PrzepisDania mięsneZostały ci naleśniki z poprzedniego dnia? Wykorzystaj je do fantastycznego dania

Zostały ci naleśniki z poprzedniego dnia? Wykorzystaj je do fantastycznego dania

Naleśniki z dnia poprzedniego posłużą jako zamiennik makaronu w lasagne
Naleśniki z dnia poprzedniego posłużą jako zamiennik makaronu w lasagne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.04.2024 14:18, aktualizacja: 15.04.2024 14:40

Naleśniki z poprzedniego dnia zwykle są lekko wysuszone i nie zachęcają do rolowania ich z dżemem czy innym dodatkiem. Niemniej do wyrzucenia również się nie nadają. Przygotujesz z nich danie, które intryguje i zachwyca pomysłowością.

Co powiesz na lasagne z naleśników w poprzedniego dnia? Sos sprawi, że po wysuszonych brzegach nie zostanie ślad, a naleśniki same w sobie są doskonałą alternatywą dla charakterystycznego makaronu. Ze względu na okrągły kształt możesz przygotować danie w tortownicy. Sprawisz tym niemałą niespodziankę bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na naleśniki z poprzedniego dnia. Przygotuj obiad we włoskim stylu

Naleśniki z poprzedniego dnia mogą stać się bazą popularnego dania o włoskich korzeniach. Lasagne to nie tylko nazwa charakterystycznego makaronu, ale też potrawy, w skład której wchodzą warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Pomiędzy nimi, zamiast typowego makaronu, możesz umieścić naleśniki. Ze względu na to, że zwykle są bardzo cienkie, zalecamy układać je w porcje składające z trzech lub nawet czterech placków.

Całą resztę przygotujesz tak jak w klasycznej lasagne. Zamiast typowego beszamelu możesz przygotować sos śmietanowy (jak poniżej w przepisie). Kolejne kroki to bułka z masłem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli zastanawiasz się, co zrobić z naleśnikami z poprzedniego dnia.

Z naleśników z poprzedniego dnia przygotuj domową lasagne
Z naleśników z poprzedniego dnia przygotuj domową lasagne © Pixabay

Lasagne z naleśników z poprzedniego dnia. Przepis

Składniki:

  • 12 naleśników,
  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g sera żółtego,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • sól, pieprz,
  • bazylia,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę otartą na grubych oczkach i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Kiedy warzywa lekko się podsmażą, dodaj mięso mielone. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalej całość pomidorami z puszki.
  3. Duś sos przez ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dopraw do smaku bazylią.
  4. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką kukurydzianą, parmezanem, pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Przygotuj wysoką blachę, tortownicę lub naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj olejem.
  6. Naleśniki podziel na cztery porcje, po trzy sztuki w jednej. Jedną porcję naleśników wyłóż na dno naczynia, następnie nalej 1/4 przygotowanego sosu, następnie dodaj 1/4 sosu śmietanowego. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz cztery warstwy (z sosem mięsnym i śmietanowym na górze). Całość posyp tartym żółtym serem.
  7. Lasagne z naleśników z poprzedniego dnia piecz przez 25 minut w 160 st. C.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także