Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Boczniaki w chrupiącej panierce znikają z talerzy w mgnieniu oka. Aż ciężko uwierzyć, że pod złocistą skorupką ukryły się grzyby. Idealnie komponują się z różnymi sosami i dipami.

Boczniaki a'la KFCBoczniaki a'la KFC
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Boczniaki w panierce KFC to rewelacyjna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również dla wszystkich miłośników chrupiących przekąsek. Przygotowanie ich to banalnie prosta sprawa, więc warto włączyć boczniaki do repertuaru imprezowych przepisów.

Boczniaki w panierce KFC

Boczniaki to grzyby, które zdecydowanie potrafią zaskakiwać. Świetnie sprawdzą się do sosów, można je usmażyć i dodać do burgera, przygotować z nimi zupę lub zamienić je w pyszne skrzydełka rodem z popularnej sieciówki z kurczakami.

Boczniaki w panierce KFC sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na imprezę. Można je podawać z frytkami, sałatką lub po prostu zajadać same. Uwielbiam tę przekąskę i często serwują ją moim gościom. Nie znam osoby, która się nimi nie zachwycała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Składniki:

  • 250 g boczniaków

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżka mieszanki ziół,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ⅓ szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanki mleka.

Panierka:

  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 250 g boczniaków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Boczniaki kroję na pół. Do miski wlewam olej roślinny, sos sojowy, dodaję słodką paprykę, suszony czosnek, mielony imbir, kardamon oraz mieszankę ziół i dokładnie mieszam. Do powstałej marynaty wrzucam pokrojone grzyby i dokładnie mieszam. Przykrywam folią spożywczą i marynuję przez 1-2 godziny.

Marynata do boczniaków
Marynata do boczniaków © Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania ciasta. W misce mieszam mąkę kukurydzianą, pszenną oraz mleko tak, aby powstało gęste ciasto bez grudek. W osobnym naczyniu mieszam składniki na panierkę.

Krok 4. Zamarynowane kawałki boczniaków obtaczam najpierw w cieście, a następnie w panierce. Robię to dokładnie, aby były dobrze otulone składnikami.

Panierowanie boczniaków
Panierowanie boczniaków © Pyszności

Krok 5. Boczniaki smażę w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po upieczeniu odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podaję na ciepło wraz z ulubionym dipem. Smacznego!

Boczniaki smażone a'la KFC
Boczniaki smażone a'la KFC © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇