Mama zawsze odwraca jajka do góry nogami. Nie ma prostszej metody

Jajka przechowywane w odpowiedni sposób na długo zachowają świeżość i smak. Powinny mieć swoje miejsce w lodówce (ale nie na drzwiach lodówki), z dala od produktów o silnym aromacie oraz tak, by miały stały dopływ powietrza. To jednak nie wszystko. Moja mama zawsze układa jajka w wytłaczance szerszą stroną do góry. Dlaczego? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Dlaczego powinno się odwracać jajka do góry nogami?Dlaczego powinno się odwracać jajka do góry nogami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy w wytłaczance, czy innym pojemniku - zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi. Ta metoda przechowywania jajek jest bardzo pomocna i skuteczna. Moja mama robi tak od zawsze i bardzo chwali sobie ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Jak przechowywać jajka? Obróć je dołem do góry

Zazwyczaj to węższa część jajka wystaje z wytłaczanki, natomiast szersza schowana jest wewnątrz opakowania. Odwracając je jednak szerszą stroną do góry, a węższą w dół wydłużamy ich świeżość. Stoi za tym bardzo proste wyjaśnienie: żółtko w tak odwróconym jajku osiądzie dokładnie w środku, z dala od komory powietrznej, a co za tym idzie, dłużej pozostanie świeże. 

Pamiętaj również, by nie przechowywać jajek w pobliżu produktów charakteryzujących się silnym aromatem. Mowa m.in. o czosnku, serze, cebuli czy owocach cytrusowych. Jaja z łatwością przesiąkają takimi zapachami, więc powinno się je trzymać w osobnych komorach, albo w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Dlaczego jajka powinno się przechowywać szerszą stroną ku górze?
Dlaczego jajka powinno się przechowywać szerszą stroną ku górze? © Pixabay

Jak przedłużyć świeżość jajek?

Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, dlatego też powinno się przechowywać je w lodówce, najlepiej w opakowaniu lub misce tak, aby miały stały dopływ powietrza. Nie należy przechowywać jaj w temperaturze pokojowej - jeden dzień w takich warunkach równa się pięciu dniom przechowywania w lodówce.

Nie zaleca się też mycia skorupek jaj przed włożeniem ich do lodówki. Proces starzenia się jajek polega m.in. na rozkładzie białka i witamin oraz jełczeniu tłuszczu. Zjawiska te hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Myjąc ją, pozbywamy jajka tej ochrony, tym samym przyczyniając się skrócenia ich świeżości.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀