Podaj rosół z roladkami naleśnikowymi na komunię. Przepis jest prosty, ale niesamowicie efektowny

Rosół z roladkami naleśnikowymi to nieco ekscentryczne, przynajmniej na naszym polskim stole, ale godne uwagi danie, które świetnie spisze się podczas przyjęcia komunijnego. Jest pomysłowe, jest efektowne i, rzecz jasna, pyszne. Zapisz sobie ten przepis.

Nie wiesz, co podać na przyjęciu komunijnym? Przygotuj rosół z roladkami naleśnikowymiNie wiesz, co podać na przyjęciu komunijnym? Przygotuj rosół z roladkami naleśnikowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół z roladkami naleśnikowymi urozmaici komunijne menu. Nie musisz przyrządzać wyszukanych dań, poszukiwać trudnych do kupienia składników czy kombinować z potrawami, które kojarzysz tylko z telewizyjnych programów kulinarnych. Zamiast makaronu dodaj do rosołu roladki naleśnikowe, a goście będą piać z zachwytu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Co podać na przyjęcie komunijne? Wypróbuj rosół z roladkami naleśnikowymi

Przyjęcie komunijne zwykle rozpoczyna talerz pożywnego rosołu. Jeśli chcesz podać danie w odmienionej wersji, zamiast makaronu czy warzywnej wkładki do zupy dodaj roladki naleśnikowe. Brzmi nietypowo, ale smak pociętych na paski naleśników wspaniale komponuje się z rosołem. A do tego prezentuje się co najmniej intrygująco. Na gościach komunijnych z pewnością zrobi wrażenie.

Taki rosół z naleśnikową wkładką to żaden nowoczesny wymysł, a danie od pokoleń serwowane w Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Włoszech czy Francji. Zupa naleśnikowa (z jęz. niem. Flädlesuppe lub Frittatensuppe) to nic innego jak wywar mięsno-warzywny z wkładką - pociętymi w paski naleśnikami. Zupa ta prawdopodobnie pochodzi ze Szwabii lub regionów okrężnych. Może być też podawana w wersji wegetariańskiej - wówczas zupę gotuje się wyłącznie na bazie jarzyn.

Rosół z roladkami naleśnikowymi to popularne danie w Austrii
Rosół z roladkami naleśnikowymi to popularne danie w Austrii © Pixabay

Rosół z roladkami naleśnikowymi. Przepis

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

ROSÓŁ

  • cały kurczak lub korpus z kurczaka z oddzieloną piersią,
  • 300 g mięsa wołowego (może być szponder),
  • 3-4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół małego selera,
  • sól, pieprz
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skrop je olejem lub oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
  2. Pierś oddziel od kurczaka. Do garnka włóż pozostałe mięso oraz mięso wołowe i zalej wszystko zimną wodą - tyle, by tylko przykryła składniki. Doprowadź całość do wrzenia i ewentualnie odszumuj wywar.
  3. Po godzinie gotowania do wywaru dodaj podpieczone warzywa. Gotuj na bardzo małym ogniu całość przez ok. 2 godziny. Pod koniec przecedź całość przez gęste sito i dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
  4. 20 minut przed końcem gotowania możesz dorzucić do zupy pierś z kurczaka, jeśli nie wykorzystasz jej w inny sposób. Gotową pokrój w paseczki i użyj jako dodatkowej wkładki.
  5. Składniki na naleśniki połącz, aż powstanie gładka masa (zanim zaczniesz smażyć, odstaw ją na ok. 20 minut). Naleśniki smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, a kiedy ostygną, pokrój je w cienkie paski przypominające wstążki makaronu.
  6. Na talerzach układaj naleśnikowe ślimaczki, opcjonalnie dodaj pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Zalej całość rosołem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀