Sałatka tortowa na szpinakowym cieście z szynką i jajkami

Warstwowa sałatka tortowa ze szpinakiem, kurczakiem i warzywami prezentuje się po prostu obłędnie. Wytrawny, zielony biszkopt i słone dodatki sprawiają, że taki tort przypadnie do gustu nawet tym, co stronią od słodyczy ;)

Obrazek
Ewa

Taki tort świetnie sprawdzi się na wszystkich rodzinnych imprezach. Nietypowa forma podania sprawi, że goście oniemieją z wrażenia. Taki tort to dobra alternatywa dla roladek ze szpinakiem i łososiem i sałatki leśna polana. Chociaż oba przepisy są pyszne, to czasem mamy ochotę na małą odmianę. Sałatka jest lekka i pyszna, dzięki czemu sprawdzi się również podczas cieplejszych dni, kiedy nie mamy apetytu na ciężki potrawy.

Przepis na sałatkę krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pomógł nam blender ręczny On the Go marki Philips.

Sałatka tortowa- składniki

Zielony biszkopt:

3 jajka

200 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mąki pszennej

Piekarnik 160 stopni około 20 minut

Reszta składników:

5 ugotowanych jajek - startych

150 g startego żółtego sera + do starcia na wierch

200 g majonezu

3 łyżki musztardy

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

300 g szynki drobiowej - pokrojonej w kostkę

130 g zielonego groszku - ugotowanego

100 g kukurydzy

160 g papryki konserwowej

300 g serka twarogowego

1 pęczek szczypiorku

Przepis krok po kroku

Świeże liście szpinaku dokładnie umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj do nich żółtka, czosnek, sól oraz pieprz i zblenduj na jednolitą masę. Podczas blendowania dodaj olej.

Obrazek
Sałatka tortowa- Pyszności

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy ze szpinakiem przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i połącz składniki przy pomocy miksera lub blendera. Do zielonej masy dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj całość przy pomocy szpatułki lub łyżki. Przygotowaną masę biszkoptową wylej na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po jej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut.

Obrazek

Kiedy szpinakowy biszkopt się piecze- przejdź do przygotowania reszty dodatków. W misce połącz ze sobą majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dodaj ugotowane na twardo i starte na tarce jaja i starty ser żółty. Całość wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłóż folią spożywczą i rozprowadź połowę jajecznej mieszanki. Następnie dodaj zielony groszek.

Obrazek
Sałatka tortowa- Pyszności

Kolejne dodatki to pokrojona w kostkę papryka konserwowa i kukurydza.

Obrazek

Całość dociśnij delikatnie łyżką i wyłóż pozostałą część jajek z majonezem. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i posiekany szczypiorek.

Obrazek
Sałatka tortowa- Pyszności

Na samej górze rozprowadź serek twarogowy i przykryj całość upieczonym i wystudzonym biszkoptem szpinakowym. Zawiń tort w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny

Obrazek
Sałatka tortowa- Pyszności

Po tym czasie przykryj całość dużą deską i odwróć tort. Usuń folię spożywczą i posyp tort startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Obrazek
Sałatka tortowa- Pyszności

Tort szpinakowy z jajkiem i szynką

Nasz tort jest już gotowy. Podziel go na porcje i serwuj swoim gościom. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej