Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Boczniaki w chrupiącej panierce znikają z talerzy w mgnieniu oka. Aż ciężko uwierzyć, że pod złocistą skorupką ukryły się grzyby. Idealnie komponują się z różnymi sosami i dipami.

Boczniaki a'la KFCBoczniaki a'la KFC
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Boczniaki w panierce KFC to rewelacyjna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również dla wszystkich miłośników chrupiących przekąsek. Przygotowanie ich to banalnie prosta sprawa, więc warto włączyć boczniaki do repertuaru imprezowych przepisów.

Boczniaki w panierce KFC

Boczniaki to grzyby, które zdecydowanie potrafią zaskakiwać. Świetnie sprawdzą się do sosów, można je usmażyć i dodać do burgera, przygotować z nimi zupę lub zamienić je w pyszne skrzydełka rodem z popularnej sieciówki z kurczakami.

Boczniaki w panierce KFC sprawdzą się idealnie jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na imprezę. Można je podawać z frytkami, sałatką lub po prostu zajadać same. Uwielbiam tę przekąskę i często serwują ją moim gościom. Nie znam osoby, która się nimi nie zachwycała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Składniki:

  • 250 g boczniaków

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżka mieszanki ziół,
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ⅓ szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanki mleka.

Panierka:

  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 250 g boczniaków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Boczniaki kroję na pół. Do miski wlewam olej roślinny, sos sojowy, dodaję słodką paprykę, suszony czosnek, mielony imbir, kardamon oraz mieszankę ziół i dokładnie mieszam. Do powstałej marynaty wrzucam pokrojone grzyby i dokładnie mieszam. Przykrywam folią spożywczą i marynuję przez 1-2 godziny.

Marynata do boczniaków
Marynata do boczniaków © Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania ciasta. W misce mieszam mąkę kukurydzianą, pszenną oraz mleko tak, aby powstało gęste ciasto bez grudek. W osobnym naczyniu mieszam składniki na panierkę.

Krok 4. Zamarynowane kawałki boczniaków obtaczam najpierw w cieście, a następnie w panierce. Robię to dokładnie, aby były dobrze otulone składnikami.

Panierowanie boczniaków
Panierowanie boczniaków © Pyszności

Krok 5. Boczniaki smażę w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po upieczeniu odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podaję na ciepło wraz z ulubionym dipem. Smacznego!

Boczniaki smażone a'la KFC
Boczniaki smażone a'la KFC © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę