Zostały ci naleśniki z poprzedniego dnia? Wykorzystaj je do fantastycznego dania

Naleśniki z poprzedniego dnia zwykle są lekko wysuszone i nie zachęcają do rolowania ich z dżemem czy innym dodatkiem. Niemniej do wyrzucenia również się nie nadają. Przygotujesz z nich danie, które intryguje i zachwyca pomysłowością.

Naleśniki z dnia poprzedniego posłużą jako zamiennik makaronu w lasagne Naleśniki z dnia poprzedniego posłużą jako zamiennik makaronu w lasagne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co powiesz na lasagne z naleśników w poprzedniego dnia? Sos sprawi, że po wysuszonych brzegach nie zostanie ślad, a naleśniki same w sobie są doskonałą alternatywą dla charakterystycznego makaronu. Ze względu na okrągły kształt możesz przygotować danie w tortownicy. Sprawisz tym niemałą niespodziankę bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Pomysł na naleśniki z poprzedniego dnia. Przygotuj obiad we włoskim stylu

Naleśniki z poprzedniego dnia mogą stać się bazą popularnego dania o włoskich korzeniach. Lasagne to nie tylko nazwa charakterystycznego makaronu, ale też potrawy, w skład której wchodzą warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Pomiędzy nimi, zamiast typowego makaronu, możesz umieścić naleśniki. Ze względu na to, że zwykle są bardzo cienkie, zalecamy układać je w porcje składające z trzech lub nawet czterech placków.

Całą resztę przygotujesz tak jak w klasycznej lasagne. Zamiast typowego beszamelu możesz przygotować sos śmietanowy (jak poniżej w przepisie). Kolejne kroki to bułka z masłem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli zastanawiasz się, co zrobić z naleśnikami z poprzedniego dnia.

Z naleśników z poprzedniego dnia przygotuj domową lasagne
Z naleśników z poprzedniego dnia przygotuj domową lasagne © Pixabay

Lasagne z naleśników z poprzedniego dnia. Przepis

Składniki:

  • 12 naleśników,
  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g sera żółtego,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • sól, pieprz,
  • bazylia,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę otartą na grubych oczkach i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Kiedy warzywa lekko się podsmażą, dodaj mięso mielone. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalej całość pomidorami z puszki.
  3. Duś sos przez ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dopraw do smaku bazylią.
  4. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką kukurydzianą, parmezanem, pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Przygotuj wysoką blachę, tortownicę lub naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj olejem.
  6. Naleśniki podziel na cztery porcje, po trzy sztuki w jednej. Jedną porcję naleśników wyłóż na dno naczynia, następnie nalej 1/4 przygotowanego sosu, następnie dodaj 1/4 sosu śmietanowego. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz cztery warstwy (z sosem mięsnym i śmietanowym na górze). Całość posyp tartym żółtym serem.
  7. Lasagne z naleśników z poprzedniego dnia piecz przez 25 minut w 160 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej