Przepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto
Prosty przepis na naleśniki, które wychodzą za każdym razem. Idealnie miękkie ciasto sprawdzi się również do przygotowania krokietów.
07.06.2023 | aktual.: 16.10.2023 14:02
Naleśniki to jeden z przepisów, po który chętnie sięgam, gdy brakuje mi czasu na gotowanie i przyrządzanie obiadu. Chociaż najczęściej sięgam po dżem i twaróg, to moi bliscy równie chętnie zajadają się farszem ze szpinakiem i fetą, czy też meksykańskim z mielonego mięsa. Bez względu na to, jakie nadzienie wybieram, najważniejszy jest sam naleśnik. W końcu to od niego się zaczyna całe danie. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic trudnego, jednak pytania o to, jak zrobić dobre placki pojawiają się naprawdę często. Po dziesiątkach testów mam przepis z idealnymi proporcjami, dzięki któremu przygotowanie naleśników będzie proste jak bułka z masłem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Przepis na naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajka i dodaję do nich olej roślinny. Dosypuję mąkę pszenną, mleko oraz wodę i dorzucam szczyptę soli. Dokładnie mieszam składniki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera, dzięki czemu unikniemy powstawania grudek z mąki.
2. Gotowe ciasto odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu mąka będzie miała czas napęcznieć i naleśniki będą aksamitnie gładkie.
3. Porcje ciasta wylewam na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. W cieście jest już olej, więc nie ma konieczności wlewania go dodatkowo na patelnię. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze ją rozgrzać- wtedy zdecydowanie zerwiesz z powtarzaną regułą, że pierwszy zawsze nadaje się do kosza.