Zostały ci naleśniki z poprzedniego dnia? Wykorzystaj je do fantastycznego dania

Naleśniki z poprzedniego dnia zwykle są lekko wysuszone i nie zachęcają do rolowania ich z dżemem czy innym dodatkiem. Niemniej do wyrzucenia również się nie nadają. Przygotujesz z nich danie, które intryguje i zachwyca pomysłowością.

Naleśniki z dnia poprzedniego posłużą jako zamiennik makaronu w lasagne Naleśniki z dnia poprzedniego posłużą jako zamiennik makaronu w lasagne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co powiesz na lasagne z naleśników w poprzedniego dnia? Sos sprawi, że po wysuszonych brzegach nie zostanie ślad, a naleśniki same w sobie są doskonałą alternatywą dla charakterystycznego makaronu. Ze względu na okrągły kształt możesz przygotować danie w tortownicy. Sprawisz tym niemałą niespodziankę bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Pomysł na naleśniki z poprzedniego dnia. Przygotuj obiad we włoskim stylu

Naleśniki z poprzedniego dnia mogą stać się bazą popularnego dania o włoskich korzeniach. Lasagne to nie tylko nazwa charakterystycznego makaronu, ale też potrawy, w skład której wchodzą warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Pomiędzy nimi, zamiast typowego makaronu, możesz umieścić naleśniki. Ze względu na to, że zwykle są bardzo cienkie, zalecamy układać je w porcje składające z trzech lub nawet czterech placków.

Całą resztę przygotujesz tak jak w klasycznej lasagne. Zamiast typowego beszamelu możesz przygotować sos śmietanowy (jak poniżej w przepisie). Kolejne kroki to bułka z masłem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli zastanawiasz się, co zrobić z naleśnikami z poprzedniego dnia.

Z naleśników z poprzedniego dnia przygotuj domową lasagne
Z naleśników z poprzedniego dnia przygotuj domową lasagne © Pixabay

Lasagne z naleśników z poprzedniego dnia. Przepis

Składniki:

  • 12 naleśników,
  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g sera żółtego,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • sól, pieprz,
  • bazylia,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę otartą na grubych oczkach i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Kiedy warzywa lekko się podsmażą, dodaj mięso mielone. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalej całość pomidorami z puszki.
  3. Duś sos przez ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dopraw do smaku bazylią.
  4. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką kukurydzianą, parmezanem, pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Przygotuj wysoką blachę, tortownicę lub naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj olejem.
  6. Naleśniki podziel na cztery porcje, po trzy sztuki w jednej. Jedną porcję naleśników wyłóż na dno naczynia, następnie nalej 1/4 przygotowanego sosu, następnie dodaj 1/4 sosu śmietanowego. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz cztery warstwy (z sosem mięsnym i śmietanowym na górze). Całość posyp tartym żółtym serem.
  7. Lasagne z naleśników z poprzedniego dnia piecz przez 25 minut w 160 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza