Zerwij podczas spaceru i zrób herbatkę. To nie zwykły chwast, lecz cudowne lekarstwo
Ślaz zaniedbany, zapisany w naszych pamięciach jako malwa, to roślina o nadzwyczajnych właściwościach, które doskonale wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niewielu o nich wie — ślaz znajduje się aktualnie gdzieś na odległych poboczach głównego nurtu zainteresowań kulinarnych. A szkoda!
15.06.2023 | aktual.: 16.06.2023 01:54
Babka, szczaw i malwa. W dzieciństwie te cuda natury stanowiły świętą trójcę jadalnych, dziko rosnących roślin. Podczas gdy babka przewija się jeszcze niekiedy w przepisach na sałatki, a szczaw jest powszechnie używany do zupy lub jako ozdoba dań w restauracjach, tak malwa stała się już niemal jedynie zatartym wspomnieniem gdzieś z otchłani pamięci. Czas to nadrobić!
Malwa, czyli z perspektywy encyklopedycznej ślaz zaniedbany, a z perspektywy mowy potocznej boży chlebek, to kumulacja zalet dla organizmu, zamknięta w niepozornej roślinie. Jej właściwości są wręcz niebywałe, dlatego warto się nią zainteresować. Zwłaszcza że wystarczy przejść się na spacer, by ją spotkać.
Malwa dla organizmu
Portal atlas-roslin.pl tak opisuje miejsca, w których najłatwiej wypatrzeć ślaz zaniedbany: przydroża, miejsca ruderalne, skraje upraw. Zwykle można go znaleźć w miejscach bogatych w azot, okolicach chlewów, oborach, kompostownikach. Rosną również na osiedlach i skrajach trawników. Skrótem: malwa pomieszkuje wszędzie tam, gdzie nie spodziewamy się znaleźć wyjątkowego, naturalnego lekarstwa. A jednak.
Entuzjaści medycyny naturalnej i ziołolecznictwa najbardziej zachwycają się niezwykłym wpływem malwy na procesy trawienne. Ślaz wspiera układ trawienny, jednocześnie zwalczając biegunki i zaparcia. Liście wykazują działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a obecny w roślinie śluz łagodzi objawy zapalenia gardła i ułatwia odkrztuszanie. Nasze prababcie wykorzystywały malwę również do problemów skórnych, takich jak trądzik czy oparzenia.
Malwa — co z nią zrobić?
Wiesz już, jakie właściwości posiada ta niepozorna roślina. Teraz czas, żebyś poznał prosty sposób na jej wykorzystanie. Chociaż zarówno kwiaty jak i liście ślazu zaniedbanego można jeść na surowo, to malwa najczęściej podawana jest w formie naparu. Suszoną roślinę zalewa się wrzątkiem, przykrywa, a po około 15 minutach przecedza. Tak przyrządzony napar poleca się pić z rana. Wypróbuj sam i zobacz, jak wpłynie to na twój układ trawienny!