Przepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto

Prosty przepis na naleśniki, które wychodzą za każdym razem. Idealnie miękkie ciasto sprawdzi się również do przygotowania krokietów.

Przepis na naleśniki- PysznościPrzepis na naleśniki- Pyszności
Ewa

Naleśniki to jeden z przepisów, po który chętnie sięgam, gdy brakuje mi czasu na gotowanie i przyrządzanie obiadu. Chociaż najczęściej sięgam po dżem i twaróg, to moi bliscy równie chętnie zajadają się farszem ze szpinakiem i fetą, czy też meksykańskim z mielonego mięsa. Bez względu na to, jakie nadzienie wybieram, najważniejszy jest sam naleśnik. W końcu to od niego się zaczyna całe danie. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic trudnego, jednak pytania o to, jak zrobić dobre placki pojawiają się naprawdę często. Po dziesiątkach testów mam przepis z idealnymi proporcjami, dzięki któremu przygotowanie naleśników będzie proste jak bułka z masłem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Przepis na naleśniki

Składniki:

        
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka i dodaję do nich olej roślinny. Dosypuję mąkę pszenną, mleko oraz wodę i dorzucam szczyptę soli. Dokładnie mieszam składniki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera, dzięki czemu unikniemy powstawania grudek z mąki.

Przepis na naleśniki- Pyszności
Przepis na naleśniki- Pyszności

2. Gotowe ciasto odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu mąka będzie miała czas napęcznieć i naleśniki będą aksamitnie gładkie.

3. Porcje ciasta wylewam na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. W cieście jest już olej, więc nie ma konieczności wlewania go dodatkowo na patelnię. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze ją rozgrzać- wtedy zdecydowanie zerwiesz z powtarzaną regułą, że pierwszy zawsze nadaje się do kosza.

4. Dokładnie rozprowadzam ciasto, aby przykryło całą powierzchnię, Nie wlewam za dużo masy, aby naleśniki pozostały cieniutkie. Smażę z obu stron- pierwszą ok. 40-50 sekund, drugą o połowę krócej.

Obrazek
Przepis na naleśniki- Pyszności

5. Gotowe naleśniki ściągam z patelni i przekładam na talerz. Świetnie sprawdzą się jako baza do słodkiego oraz wytrawnego nadzienia. Aby usmażone naleśniki nie wyschły, przykryj je bawełnianą, czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.Smacznego!

Obrazek
Przepis na naleśniki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"