Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Tomasz Strzelczyk z iskierką nostalgii w oku postanowił przypomnieć przepis na szare kluski, które uwielbiał jeść za dzieciaka. Zrobisz je z trzech prostych składników, więc cały obiad będzie kosztował grosze. Dodatki możesz zapożyczyć od Strzelczyka lub wybrać inne, na które masz ochotę.
Jeszcze nie tak dawno w wielu domach w sobotę nie gotowało się dwudaniowych obiadów. To był czas, kiedy trzeba było pojechać na targ, zrobić zakupy na niedzielę i cały kolejny tydzień, a po powrocie jeszcze posprzątać dom. Obiad przygotowywany był na szybko z prostych składników. A w każdym domu był zapas ziemniaków i twaróg. Trochę boczku albo słoninki można było odkroić z tego, co się przywiozło z targu.
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Szare kluski i zbożówka na mleku
Taki obiad z rozrzewnieniem wspomina nie tylko Tomasz Strzelczyk, ale także wiele innych osób, o czym świadczą komentarze pod materiałem na Facebooku. Jedna z obserwatorek napisała, że uwielbia szare kluski, chociaż jej mama robiła je trochę inaczej:
"To był obiad zawsze w sobotę z kawą inką do popicia" – wspomina pani Magdalena w komentarzu.
Inna osoba po przetestowaniu przepisu od Strzelczyka, twierdzi, że kluski wyszły bardzo dobre, ale trochę porozpadały się podczas gotowania. Żeby tego uniknąć, trzeba dobrze odcisnąć ziemniaki z wody, zanim wymieszasz je z mąką.
Szare kluski od Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk w nagraniu na YouTubie wspomina przepis na szare kluski z podsmażonym boczkiem, cebulką i twarogiem. Boczek i cebulę mocno doprawia pieprzem, bo "też muszą mieć smak". Ugotowane kluski kładzie na talerz, przykrywa okrasą i porcją półtłustego twarogu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 60 g mąki pszennej,
- 200 g mąki krupczatki,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach – powinny być starte na miazgę. Przełóż na drobne sitko i odciśnij z wody.
- Z powrotem przełóż je na miskę, dodaj dwa rodzaje mąki, pół łyżeczki soli sól i trochę pieprzu. Wymieszaj łyżką.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
- Na wrzątek nakładaj łyżką porcję ciasta. Gotuj partiami przez ok. 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Kluski wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej i kładź na durszlaku do odcieknięcia.