Przepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto
07.06.2023 13:27, aktual.: 16.10.2023 14:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosty przepis na naleśniki, które wychodzą za każdym razem. Idealnie miękkie ciasto sprawdzi się również do przygotowania krokietów.
Naleśniki to jeden z przepisów, po który chętnie sięgam, gdy brakuje mi czasu na gotowanie i przyrządzanie obiadu. Chociaż najczęściej sięgam po dżem i twaróg, to moi bliscy równie chętnie zajadają się farszem ze szpinakiem i fetą, czy też meksykańskim z mielonego mięsa. Bez względu na to, jakie nadzienie wybieram, najważniejszy jest sam naleśnik. W końcu to od niego się zaczyna całe danie. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic trudnego, jednak pytania o to, jak zrobić dobre placki pojawiają się naprawdę często. Po dziesiątkach testów mam przepis z idealnymi proporcjami, dzięki któremu przygotowanie naleśników będzie proste jak bułka z masłem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Przepis na naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajka i dodaję do nich olej roślinny. Dosypuję mąkę pszenną, mleko oraz wodę i dorzucam szczyptę soli. Dokładnie mieszam składniki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera, dzięki czemu unikniemy powstawania grudek z mąki.
2. Gotowe ciasto odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu mąka będzie miała czas napęcznieć i naleśniki będą aksamitnie gładkie.
3. Porcje ciasta wylewam na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią. W cieście jest już olej, więc nie ma konieczności wlewania go dodatkowo na patelnię. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze ją rozgrzać- wtedy zdecydowanie zerwiesz z powtarzaną regułą, że pierwszy zawsze nadaje się do kosza.