Tyle najdłużej możesz przechowywać jajka w lodówce. Później trzeba będzie je wyrzucić

Jajka stosunkowo łatwo przechowywać. Wystarczy, że włożymy je do lodówki i chłód załatwi sprawę. Skąd jednak wiemy, do kiedy są dobre? Powinniśmy przecież znać termin przydatności. To bardzo ważne, jeśli chcemy być zdrowi i nie odczuwać efektów zatrucia przeterminowanymi jajkami.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajka to składnik, który wykorzystujemy do wielu dań. Bez nich nie powstanie większość ciast, potrzebujemy ich do jajecznicy, szakszuki, omleta i pasty jajecznej. Mnóstwo osób dodaje je do mielonego, by połączyć ze sobą wszystkie produkty. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Musimy dobrze się z nimi obchodzić, by zachowały swoje najlepsze właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

Jak długo można przechowywać jajka?

Przede wszystkim temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w lodówce. Tam jajka możemy przechowywać nawet przez miesiąc. Wiele osób zastanawia się, jaki jest termin przydatności. Informacja na ten temat często widnieje na opakowaniu. Produkt jest ważny przez 28 dni od momentu, w którym jajka zostały zniesione przez kurę. Warunek jest taki, że będziemy je odpowiednio przechowywać. Najbezpieczniej jest jednak zjeść jajeczne danie w ciągu dwóch następnych tygodni.

Sprawdź, czy możesz zjeść jajko. Istnieje bardzo prosty sposób

Jajka
Jajka © Pixabay

Nie musisz w tym celu rozbijać skorupki. Wystarczy, ze zrobisz tylko jedną rzecz, do której potrzebujesz szklanki z zimną wodą. Włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno i będzie leżało płasko na boku, oznacza to, że produkt jest pierwszej świeżości. Możemy więc spożyć je bez żadnych obaw. Jeżeli stoi lub lekko się przechyla, ma już kilka tygodni, ale wciąż nadaje się do spożycia. W przypadku, gdy będzie unosiło się na wodzie, lepiej je wyrzucić, gdyż jest nieświeże. Takim jajkiem możemy się nawet otruć.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy