Tyle najdłużej możesz przechowywać jajka w lodówce. Później trzeba będzie je wyrzucić

Jajka stosunkowo łatwo przechowywać. Wystarczy, że włożymy je do lodówki i chłód załatwi sprawę. Skąd jednak wiemy, do kiedy są dobre? Powinniśmy przecież znać termin przydatności. To bardzo ważne, jeśli chcemy być zdrowi i nie odczuwać efektów zatrucia przeterminowanymi jajkami.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajka to składnik, który wykorzystujemy do wielu dań. Bez nich nie powstanie większość ciast, potrzebujemy ich do jajecznicy, szakszuki, omleta i pasty jajecznej. Mnóstwo osób dodaje je do mielonego, by połączyć ze sobą wszystkie produkty. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Musimy dobrze się z nimi obchodzić, by zachowały swoje najlepsze właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe sakiewki z kremowym farszem. Gotowa receptura na pyszny i oryginalny obiad

Jak długo można przechowywać jajka?

Przede wszystkim temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w lodówce. Tam jajka możemy przechowywać nawet przez miesiąc. Wiele osób zastanawia się, jaki jest termin przydatności. Informacja na ten temat często widnieje na opakowaniu. Produkt jest ważny przez 28 dni od momentu, w którym jajka zostały zniesione przez kurę. Warunek jest taki, że będziemy je odpowiednio przechowywać. Najbezpieczniej jest jednak zjeść jajeczne danie w ciągu dwóch następnych tygodni.

Sprawdź, czy możesz zjeść jajko. Istnieje bardzo prosty sposób

Jajka
Jajka © Pixabay

Nie musisz w tym celu rozbijać skorupki. Wystarczy, ze zrobisz tylko jedną rzecz, do której potrzebujesz szklanki z zimną wodą. Włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno i będzie leżało płasko na boku, oznacza to, że produkt jest pierwszej świeżości. Możemy więc spożyć je bez żadnych obaw. Jeżeli stoi lub lekko się przechyla, ma już kilka tygodni, ale wciąż nadaje się do spożycia. W przypadku, gdy będzie unosiło się na wodzie, lepiej je wyrzucić, gdyż jest nieświeże. Takim jajkiem możemy się nawet otruć.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥