Kroję jabłka na plasterki i zanurzam w cieście. Rodzina prosi mnie o ten deser
Racuchy z jabłkami znają wszyscy. A co powiesz na krążki jabłek smażone w delikatnym cieście i posypane cynamonowym cukrem? Na ten przepis trafiłam na blogu "Mała cukierenka". Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy, rodzina prosi mnie, by na deser lub podwieczorek przygotować te pyszne placuszki.
30.10.2023 | aktual.: 30.10.2023 07:22
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie tych jabłkowych placuszków jest dziecinnie proste, a większość składników zazwyczaj mam w kuchni. Wystarczy chwila, by wyczarować przepyszny jesienny deser. Placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie!
"Ciasto jest dosyć gęste, ładnie przylega do jabłek i placuszki cudownie pachną dzięki dodaniu cukru waniliowego. Do posypania użyłam cukru pudru wymieszanego z cynamonem, pycha. Bardzo polecam - pisze Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka".
Jeśli macie ochotę na inne przepisy z jabłkami w roli głównej, spróbujcie tego pysznego i prostego ciasta.
Placuszki z jabłkami - przepis
Składniki:
- 7-8 dużych, umytych jabłek (radzę mieć 2 jabłka w rezerwie, jakby przy wycinaniu ogryzka jabłko pękło),
- sok z 1 cytryny,
- 2 jajka – osobno żółtka i białka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 300-350 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania wymieszany z cynamonem.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 5 mm i skrop sokiem z cytryny.
- Wodę wymieszaj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z cynamonem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do mąki stopniowo dodawaj mleko z wodą, ciągle mieszając mikserem na niskich obrotach. Dodaj żółtka, wymieszaj.
- Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
- W cieście maczaj jabłka i smaż je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się przyrumienią (z obu stron). Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.