Obowiązkowy składnik rosołu. Nasze babcie wierzyły, że wzmacnia potencję

Lubczyk to wspaniały przykład zioła, które niesamowicie podbija smak dań. Nie bez powodu roślinę tę nazywa się maggi z ogródka. Lubczyk bowiem charakteryzuje się smakiem nieco zbliżonym do umami, przez co świetnie odnajduje się w zupach i daniach mięsnych. Nie tylko dlatego warto mieć w zanadrzu kilka łodyżek tej rośliny. Jej drogocenne właściwości są nieocenione. 

ObrazekLubczyk - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Lubczyk to zioło o niezwykłych właściwościach i różnorodnych zastosowaniach. Jego naukowa nazwa to Levisticum officinale. Lubczyk należy do rodziny selerowatych, jest rośliną wieloletnią o wysokości sięgającej nawet 2 metrów. Charakteryzuje się grubymi, soczystymi łodygami i pierzastymi liśćmi o intensywnym zapachu. Pochodzi z Azji Zachodniej, lecz obecnie jest uprawiany w wielu regionach świata ze względu na swoje liczne zalety.

Lubczyk w medycynie ludowej

W medycynie ludowej lubczyk od wieków ceniony jest ze względu na swoje lecznicze właściwości. Roślina ta zawiera wiele cennych substancji, takich jak olejki eteryczne, flawonoidy, witaminę C i sole mineralne. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego lubczyk wykorzystywany jest w naturalnych metodach leczenia różnych dolegliwości.

Napary z liści lubczyku stosuje się w przypadku problemów żołądkowych, trudności trawiennych, bólów reumatycznych i infekcji dróg moczowych. Spożywanie tej rośliny może wspomagać procesy trawienne i łagodzić ból menstruacyjny u kobiet, sprawdzi się również w przypadku problemów z obrzękami, kamieniami nerkowymi lub nadciśnieniem. Warto wspomnieć, że lubczyk ma działanie diuretyczne, czyli wspomagające proces oczyszczania organizmu i usuwania nadmiaru płynów.

Obrazek
Lubczyk - Pyszności; Foto: Canva.com

Afrodyzjak i kosmetyk

Lubczyk ma również zastosowanie w kosmetyce. Jego naturalne właściwości odżywcze są wykorzystywane w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry. Ekstrakt z lubczyku jest częstym składnikiem kremów, maseczek i balsamów. Działa nawilżająco, regenerująco i łagodząco, przyczyniając się do poprawy wyglądu skóry i zwalczania różnych problemów skórnych.

Ponadto olejek eteryczny z lubczyku stosuje się w aromaterapii ze względu na swoje właściwości relaksujące i uspokajające. Dodanie kilku kropel olejku eterycznego do kąpieli lub stosowanie go w masażu może przynieść ulgę w przypadku stresu i napięcia. Lubczyk uważany jest także za naturalny afrodyzjak. Zawarte w nim związki terpenowe i alkiloftalidowe sprawiają, że narządy płciowe są lepiej ukrwione. To zaś wpływa pobudzająco na czynności seksualne i zwiększające libido.

Co więcej, lubczyk charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, co oznacza, że chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i może wspomagać ogólny stan zdrowia. Zawarte w nim substancje przeciwutleniające pomagają w walce z procesami starzenia się, redukując uszkodzenia komórek i wspierając układ odpornościowy.

Do czego używać lubczyku w kuchni?

Wartości kulinarne lubczyku są nieocenione. Jego intensywny smak i aromat nadają potrawom niepowtarzalnego charakteru. Liście lubczyku można dodawać do zup, sosów, marynat, sałatek, mięs i ryb. Ich korzystne właściwości smakowe sprawiają, że potrawy nabierają głębszego smaku i są bardziej aromatyczne. Dodatkowo lubczyk jest częstym składnikiem tradycyjnych dań, takich jak barszcz ukraiński czy sos maggi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej