Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Flaczki z boczniaków to aromatyczna zupa, która świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Idealnie rozgrzeje i sprawi, że nikt nie odejdzie od stołu głodny. To pyszna propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów, którzy poszukują wegańskiej alternatywy dla klasycznej zupy.

Flaczki z boczniaków to pyszna, rozgrzewająca zupaFlaczki z boczniaków to pyszna, rozgrzewająca zupa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Flaczki tradycyjnie kojarzą się z gęstą zupą na bazie wołowych żołądków, co dla wielu osób działa odstraszająco. Świetną alternatywą są flaczki z boczniaków. Boczniaki to grzyby hodowane, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także posiadają wiele wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Boczniaki są doskonałym źródłem białka, szczególnie dla wegetarian i wegan. Zawierają również błonnik, witaminy z grupy B, niacynę, witaminę D, potas, fosfor, miedź i selen. Dzięki wysokiej zawartości beta-glukanów, boczniaki mogą również wzmacniać układ odpornościowy.

Wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych w boczniakach zmniejsza ryzyko chorób serca, a obecność ergotioneiny, silnego przeciwutleniacza, wspomaga walkę z procesami starzenia.

Flaczki z boczniaków

Boczniaki przygotować można na wiele sposobów, świetnie sprawdzają się jako zamienniki mięsa w diecie. Klasyczne flaczki odstraszają wiele osób ze względu na skład. W wersji z boczniaków lęk przed podrobami znika. Aromatyczna zupa na bazie boczniaków, warzyw i przypraw, która zaskoczy Cię głębią smaku. . Boczniaki doskonale zastępują tradycyjne mięso, a dodatek warzyw sprawia, że zupa jest pełna witamin i minerałów.

Pyszne flaczki z boczniaków zaskoczą smakiem i aromatem
Pyszne flaczki z boczniaków zaskoczą smakiem i aromatem © Pyszności

Dobór odpowiednich przypraw to klucz do sukcesu przy przygotowywaniu flaczków z boczniaków. Dzięki nim potrawa zyska głębię smaku i aromatu. Nie mogło zabraknąć ziela angielskiego, liści laurowych, gałki muszkatołowej czy też papryki.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 1.5 l bulionu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej do zasmażki,
  • 30 g masła do zasmażki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Oczyszczone boczniaki pokrój w paski. To właśnie one świetnie zastąpią podroby w zupie.

Boczniaki zastąpią w zupie podroby
Boczniaki zastąpią w zupie podroby © Pyszności

Krok 2. Marchewkę oraz pietruszką obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj. Wrzuć warzywa na rozgrzany olej i podsmaż, aż się zeszklą. Dorzuć pokrojone grzyby i przesmaż.

Warzywa z grzybami należy przesmażyć
Warzywa z grzybami należy przesmażyć © Pyszności

Krok 3. Do podsmażonych warzyw i boczniaków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków © Pyszności

Krok 4. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki oraz masła. Dodaj do niej chochlę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Zagotuj całość.

Zasmażka zagęści zupę i sprawi, że będzie bardziej sycąca
Zasmażka zagęści zupę i sprawi, że będzie bardziej sycąca © Pyszności

Krok 5. Po ponownym zagotowaniu flaczki z boczniaków są już gotowe do jedzenia. Świetnie smakują również po odgrzaniu. Gorącą zupę możesz również nalać do słoików, zakręcić i zawekować na później. Smacznego!

Rozgrzewająca zupa z boczniaków i warzyw
Rozgrzewająca zupa z boczniaków i warzyw © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej