PrzepisProste przepisyKroję jabłka na plasterki i zanurzam w cieście. Rodzina prosi mnie o ten deser

Kroję jabłka na plasterki i zanurzam w cieście. Rodzina prosi mnie o ten deser

Racuchy z jabłkami znają wszyscy. A co powiesz na krążki jabłek smażone w delikatnym cieście i posypane cynamonowym cukrem? Na ten przepis trafiłam na blogu "Mała cukierenka". Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy, rodzina prosi mnie, by na deser lub podwieczorek przygotować te pyszne placuszki.

Placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

30.10.2023 | aktual.: 30.10.2023 07:22

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tych jabłkowych placuszków jest dziecinnie proste, a większość składników zazwyczaj mam w kuchni. Wystarczy chwila, by wyczarować przepyszny jesienny deser. Placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie!

"Ciasto jest dosyć gęste, ładnie przylega do jabłek i placuszki cudownie pachną dzięki dodaniu cukru waniliowego. Do posypania użyłam cukru pudru wymieszanego z cynamonem, pycha. Bardzo polecam - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".

Jeśli macie ochotę na inne przepisy z jabłkami w roli głównej, spróbujcie tego pysznego i prostego ciasta.

Placuszki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 7-8 dużych, umytych jabłek (radzę mieć 2 jabłka w rezerwie, jakby przy wycinaniu ogryzka jabłko pękło),
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 jajka – osobno żółtka i białka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 300-350 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania wymieszany z cynamonem.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 5 mm i skrop sokiem z cytryny.
  2. Wodę wymieszaj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z cynamonem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do mąki stopniowo dodawaj mleko z wodą, ciągle mieszając mikserem na niskich obrotach. Dodaj żółtka, wymieszaj.
  4. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. W cieście maczaj jabłka i smaż je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się przyrumienią (z obu stron). Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Wybrane dla Ciebie