PrzepisSałatkiSałatka antyrakowa to prosty przepis na zdrowie. W dodatku smakuje wybornie

Sałatka antyrakowa to prosty przepis na zdrowie. W dodatku smakuje wybornie

Sałatka antyrakowa to wspaniałe danie, które sprawi, że poczujemy się lepiej. W końcu stan zdrowia zależy od tego, jak się odżywiamy i jakich produktów sobie dostarczamy. Odpowiednia dieta to klucz do dobrego i zdrowego życia. W sałatce znajdziemy składniki, które wykazują działanie antynowotworowe.

Sałatka antyrakowa
Sałatka antyrakowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.10.2023 18:32

Sałatka antyrakowa składa się przede wszystkim z produktów roślinnych. Każdy składnik ma mnóstwo właściwości odżywczych i jest bogaty w najróżniejsze związki mineralne. Co ciekawe, każdy produkt ma działanie antynowotworowe. Właściwości te potwierdziły liczne badania. Na przykład sok z granatu chroni przed rakiem płuc, zaś szpinak pomaga też walczyć z miażdżycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oprócz tych dwóch składników do sałatki użyjemy też orzechów oraz owoców. One również mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Samo przygotowanie dania jest banalnie proste. Wystarczy, że odmierzymy produkty szklanką i wymieszamy je ze sobą. Całość dopełni dip z octem jabłkowym i balsamicznym oraz przyprawami.

Sałatka antyrakowa - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki świeżego szpinaku,
  • 2/3 szklanki pomidorków koktajlowych,
  • 2/3 szklanki orzeszków pekan,
  • 2/3 szklanki jeżyn,
  • 2/3 szklanki granatu.


Składniki do sosu:

  • 2 łyżki oleju z awokado,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.
Sałatka antyrakowa
Sałatka antyrakowa © Adobe Stock

Sposób wykonania (całość zajmie ci 10 minut):

  1. Na początku przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw, by się dobrze połączyły.
  2. Umyj i osusz szpinak, a następnie włóż go do miski.
  3. Przekrój umyte i osuszone pomidorki koktajlowe na pół, dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami oraz pestkami granatu.
  4. Całość polej sosem i wymieszaj.
  5. Sałatka antyrakowa jest już gotowa. Możesz podać ją od razu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na lekką kolację lub drugie śniadanie. Dobrym pomysłem jest podanie jej na imprezie.
przepissałatkazdrowe odżywianie się
Wybrane dla Ciebie