WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi

Kawa to jeden ze zdrowszych i lepszych energetyków, ale nie każdy lubi jej smak. Nic więc dziwnego, że wiele osób dolewa śmietankę i dorzuca cukier lub syrop. Tylko że to sprawia, że kawa jest bardzo kaloryczna. Na szczęście istnieje napój, który stawia na nogi bez charakterystycznej goryczki kawy.

Koktajl z kawy na początek dniaKoktajl z kawy na początek dnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Z czym kojarzy ci się koktajl? Zapewne masz teraz przed oczami napój truskawkowy z mlekiem bądź maślanką. Albo bananowy przysmak. Robimy je na różne sposoby, blendując najróżniejsze składniki. Ale czy kiedykolwiek piłeś koktajl z kawą? To coś innego niż latte czy viralowe dalgona coffee. I posmakuje ci, nawet jeśli specyficzny smak kawy cię odrzuca.

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Dlaczego koktajl z kawy to świetny wybór?

Przede wszystkim "zabije" gorzkawy smak kawy i nie musisz dodawać do niej śmietanki albo syropu cukrowego. Inne, zdrowsze składniki świetnie sobie z tym poradzą. Te dodatki i mała czarna stworzą koktajl kawowy, który smakuje obłędnie, a do tego dostarcza składników odżywczych.

Najważniejszą rolę odgrywa kawa, ale w tym napoju są też orzechy i banan. To właśnie te składniki dodadzą ci energii na resztę dnia, dostarczając mnóstwo witamin i minerałów, a także tłuszczy nienasyconych. Taki zestaw świetnie wpływa na koncentrację oraz ogólne funkcjonowanie mózgu.

Z kolei cynamon działa na wielu polach. Pomaga między innymi obniżyć poziom cukru we krwi czy obniżyć poziom cholesterolu LDL. Dlatego warto wprowadzić tę przyprawę do diety, szczególnie jeśli zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością. Cynamon jest też termogenikiem, który wspomaga naturalną przemianę materii.

Jak zrobić koktajl z kawą?

Składniki:

  • banan,
  • kilka orzechów laskowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • filiżanka mocnej kawy,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zaparz kawę. Wystudź.
  2. Wlej do wysokiego naczynia, dorzuć banany, orzechy laskowe, kakao i cynamon, a następnie zblenduj na gładką masę.
  3. Wypij od razu albo włóż na chwilę do lodówki i spożyj schłodzony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza