Zerwij podczas spaceru i zrób herbatkę. To nie zwykły chwast, lecz cudowne lekarstwo

Ślaz zaniedbany, zapisany w naszych pamięciach jako malwa, to roślina o nadzwyczajnych właściwościach, które doskonale wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niewielu o nich wie — ślaz znajduje się aktualnie gdzieś na odległych poboczach głównego nurtu zainteresowań kulinarnych. A szkoda!

ObrazekŚlaz zaniedbany, czyli malwa to roślina o niezwykłych właściwościach - Pyszności; foto: Canva

Babka, szczaw i malwa. W dzieciństwie te cuda natury stanowiły świętą trójcę jadalnych, dziko rosnących roślin. Podczas gdy babka przewija się jeszcze niekiedy w przepisach na sałatki, a szczaw jest powszechnie używany do zupy lub jako ozdoba dań w restauracjach, tak malwa stała się już niemal jedynie zatartym wspomnieniem gdzieś z otchłani pamięci. Czas to nadrobić!

Malwa, czyli z perspektywy encyklopedycznej ślaz zaniedbany, a z perspektywy mowy potocznej boży chlebek, to kumulacja zalet dla organizmu, zamknięta w niepozornej roślinie. Jej właściwości są wręcz niebywałe, dlatego warto się nią zainteresować. Zwłaszcza że wystarczy przejść się na spacer, by ją spotkać.

Obrazek
Malwa występuje najczęściej na terenach nizinnych - Pyszności; foto: Adobe Stock

Malwa dla organizmu

Portal atlas-roslin.pl tak opisuje miejsca, w których najłatwiej wypatrzeć ślaz zaniedbany: przydroża, miejsca ruderalne, skraje upraw. Zwykle można go znaleźć w miejscach bogatych w azot, okolicach chlewów, oborach, kompostownikach. Rosną również na osiedlach i skrajach trawników. Skrótem: malwa pomieszkuje wszędzie tam, gdzie nie spodziewamy się znaleźć wyjątkowego, naturalnego lekarstwa. A jednak.

Entuzjaści medycyny naturalnej i ziołolecznictwa najbardziej zachwycają się niezwykłym wpływem malwy na procesy trawienne. Ślaz wspiera układ trawienny, jednocześnie zwalczając biegunki i zaparcia. Liście wykazują działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a obecny w roślinie śluz łagodzi objawy zapalenia gardła i ułatwia odkrztuszanie. Nasze prababcie wykorzystywały malwę również do problemów skórnych, takich jak trądzik czy oparzenia.

Malwa — co z nią zrobić?

Obrazek
Malwa może nam posłużyć do zrobienia zdrowotnego naparu - Pyszności; foto: Canva

Wiesz już, jakie właściwości posiada ta niepozorna roślina. Teraz czas, żebyś poznał prosty sposób na jej wykorzystanie. Chociaż zarówno kwiaty jak i liście ślazu zaniedbanego można jeść na surowo, to malwa najczęściej podawana jest w formie naparu. Suszoną roślinę zalewa się wrzątkiem, przykrywa, a po około 15 minutach przecedza. Tak przyrządzony napar poleca się pić z rana. Wypróbuj sam i zobacz, jak wpłynie to na twój układ trawienny!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej