Sałatka antyrakowa to prosty przepis na zdrowie. W dodatku smakuje wybornie

Sałatka antyrakowa to wspaniałe danie, które sprawi, że poczujemy się lepiej. W końcu stan zdrowia zależy od tego, jak się odżywiamy i jakich produktów sobie dostarczamy. Odpowiednia dieta to klucz do dobrego i zdrowego życia. W sałatce znajdziemy składniki, które wykazują działanie antynowotworowe.

Sałatka antyrakowaSałatka antyrakowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sałatka antyrakowa składa się przede wszystkim z produktów roślinnych. Każdy składnik ma mnóstwo właściwości odżywczych i jest bogaty w najróżniejsze związki mineralne. Co ciekawe, każdy produkt ma działanie antynowotworowe. Właściwości te potwierdziły liczne badania. Na przykład sok z granatu chroni przed rakiem płuc, zaś szpinak pomaga też walczyć z miażdżycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Oprócz tych dwóch składników do sałatki użyjemy też orzechów oraz owoców. One również mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Samo przygotowanie dania jest banalnie proste. Wystarczy, że odmierzymy produkty szklanką i wymieszamy je ze sobą. Całość dopełni dip z octem jabłkowym i balsamicznym oraz przyprawami.

Sałatka antyrakowa - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki świeżego szpinaku,
  • 2/3 szklanki pomidorków koktajlowych,
  • 2/3 szklanki orzeszków pekan,
  • 2/3 szklanki jeżyn,
  • 2/3 szklanki granatu.


Składniki do sosu:

  • 2 łyżki oleju z awokado,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.
Sałatka antyrakowa
Sałatka antyrakowa © Adobe Stock

Sposób wykonania (całość zajmie ci 10 minut):

  1. Na początku przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw, by się dobrze połączyły.
  2. Umyj i osusz szpinak, a następnie włóż go do miski.
  3. Przekrój umyte i osuszone pomidorki koktajlowe na pół, dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami oraz pestkami granatu.
  4. Całość polej sosem i wymieszaj.
  5. Sałatka antyrakowa jest już gotowa. Możesz podać ją od razu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na lekką kolację lub drugie śniadanie. Dobrym pomysłem jest podanie jej na imprezie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej