Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa

Bigosu na święta zabraknąć nie może. Mój przepis opanowałam już do perfekcji. Sekret tkwi w prostym triku, który doda wyjątkowy smak duszonej kapuście.

Tak zrobisz najlepszy bigosTak zrobisz najlepszy bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bigos to staropolskie danie, które od pokoleń jest wizytówką polskiej kuchni na uroczystych stołach. Choć każdy szef kuchni, a nawet każda gospodyni, ma własny sekretny patent, wszystkie przepisy łączy jedno: długie i cierpliwe duszenie, które pozwala w pełni wydobyć cały smak i aromat. Kluczem do uzyskania prawdziwie bogatego, świątecznego bigosu nie jest jednak tylko jakość kapusty czy mięsa, ale płyn, którym podlewamy duszącą się potrawę.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Czym podlewać bigos?

Kiedy na stole pojawia się bigos przygotowany w ten sposób, goście zacierają ręce i mlaskają z uznaniem. Zamiast podlewać duszoną kapustę i mięso zwykłą wodą z kranu, sięgam po skoncentrowany wywar z suszonych grzybów i owoców, który jest prawdziwą skarbnicą smaku. Ten niepozorny płyn sprawia, że bigos nabiera niezwykłego charakteru i intensywności, która idealnie pasuje do świątecznej atmosfery. Jest to tradycyjny i mądry sposób na wykorzystanie maksimum aromatu z cennych składników, które i tak dodajemy do dania.

Grzyby należy najpierw namoczyć, a następnie obgotować. Woda po tym gotowaniu to bogaty, ciemny i skoncentrowany płyn, który zamiast kranówki wlewamy do duszącej się kapusty. Dzięki niemu bigos nabiera charakterystycznego, ziemistego i leśnego aromatu. Aby bigos był jeszcze bardziej aromatyczny i zyskał lekką, słodko-kwaśną nutę, dorzuca się do niego suszone śliwki. Wiele gospodyń, które idą o krok dalej, moczy śliwki razem z grzybami.

Jak zrobić dobry bigos?

Aby wywar mógł w pełni zadziałać, musimy zadbać o resztę bigosu. Tłuszcz to najlepszy nośnik smaku. W wersji klasycznej najlepiej sprawdzą się tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, lub wytopiony tłuszcz z mięsa. W wersji bezmięsnej zaleca się łączenie różnych olejów (rzepakowego, słonecznikowego i lnianego), co pozwala uzyskać bogatszy smak.

Świąteczny bigos nabierze więcej smaku
Świąteczny bigos nabierze więcej smaku © Adobe Stock

Warto połączyć smaczną, naturalnie kiszoną kapustę ze słodką, aby danie było zbilansowane w smaku i zyskało na świeżości oraz chrupkości. Aby dodać dymny aromat, warto sięgnąć po wędzony boczek lub wędzone śliwki. Wśród przypraw można dodać także wędzoną paprykę, co wydobędzie głębię z duszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥