Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy

Tomasz Strzelczyk z iskierką nostalgii w oku postanowił przypomnieć przepis na szare kluski, które uwielbiał jeść za dzieciaka. Zrobisz je z trzech prostych składników, więc cały obiad będzie kosztował grosze. Dodatki możesz zapożyczyć od Strzelczyka lub wybrać inne, na które masz ochotę.

Tomasz Strzelczyk podaje przepis na szare kluskiTomasz Strzelczyk podaje przepis na szare kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Jeszcze nie tak dawno w wielu domach w sobotę nie gotowało się dwudaniowych obiadów. To był czas, kiedy trzeba było pojechać na targ, zrobić zakupy na niedzielę i cały kolejny tydzień, a po powrocie jeszcze posprzątać dom. Obiad przygotowywany był na szybko z prostych składników. A w każdym domu był zapas ziemniaków i twaróg. Trochę boczku albo słoninki można było odkroić z tego, co się przywiozło z targu.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Szare kluski i zbożówka na mleku

Taki obiad z rozrzewnieniem wspomina nie tylko Tomasz Strzelczyk, ale także wiele innych osób, o czym świadczą komentarze pod materiałem na Facebooku. Jedna z obserwatorek napisała, że uwielbia szare kluski, chociaż jej mama robiła je trochę inaczej:

"To był obiad zawsze w sobotę z kawą inką do popicia" – wspomina pani Magdalena w komentarzu.

Inna osoba po przetestowaniu przepisu od Strzelczyka, twierdzi, że kluski wyszły bardzo dobre, ale trochę porozpadały się podczas gotowania. Żeby tego uniknąć, trzeba dobrze odcisnąć ziemniaki z wody, zanim wymieszasz je z mąką.

Szare kluski od Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk w nagraniu na YouTubie wspomina przepis na szare kluski z podsmażonym boczkiem, cebulką i twarogiem. Boczek i cebulę mocno doprawia pieprzem, bo "też muszą mieć smak". Ugotowane kluski kładzie na talerz, przykrywa okrasą i porcją półtłustego twarogu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki krupczatki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach – powinny być starte na miazgę. Przełóż na drobne sitko i odciśnij z wody.
  2. Z powrotem przełóż je na miskę, dodaj dwa rodzaje mąki, pół łyżeczki soli sól i trochę pieprzu. Wymieszaj łyżką.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
  4. Na wrzątek nakładaj łyżką porcję ciasta. Gotuj partiami przez ok. 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Kluski wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i kładź na durszlaku do odcieknięcia.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój