Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem

To już kolejny przepis na flaczki w wykonaniu Tomasza Strzelczyka. Nie tak dawno pisałam o flaczkach drobiowych, tym razem pora na tradycyjne, ale z delikatnie orientalnym twistem. Kucharz doprawia je pastą koreańską i kawałkami imbiru.

Strzelczyk gotuje flaczki z rozgrzewającymi dodatkamiStrzelczyk gotuje flaczki z rozgrzewającymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy je uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Flaczki w PRL-u brylowały na imprezach rodzinnych, dzisiaj rzadko są gotowane, a jeśli już to w mało tradycyjny sposób, czego najlepszym przykładem są flaczki z boczniaków. Tymczasem Tomasz Strzelczyk pokazuje, że można z nich przygotować potrawę, która z powodzeniem może konkurować ze strogonowem. W środku obok dobrze wygotowanych flaczków cielęcych i wołowych znajdziesz kawałki wołowiny oraz indyka.

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne

Kucharz każdy składnik wykorzystuje na sto procent

Jedną z podstawowych zasad w kuchni Tomasza Strzelczyka jest to, że nic się nie może zmarnować. Zarówno po zasmażce, jak i po smażeniu cebuli kucharz przepłukuje patelnię niewielką ilością bulionu i wszystko wlewa do garnka z zupą. Dzięki temu w potrawie ląduje więcej smaku. Pora na degustację.

– Nie są mocno pikantne, ale są mega rozgrzewające. […] Warto poświęcić trzy godziny, żeby przygotować takie flaczki. A na imprezach jak będą szły! – zapewnia Tomasz Strzelczyk.

Na gotowanie zupy zarezerwuj sobie więcej czasu. Bulion powinien "pyrkać" na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godzin. W tym czasie w osobnym garnku trzeba obgotować flaczki. W kolejnym etapie zrób zasmażkę z dodatkiem koncentratu pomidorowego i pasty chili. Osobno zeszklij cebulę, a po dodaniu wszystkich składników gotuj zupę jeszcze przez 20 minut.

Przepis na flaczki od Strzelczyka

Kucharz od razu po ugotowaniu testuje swoje dzieło, ale od razu stwierdza, że tradycyjne flaczki najlepiej smakują na drugi dzień.

Składniki:

  • włoszczyzna: 3–4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, kawałek selera, cebula,
  • 1 skrzydło indyka,
  • 0,5 kg wołowiny,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kawałek imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 litry wody,
  • 1,2 kg ciętych flaczków wołowych i cielęcych,
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżki koreańskiej pasty chili,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 cebula (do podsmażenia),
  • przyprawy: pół łyżki mielonej słodkiej papryki, odrobina gałki muszkatołowej, 1 łyżka suszonego lubczyku, 2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż włoszczyznę: marchewki, pietruszki, por, seler i cebulę. Strzelczyk warzywa obiera ze skórki i kroi na kawałki, tym razem nie opala cebuli.
  2. Do warzyw wrzuć skrzydło indyka i kark wołowy, pokrojony na mniejsze części. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, imbir pokrojony w plastry i trzy duże ząbki czosnku. Zalej zimną wodą i gotuj przez 1,5 godziny na małej mocy palnika.
  3. Flaczki cielęce i wołowe przełóż do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 45 minut od momentu wrzenia. Potem wylej z nich wodę i wypłucz flaczki.
  4. Z rosołu wyjmij wszystkie składniki, a zamiast nich włóż flaczki. Dodaj łyżkę soli, pół łyżki mielonej czerwonej papryki, odrobinę gałki muszkatowej, łyżkę suszonego lubczyku i 2 łyżki majeranku. Wymieszaj i gotuj dalej na wolnym ogniu.
  5. Na patelni roztop dużą łyżkę masła. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i odrobiną koreańskiej pasty chili. Dodaj łyżkę mąki i ponownie wymieszaj, a po chwili wlej także 4 chochelki wywaru. Znowu wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym przelej do garnka z flaczkami.
  6. Na patelni z kolejną łyżką masła podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  7. Ugotowane mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawłki i wrzuć z powrotem do zupy. Pokrój także ugotowane warzywa i również wrzuć do zupy. Dodaj podsmażoną cebulę. Gotuj kolejne 20 minut.
  8. Flaczki podawaj ze świeżym pieczywem na zakwasie.
Wybrane dla Ciebie
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇