PoradyTyle najdłużej możesz przechowywać jajka w lodówce. Później trzeba będzie je wyrzucić

Tyle najdłużej możesz przechowywać jajka w lodówce. Później trzeba będzie je wyrzucić

Jajka
Jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.10.2023 09:25

Jajka stosunkowo łatwo przechowywać. Wystarczy, że włożymy je do lodówki i chłód załatwi sprawę. Skąd jednak wiemy, do kiedy są dobre? Powinniśmy przecież znać termin przydatności. To bardzo ważne, jeśli chcemy być zdrowi i nie odczuwać efektów zatrucia przeterminowanymi jajkami.

Jajka to składnik, który wykorzystujemy do wielu dań. Bez nich nie powstanie większość ciast, potrzebujemy ich do jajecznicy, szakszuki, omleta i pasty jajecznej. Mnóstwo osób dodaje je do mielonego, by połączyć ze sobą wszystkie produkty. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Musimy dobrze się z nimi obchodzić, by zachowały swoje najlepsze właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak długo można przechowywać jajka?

Przede wszystkim temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w lodówce. Tam jajka możemy przechowywać nawet przez miesiąc. Wiele osób zastanawia się, jaki jest termin przydatności. Informacja na ten temat często widnieje na opakowaniu. Produkt jest ważny przez 28 dni od momentu, w którym jajka zostały zniesione przez kurę. Warunek jest taki, że będziemy je odpowiednio przechowywać. Najbezpieczniej jest jednak zjeść jajeczne danie w ciągu dwóch następnych tygodni.

Sprawdź, czy możesz zjeść jajko. Istnieje bardzo prosty sposób

Jajka
Jajka© Pixabay

Nie musisz w tym celu rozbijać skorupki. Wystarczy, ze zrobisz tylko jedną rzecz, do której potrzebujesz szklanki z zimną wodą. Włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno i będzie leżało płasko na boku, oznacza to, że produkt jest pierwszej świeżości. Możemy więc spożyć je bez żadnych obaw. Jeżeli stoi lub lekko się przechyla, ma już kilka tygodni, ale wciąż nadaje się do spożycia. W przypadku, gdy będzie unosiło się na wodzie, lepiej je wyrzucić, gdyż jest nieświeże. Takim jajkiem możemy się nawet otruć.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także