PrzepisPrzepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto

Przepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności
Ewa

07.06.2023 13:27, aktual.: 16.10.2023 14:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prosty przepis na naleśniki, które wychodzą za każdym razem. Idealnie miękkie ciasto sprawdzi się również do przygotowania krokietów.

Naleśniki to jeden z przepisów, po który chętnie sięgam, gdy brakuje mi czasu na gotowanie i przyrządzanie obiadu. Chociaż najczęściej sięgam po dżem i twaróg, to moi bliscy równie chętnie zajadają się farszem ze szpinakiem i fetą, czy też meksykańskim z mielonego mięsa. Bez względu na to, jakie nadzienie wybieram, najważniejszy jest sam naleśnik. W końcu to od niego się zaczyna całe danie. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic trudnego, jednak pytania o to, jak zrobić dobre placki pojawiają się naprawdę często. Po dziesiątkach testów mam przepis z idealnymi proporcjami, dzięki któremu przygotowanie naleśników będzie proste jak bułka z masłem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Przepis na naleśniki

Składniki:

        
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka i dodaję do nich olej roślinny. Dosypuję mąkę pszenną, mleko oraz wodę i dorzucam szczyptę soli. Dokładnie mieszam składniki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera, dzięki czemu unikniemy powstawania grudek z mąki.

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności

2. Gotowe ciasto odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu mąka będzie miała czas napęcznieć i naleśniki będą aksamitnie gładkie.

3. Porcje ciasta wylewam na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. W cieście jest już olej, więc nie ma konieczności wlewania go dodatkowo na patelnię. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze ją rozgrzać- wtedy zdecydowanie zerwiesz z powtarzaną regułą, że pierwszy zawsze nadaje się do kosza.

4. Dokładnie rozprowadzam ciasto, aby przykryło całą powierzchnię, Nie wlewam za dużo masy, aby naleśniki pozostały cieniutkie. Smażę z obu stron- pierwszą ok. 40-50 sekund, drugą o połowę krócej.

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności

5. Gotowe naleśniki ściągam z patelni i przekładam na talerz. Świetnie sprawdzą się jako baza do słodkiego oraz wytrawnego nadzienia. Aby usmażone naleśniki nie wyschły, przykryj je bawełnianą, czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.Smacznego!

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności
naleśnikiplackiprzepis na naleśniki