Tyle najdłużej możesz przechowywać jajka w lodówce. Później trzeba będzie je wyrzucić

Jajka stosunkowo łatwo przechowywać. Wystarczy, że włożymy je do lodówki i chłód załatwi sprawę. Skąd jednak wiemy, do kiedy są dobre? Powinniśmy przecież znać termin przydatności. To bardzo ważne, jeśli chcemy być zdrowi i nie odczuwać efektów zatrucia przeterminowanymi jajkami.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Jajka to składnik, który wykorzystujemy do wielu dań. Bez nich nie powstanie większość ciast, potrzebujemy ich do jajecznicy, szakszuki, omleta i pasty jajecznej. Mnóstwo osób dodaje je do mielonego, by połączyć ze sobą wszystkie produkty. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Musimy dobrze się z nimi obchodzić, by zachowały swoje najlepsze właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak długo można przechowywać jajka?

Przede wszystkim temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w lodówce. Tam jajka możemy przechowywać nawet przez miesiąc. Wiele osób zastanawia się, jaki jest termin przydatności. Informacja na ten temat często widnieje na opakowaniu. Produkt jest ważny przez 28 dni od momentu, w którym jajka zostały zniesione przez kurę. Warunek jest taki, że będziemy je odpowiednio przechowywać. Najbezpieczniej jest jednak zjeść jajeczne danie w ciągu dwóch następnych tygodni.

Sprawdź, czy możesz zjeść jajko. Istnieje bardzo prosty sposób

Jajka
Jajka © Pixabay

Nie musisz w tym celu rozbijać skorupki. Wystarczy, ze zrobisz tylko jedną rzecz, do której potrzebujesz szklanki z zimną wodą. Włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno i będzie leżało płasko na boku, oznacza to, że produkt jest pierwszej świeżości. Możemy więc spożyć je bez żadnych obaw. Jeżeli stoi lub lekko się przechyla, ma już kilka tygodni, ale wciąż nadaje się do spożycia. W przypadku, gdy będzie unosiło się na wodzie, lepiej je wyrzucić, gdyż jest nieświeże. Takim jajkiem możemy się nawet otruć.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza