Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Flaczki z boczniaków to aromatyczna zupa, która świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Idealnie rozgrzeje i sprawi, że nikt nie odejdzie od stołu głodny. To pyszna propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów, którzy poszukują wegańskiej alternatywy dla klasycznej zupy.
Flaczki tradycyjnie kojarzą się z gęstą zupą na bazie wołowych żołądków, co dla wielu osób działa odstraszająco. Świetną alternatywą są flaczki z boczniaków. Boczniaki to grzyby hodowane, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także posiadają wiele wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Dlaczego warto jeść boczniaki?
Boczniaki są doskonałym źródłem białka, szczególnie dla wegetarian i wegan. Zawierają również błonnik, witaminy z grupy B, niacynę, witaminę D, potas, fosfor, miedź i selen. Dzięki wysokiej zawartości beta-glukanów, boczniaki mogą również wzmacniać układ odpornościowy.
Wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych w boczniakach zmniejsza ryzyko chorób serca, a obecność ergotioneiny, silnego przeciwutleniacza, wspomaga walkę z procesami starzenia.
Flaczki z boczniaków
Boczniaki przygotować można na wiele sposobów, świetnie sprawdzają się jako zamienniki mięsa w diecie. Klasyczne flaczki odstraszają wiele osób ze względu na skład. W wersji z boczniaków lęk przed podrobami znika. Aromatyczna zupa na bazie boczniaków, warzyw i przypraw, która zaskoczy Cię głębią smaku. . Boczniaki doskonale zastępują tradycyjne mięso, a dodatek warzyw sprawia, że zupa jest pełna witamin i minerałów.
Dobór odpowiednich przypraw to klucz do sukcesu przy przygotowywaniu flaczków z boczniaków. Dzięki nim potrawa zyska głębię smaku i aromatu. Nie mogło zabraknąć ziela angielskiego, liści laurowych, gałki muszkatołowej czy też papryki.
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- 1.5 l bulionu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej do zasmażki,
- 30 g masła do zasmażki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Oczyszczone boczniaki pokrój w paski. To właśnie one świetnie zastąpią podroby w zupie.
Krok 2. Marchewkę oraz pietruszką obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj. Wrzuć warzywa na rozgrzany olej i podsmaż, aż się zeszklą. Dorzuć pokrojone grzyby i przesmaż.
Krok 3. Do podsmażonych warzyw i boczniaków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 4. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki oraz masła. Dodaj do niej chochlę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Zagotuj całość.
Krok 5. Po ponownym zagotowaniu flaczki z boczniaków są już gotowe do jedzenia. Świetnie smakują również po odgrzaniu. Gorącą zupę możesz również nalać do słoików, zakręcić i zawekować na później. Smacznego!