Kroję jabłka na plasterki i zanurzam w cieście. Rodzina prosi mnie o ten deser

Racuchy z jabłkami znają wszyscy. A co powiesz na krążki jabłek smażone w delikatnym cieście i posypane cynamonowym cukrem? Na ten przepis trafiłam na blogu "Mała cukierenka". Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy, rodzina prosi mnie, by na deser lub podwieczorek przygotować te pyszne placuszki.

Placuszki z jabłkamiPlacuszki z jabłkami
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Przygotowanie tych jabłkowych placuszków jest dziecinnie proste, a większość składników zazwyczaj mam w kuchni. Wystarczy chwila, by wyczarować przepyszny jesienny deser. Placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie!

"Ciasto jest dosyć gęste, ładnie przylega do jabłek i placuszki cudownie pachną dzięki dodaniu cukru waniliowego. Do posypania użyłam cukru pudru wymieszanego z cynamonem, pycha. Bardzo polecam - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli macie ochotę na inne przepisy z jabłkami w roli głównej, spróbujcie tego pysznego i prostego ciasta.

Placuszki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 7-8 dużych, umytych jabłek (radzę mieć 2 jabłka w rezerwie, jakby przy wycinaniu ogryzka jabłko pękło),
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 jajka – osobno żółtka i białka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 300-350 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania wymieszany z cynamonem.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 5 mm i skrop sokiem z cytryny.
  2. Wodę wymieszaj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z cynamonem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do mąki stopniowo dodawaj mleko z wodą, ciągle mieszając mikserem na niskich obrotach. Dodaj żółtka, wymieszaj.
  4. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. W cieście maczaj jabłka i smaż je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się przyrumienią (z obu stron). Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie