PrzepisPrzepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto

Przepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności
Ewa
07.06.2023 13:27, aktualizacja: 16.10.2023 14:02

Prosty przepis na naleśniki, które wychodzą za każdym razem. Idealnie miękkie ciasto sprawdzi się również do przygotowania krokietów.

Naleśniki to jeden z przepisów, po który chętnie sięgam, gdy brakuje mi czasu na gotowanie i przyrządzanie obiadu. Chociaż najczęściej sięgam po dżem i twaróg, to moi bliscy równie chętnie zajadają się farszem ze szpinakiem i fetą, czy też meksykańskim z mielonego mięsa. Bez względu na to, jakie nadzienie wybieram, najważniejszy jest sam naleśnik. W końcu to od niego się zaczyna całe danie. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic trudnego, jednak pytania o to, jak zrobić dobre placki pojawiają się naprawdę często. Po dziesiątkach testów mam przepis z idealnymi proporcjami, dzięki któremu przygotowanie naleśników będzie proste jak bułka z masłem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Przepis na naleśniki

Składniki:

        
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka i dodaję do nich olej roślinny. Dosypuję mąkę pszenną, mleko oraz wodę i dorzucam szczyptę soli. Dokładnie mieszam składniki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera, dzięki czemu unikniemy powstawania grudek z mąki.

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności

2. Gotowe ciasto odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu mąka będzie miała czas napęcznieć i naleśniki będą aksamitnie gładkie.

3. Porcje ciasta wylewam na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. W cieście jest już olej, więc nie ma konieczności wlewania go dodatkowo na patelnię. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze ją rozgrzać- wtedy zdecydowanie zerwiesz z powtarzaną regułą, że pierwszy zawsze nadaje się do kosza.

4. Dokładnie rozprowadzam ciasto, aby przykryło całą powierzchnię, Nie wlewam za dużo masy, aby naleśniki pozostały cieniutkie. Smażę z obu stron- pierwszą ok. 40-50 sekund, drugą o połowę krócej.

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności

5. Gotowe naleśniki ściągam z patelni i przekładam na talerz. Świetnie sprawdzą się jako baza do słodkiego oraz wytrawnego nadzienia. Aby usmażone naleśniki nie wyschły, przykryj je bawełnianą, czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.Smacznego!

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także