Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa

Owsianka kawowa to śniadanie, które nie tylko syci, ale też dodaje energię lepiej niż filiżanka kawy. Połączenie kremowej owsianki z aromatem świeżo zaparzonej kawy powoduje, że to danie smakuje jak mała poranna uczta, a jednocześnie dostarcza solidną porcję doładowania na start dnia.
Owsianka, która szybko stawia na nogiOwsianka, która szybko stawia na nogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki owsiane są bogate w błonnik, który wspiera trawienie i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki złożonym węglowodanom zapewniają długotrwałe uczucie sytości i stopniowo uwalnianą energię.

Kawa dodaje wyrazu i pobudzającą kofeinę, a żeby śniadanie było jeszcze bardziej wartościowe, warto wzbogacić owsiankę ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt wysokobiałkowy, świeże owoce, orzechy lub nasiona. Dzięki temu można stworzyć posiłek dopasowany do własnego gustu, który jest zdrowy, sycący i pełen smaku. Zobacz, jak zrobić owsiankę kawową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Przepis na owsiankę kawową

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g),
  • 1 porcja kawy (50-100 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g).

Sposób przygotowania:

Owsianka kawowa przepis
Przygotuj kawę

Krok 1. Przygotuj małą porcję mocnej kawy bez fusów (około 50-100 g w zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcesz uzyskać).

Owsianka kawowa przepis
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw pod przykryciem

Krok 2. W miseczce umieść płatki owsiane i słodzik. Wymieszaj. Następnie wlej przygotowaną kawę i ponownie wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 10 minut. 

Owsianka kawowa przepis
Zjedz na ciepło lub na zimno

Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka