Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC
Boczniaki w chrupiącej panierce znikają z talerzy w mgnieniu oka. Aż ciężko uwierzyć, że pod złocistą skorupką ukryły się grzyby. Idealnie komponują się z różnymi sosami i dipami.
08.07.2024 07:26
Boczniaki w panierce KFC to rewelacyjna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również dla wszystkich miłośników chrupiących przekąsek. Przygotowanie ich to banalnie prosta sprawa, więc warto włączyć boczniaki do repertuaru imprezowych przepisów.
Boczniaki w panierce KFC
Boczniaki to grzyby, które zdecydowanie potrafią zaskakiwać. Świetnie sprawdzą się do sosów, można je usmażyć i dodać do burgera, przygotować z nimi zupę lub zamienić je w pyszne skrzydełka rodem z popularnej sieciówki z kurczakami.
Boczniaki w panierce KFC sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na imprezę. Można je podawać z frytkami, sałatką lub po prostu zajadać same. Uwielbiam tę przekąskę i często serwują ją moim gościom. Nie znam osoby, która się nimi nie zachwycała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 250 g boczniaków
Marynata:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżka mieszanki ziół,
- 3 łyżki sosu sojowego.
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ⅓ szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanki mleka.
Panierka:
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- 250 g boczniaków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Boczniaki kroję na pół. Do miski wlewam olej roślinny, sos sojowy, dodaję słodką paprykę, suszony czosnek, mielony imbir, kardamon oraz mieszankę ziół i dokładnie mieszam. Do powstałej marynaty wrzucam pokrojone grzyby i dokładnie mieszam. Przykrywam folią spożywczą i marynuję przez 1-2 godziny.
Krok 2. Przechodzę do przygotowania ciasta. W misce mieszam mąkę kukurydzianą, pszenną oraz mleko tak, aby powstało gęste ciasto bez grudek. W osobnym naczyniu mieszam składniki na panierkę.
Krok 4. Zamarynowane kawałki boczniaków obtaczam najpierw w cieście, a następnie w panierce. Robię to dokładnie, aby były dobrze otulone składnikami.
Krok 5. Boczniaki smażę w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po upieczeniu odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podaję na ciepło wraz z ulubionym dipem. Smacznego!