Sałatka tortowa na szpinakowym cieście z szynką i jajkami
Warstwowa sałatka tortowa ze szpinakiem, kurczakiem i warzywami prezentuje się po prostu obłędnie. Wytrawny, zielony biszkopt i słone dodatki sprawiają, że taki tort przypadnie do gustu nawet tym, co stronią od słodyczy ;)
06.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:34
Taki tort świetnie sprawdzi się na wszystkich rodzinnych imprezach. Nietypowa forma podania sprawi, że goście oniemieją z wrażenia. Taki tort to dobra alternatywa dla roladek ze szpinakiem i łososiem i sałatki leśna polana. Chociaż oba przepisy są pyszne, to czasem mamy ochotę na małą odmianę. Sałatka jest lekka i pyszna, dzięki czemu sprawdzi się również podczas cieplejszych dni, kiedy nie mamy apetytu na ciężki potrawy.
Przepis na sałatkę krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pomógł nam blender ręczny On the Go marki Philips.
Sałatka tortowa- składniki
Zielony biszkopt:
3 jajka
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
Piekarnik 160 stopni około 20 minut
Reszta składników:
5 ugotowanych jajek - startych
150 g startego żółtego sera + do starcia na wierch
200 g majonezu
3 łyżki musztardy
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
300 g szynki drobiowej - pokrojonej w kostkę
130 g zielonego groszku - ugotowanego
100 g kukurydzy
160 g papryki konserwowej
300 g serka twarogowego
1 pęczek szczypiorku
Przepis krok po kroku
Świeże liście szpinaku dokładnie umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj do nich żółtka, czosnek, sól oraz pieprz i zblenduj na jednolitą masę. Podczas blendowania dodaj olej.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy ze szpinakiem przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i połącz składniki przy pomocy miksera lub blendera. Do zielonej masy dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj całość przy pomocy szpatułki lub łyżki. Przygotowaną masę biszkoptową wylej na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po jej powierzchni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut.
Kiedy szpinakowy biszkopt się piecze- przejdź do przygotowania reszty dodatków. W misce połącz ze sobą majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dodaj ugotowane na twardo i starte na tarce jaja i starty ser żółty. Całość wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłóż folią spożywczą i rozprowadź połowę jajecznej mieszanki. Następnie dodaj zielony groszek.
Kolejne dodatki to pokrojona w kostkę papryka konserwowa i kukurydza.
Całość dociśnij delikatnie łyżką i wyłóż pozostałą część jajek z majonezem. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i posiekany szczypiorek.
Na samej górze rozprowadź serek twarogowy i przykryj całość upieczonym i wystudzonym biszkoptem szpinakowym. Zawiń tort w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny
Po tym czasie przykryj całość dużą deską i odwróć tort. Usuń folię spożywczą i posyp tort startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Tort szpinakowy z jajkiem i szynką
Nasz tort jest już gotowy. Podziel go na porcje i serwuj swoim gościom. Smacznego!