Pachnie jak cola, wspomaga trawienie. Jest też skutecznym środkiem na komary i mole

Rośliny zielarskie o właściwościach prozdrowotnych przeżywają renesans. Jedną z nich jest bylica boże drzewko. Jej pozytywny wpływ na organizm był doceniany już w starożytności. Nadszedł czas, by przypomnieć sobie, jak wiele dobrego może zdziałać regularne i świadome stosowanie bożego drzewka.

ObrazekBylica boże drzewko - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pierwszy człon nazwy rodzajowej rośliny - Artemisia abrotanum - zaczerpnięto od greckiej bogini i patronki łucznictwa, polowania, księżyca - Artemidy. Drugi człon w języku greckim oznacza "szczupła", "wątła" i odnosi się do osób o delikatnej budowie ciała. Nie jest to przypadek, bowiem nazwa ta sugeruje, komu zaleca się stosowanie bożego drzewka, czyli osobom o wątłej posturze, chorującym na schorzenia układu oddechowego (wśród nich dawniej najbardziej niebezpieczna była gruźlica).

Boże drzewko - na co jest dobre? Właściwości zdrowotne

Bylica boże drzewko jest znana ze swoich właściwości poprawiających trawienie. Zawiera substancje, które wspomagają wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, co może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak wzdęcia, niestrawność i zaparcia. Niektóre badania sugerują, że bylica boże drzewko działa przeciwpasożytniczo. Składniki rośliny, takie jak tujon są pomocne w zwalczaniu niektórych pasożytów, takich jak owsiki.

Olejek eteryczny pozyskiwany z rośliny ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, co sprawia, że jest skutecznym środkiem do leczenia ran. Może przyspieszać gojenie się skóry i zapobiegać infekcjom. Bylica boże drzewko ma również właściwości przeciwbakteryjne. Ekstrakty z tej rośliny wykazują działanie hamujące wzrost niektórych szkodliwych bakterii, takich jak Staphylococcus aureus, które są przyczyną różnych infekcji.

Bylica boże drzewko pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Zawiera składniki o działaniu immunomodulacyjnym, które mogą wzmacniać naturalną odporność organizmu. Lecznicze działania bylicy bożego drzewka wynikają z obecności substancji, jakie zawiera roślina. To kwasy organiczne, garbniki, olejek eteryczny, żywice, gorycze, związki kumarynowe, minerały, witaminę C i beta-karoten.

Obrazek
Bylica boże drzewko - Pyszności; Fot. Pixabay

Roślina o zapachu coli. Odstraszy komary i mole

Wszystkie części rośliny wydzielają dość silny, specyficzny balsamiczno-korzenny zapach, podobny do zapachu Coca-Coli (stąd też wzięła się nazwa drzewko "cola"). Dawniej bylica boże drzewko znane było znana ze swoich właściwości odstraszających dokuczliwe owady. Wcieranie świeżych łodyg w skórę miało skutecznie odstraszyć komary, natomiast ususzona roślina włożona do szuflady działała przeciw molom i muchom. Ponadto Artemisia abrotanum jest znakomitym naturalnym odświeżaczem powietrza.

Bylica boże drzewko naturalnie występuje na terenach Europy, Azji Środkowej, Azji Mniejszej i na Półwyspie Arabskim. W Polsce w stanie surowym roślina ta jest stosunkowo rzadko spotykana, ale można ją z powodzeniem uprawiać w ogrodzie. Boże drzewko ma szarozielone listki, a na szczytach pędów pod koniec lata wyrastają niewielkie żółtozielone koszyczki kwiatowe (w naszym klimacie nie owocuje). W medycynie ludowej wykorzystuje się ziele bylicy bożego drzewka, czyli ulistnione łodygi zbierane latem. Można je kupić w aptekach i sklepach zielarskich.

Jak stosować bylicę boże drzewko?

  • Napar: 1 łyżkę ziela zalać 2 szklankami gorącej wody. Wywar pozostawić na 5-20 minut pod przykryciem, a następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie należy przecedzić całość. Tak przygotowany można pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem w ilości 1/3 szklanki.
  • Nalewka: 50 g ziela zalać szklanką 70-procentowego alkoholu i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę należy odcedzić, przelać do butelki najlepiej z ciemnego szkła. Tak stworzoną można spożywać jako lek żołądkowy i poprawiający trawienie po 15-20 kropli w kieliszku wody pół godziny przed posiłkiem 2-3 razy dziennie, lub po 40 kropli w kieliszku wody jako lek żółciopędny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej