Kroję jabłka na plasterki i zanurzam w cieście. Rodzina prosi mnie o ten deser

Racuchy z jabłkami znają wszyscy. A co powiesz na krążki jabłek smażone w delikatnym cieście i posypane cynamonowym cukrem? Na ten przepis trafiłam na blogu "Mała cukierenka". Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy, rodzina prosi mnie, by na deser lub podwieczorek przygotować te pyszne placuszki.

Placuszki z jabłkamiPlacuszki z jabłkami
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Przygotowanie tych jabłkowych placuszków jest dziecinnie proste, a większość składników zazwyczaj mam w kuchni. Wystarczy chwila, by wyczarować przepyszny jesienny deser. Placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie!

"Ciasto jest dosyć gęste, ładnie przylega do jabłek i placuszki cudownie pachną dzięki dodaniu cukru waniliowego. Do posypania użyłam cukru pudru wymieszanego z cynamonem, pycha. Bardzo polecam - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli macie ochotę na inne przepisy z jabłkami w roli głównej, spróbujcie tego pysznego i prostego ciasta.

Placuszki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 7-8 dużych, umytych jabłek (radzę mieć 2 jabłka w rezerwie, jakby przy wycinaniu ogryzka jabłko pękło),
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 jajka – osobno żółtka i białka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 300-350 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania wymieszany z cynamonem.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 5 mm i skrop sokiem z cytryny.
  2. Wodę wymieszaj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z cynamonem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do mąki stopniowo dodawaj mleko z wodą, ciągle mieszając mikserem na niskich obrotach. Dodaj żółtka, wymieszaj.
  4. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. W cieście maczaj jabłka i smaż je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się przyrumienią (z obu stron). Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯