Pieczona czekoladowa owsianka. Jest tak dobra, że zapomnisz o tłustych ciastach i kalorycznych deserach

Pieczona owsianka tak dobra, że zapomnisz o cieście to nie przesada, tylko opis smaku, który naprawdę zaskakuje. W wersji czekoladowo-bananowej staje się idealnym kompromisem między deserem a pełnowartościowym posiłkiem. Pachnie jak świeżo upieczone ciasto, ma puszystą konsystencję i głęboki, kakaowy smak przełamany naturalną słodyczą banana. To propozycja, która sprawdzi się zarówno na pożywne śniadanie, jak i na zdrowy deser do popołudniowej kawy.
Owsianka pieczonaOwsianka pieczona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w prostych składnikach. Płatki owsiane stanowią bazę pełną wartości odżywczych, ponieważ dostarczają m.in. błonnik, witaminy z grupy B i magnez. Wspierają układ nerwowy, pomagają radzić sobie ze stresem i dają energię na wiele godzin. Dodatkowo beta-glukany zawarte w owsie wzmacniają odporność, więc owsianka jest świetnym elementem codziennej diety. Banany dodają kremową strukturę i naturalną słodycz, a przy okazji dostarczają potas, fosfor i witaminy A, C, E oraz K, które wspierają serce, mięśnie i odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Połączenie owsa, banana i kakao powoduje, że ta pieczona owsianka przypomina kawałek czekoladowego ciasta, ale z tą różnicą, że możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia, a nawet z korzyścią dla zdrowia. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno, kiedy nabiera bardziej zwartą konsystencję. Możesz podać ją z jogurtem, świeżymi owocami albo garścią orzechów, tworząc własną, ulubioną wersję.

To dowód na to, że zdrowe jedzenie może być nie tylko wartościowe, ale też obłędnie pyszne. Pieczona owsianka z powodzeniem zastąpi tradycyjne ciasto, a kto raz jej spróbuje, ten szybko wpisze ją na stałe do swojego menu. Jak zrobić pieczoną owsiankę z bananem? Poznaj prosty przepis.

Przepis na pieczoną owsiankę o smaku czekoladowo-bananowym

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka kakao ciemnego,
  • 1 jajko kurze,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej,
  • 1/2 szklanki mleka 0,5 proc.,
  • 3 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pieczona owsianka o smaku czekoladowo-bananowym przepis
Przełóż masę do naczynia, na górze rozłóż banana i włóż do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść płatki owsiane, mąkę, mleko, kakao, słodzik i proszek do pieczenia. Wbij jajko. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Odstaw na około 15-20 min, aby płatki napęczniały.
  2. Banana umyj, obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. 
  3. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozłóż plasterki banana. 
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej i lekkiego wyrośnięcia, czyli przez około 20-30 min.
  5. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Pieczona owsianka o smaku czekoladowo-bananowym przepis
Wyciągnij gotowe danie z piekarnika
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami