WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Babcia na ten przepis na flaczki kręciła nosem. Zmieniła zdanie po pierwszej łyżce

Znajomych przekonać było całkiem łatwo, jednak babcia uparcie twierdziła, że to nie dla niej. Wystarczyła dosłownie łyżka, by przekonać seniorkę do wegetariańskich flaczków. Myślę, że sekretem sukcesu tej zupy jest wkładka. Zamiast boczniaków czy kotletów sojowych wybrałam coś zdecydowanie prostszego.

Jak zrobić wegetariańskie flaczki?Jak zrobić wegetariańskie flaczki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smakują prawie jak oryginalne, a jednak nie zawierają kluczowego składnika. Wegetariańskie flaczki z początku nie spodobały się mojej babci, która z rezerwą podchodzi do nowości. Wystarczyła jednak jedna łyżka, by przekonać seniorkę do tego nowoczesnego wynalazku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Wegetariańskie flaczki. Tę zupę polubią nawet fani oryginału

Czym charakteryzują się flaczki poza oczywistą wkładką? Zupa ta to przede wszystkim aromatyczny majeranek, dużo pieprzu i odrobina imbiru. Sama baza jest szalenie charakterystyczna i warta odtworzenia w wegetariańskiej wersji. Akurat w tym nie ma nic trudnego. Trudniejszy jest kolejny etap. Bo przecież co to za flaczki, nawet wegetariańskie, bez obecności tytułowego produktu?

Tak naprawdę rozwiązań jest kilka. Flaczkami mogą być boczniaki, mogą być pokrojone kotlety sojowe. Ale nie o nich dzisiaj. Ten przepis właśnie dlatego jest lepszy niż inne tego typu, bo zawiera produkt, który uwielbiamy niemalże wszyscy - a mowa o naleśnikach. Placuszki te pokrojone w paski wspaniale odnajdą się w roli flaczków. Nie musisz obawiać się tej kompozycji, a potwierdzi to każdy, kto choć raz próbował słynnej niemieckiej zupy naleśnikowej.

Zawiń naleśniki w rulon, pokrój w paski i dodaj do zupy
Zawiń naleśniki w rulon, pokrój w paski i dodaj do zupy © Canva | eatde

Wegetariańskie flaczki z naleśnikami. Przepis

Składniki:

  • 3 naleśniki,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • cebula,
  • por,
  • olej,
  • 1,5 l wody lub wywaru warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: niewielki kawałek korzenia imbiru.

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę, marchewkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i pora posiekaj i podsmaż na patelni.
  2. Kiedy cebula i por zeszklą się, dodaj pokrojone warzywa i smaż całość jeszcze przez 5 minut.
  3. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka, zalej wodą lub wywarem warzywnym. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, majeranek, koncentrat pomidorowy i dopraw solą oraz pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać nieco posiekanego imbiru.
  4. Gotuj zupę przez ok. 20 minut - do momentu, aż warzywa zmiękną.
  5. Naleśniki pokrój w cienkie paski i serwuj razem z zupą.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze