Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Kawa to jeden ze zdrowszych i lepszych energetyków, ale nie każdy lubi jej smak. Nic więc dziwnego, że wiele osób dolewa śmietankę i dorzuca cukier lub syrop. Tylko że to sprawia, że kawa jest bardzo kaloryczna. Na szczęście istnieje napój, który stawia na nogi bez charakterystycznej goryczki kawy.
Z czym kojarzy ci się koktajl? Zapewne masz teraz przed oczami napój truskawkowy z mlekiem bądź maślanką. Albo bananowy przysmak. Robimy je na różne sposoby, blendując najróżniejsze składniki. Ale czy kiedykolwiek piłeś koktajl z kawą? To coś innego niż latte czy viralowe dalgona coffee. I posmakuje ci, nawet jeśli specyficzny smak kawy cię odrzuca.
Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować
Dlaczego koktajl z kawy to świetny wybór?
Przede wszystkim "zabije" gorzkawy smak kawy i nie musisz dodawać do niej śmietanki albo syropu cukrowego. Inne, zdrowsze składniki świetnie sobie z tym poradzą. Te dodatki i mała czarna stworzą koktajl kawowy, który smakuje obłędnie, a do tego dostarcza składników odżywczych.
Najważniejszą rolę odgrywa kawa, ale w tym napoju są też orzechy i banan. To właśnie te składniki dodadzą ci energii na resztę dnia, dostarczając mnóstwo witamin i minerałów, a także tłuszczy nienasyconych. Taki zestaw świetnie wpływa na koncentrację oraz ogólne funkcjonowanie mózgu.
Z kolei cynamon działa na wielu polach. Pomaga między innymi obniżyć poziom cukru we krwi czy obniżyć poziom cholesterolu LDL. Dlatego warto wprowadzić tę przyprawę do diety, szczególnie jeśli zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością. Cynamon jest też termogenikiem, który wspomaga naturalną przemianę materii.
Jak zrobić koktajl z kawą?
Składniki:
- banan,
- kilka orzechów laskowych,
- 2 łyżki kakao,
- filiżanka mocnej kawy,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zaparz kawę. Wystudź.
- Wlej do wysokiego naczynia, dorzuć banany, orzechy laskowe, kakao i cynamon, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Wypij od razu albo włóż na chwilę do lodówki i spożyj schłodzony.