PoradyMama zawsze odwraca jajka do góry nogami. Nie ma prostszej metody

Mama zawsze odwraca jajka do góry nogami. Nie ma prostszej metody

Dlaczego powinno się odwracać jajka do góry nogami?
Dlaczego powinno się odwracać jajka do góry nogami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.10.2023 14:33

Jajka przechowywane w odpowiedni sposób na długo zachowają świeżość i smak. Powinny mieć swoje miejsce w lodówce (ale nie na drzwiach lodówki), z dala od produktów o silnym aromacie oraz tak, by miały stały dopływ powietrza. To jednak nie wszystko. Moja mama zawsze układa jajka w wytłaczance szerszą stroną do góry. Dlaczego? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Czy w wytłaczance, czy innym pojemniku - zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi. Ta metoda przechowywania jajek jest bardzo pomocna i skuteczna. Moja mama robi tak od zawsze i bardzo chwali sobie ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać jajka? Obróć je dołem do góry

Zazwyczaj to węższa część jajka wystaje z wytłaczanki, natomiast szersza schowana jest wewnątrz opakowania. Odwracając je jednak szerszą stroną do góry, a węższą w dół wydłużamy ich świeżość. Stoi za tym bardzo proste wyjaśnienie: żółtko w tak odwróconym jajku osiądzie dokładnie w środku, z dala od komory powietrznej, a co za tym idzie, dłużej pozostanie świeże. 

Pamiętaj również, by nie przechowywać jajek w pobliżu produktów charakteryzujących się silnym aromatem. Mowa m.in. o czosnku, serze, cebuli czy owocach cytrusowych. Jaja z łatwością przesiąkają takimi zapachami, więc powinno się je trzymać w osobnych komorach, albo w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Dlaczego jajka powinno się przechowywać szerszą stroną ku górze?
Dlaczego jajka powinno się przechowywać szerszą stroną ku górze?© Pixabay

Jak przedłużyć świeżość jajek?

Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, dlatego też powinno się przechowywać je w lodówce, najlepiej w opakowaniu lub misce tak, aby miały stały dopływ powietrza. Nie należy przechowywać jaj w temperaturze pokojowej - jeden dzień w takich warunkach równa się pięciu dniom przechowywania w lodówce.

Nie zaleca się też mycia skorupek jaj przed włożeniem ich do lodówki. Proces starzenia się jajek polega m.in. na rozkładzie białka i witamin oraz jełczeniu tłuszczu. Zjawiska te hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Myjąc ją, pozbywamy jajka tej ochrony, tym samym przyczyniając się skrócenia ich świeżości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także