Nie musisz włączać piekarnika. Obłędny sernik z borówkami na zimno
Prosty sernik z borówkami na herbatnikowym spodzie przygotujesz bez użycia piekarnika. Przepyszny deser idealny na ciepłe dni.
22.05.2023 | aktual.: 23.05.2023 13:24
Kiedy za oknem termometr zaczyna wskazywać przyjemną temperaturę, w moim domu od razu pojawiają się głosy z prośbą o przygotowanie tego sernika. I nic w tym dziwnego, bo chrupiący spód z herbatników, serowo-śmietankowa masa i pyszna polewa borówkowa to deser wart grzechu. Mocno schłodzony smakuje niemal jak tort lodowy, a piękny, żywy kolor sprawi, że będzie nie tylko pyszną, ale też piękną dekoracją stołu. Ten obłędny sernik na zimno skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Sernik z borówkami na zimno
Składniki:
- 180 g herbatników kakaowych
- 60 g roztopionego masła
- 400 g borówek
- 150 g cukru
- 500 g twarogu półtłustego
- 160 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki agaru
- 80 ml zimnej wody
Polewa
- 200 g borówek
- 1/2 łyżeczki agaru
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mielę w robocie kuchennym na drobną masę. Wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam.
2. Masę wykładam do tortownicy, dociskając spód łyżką, aby był zbity. Wstawiam do lodówki.
3. Przechodzę do przygotowania masy. Borówki wrzucam do garnka i dosypuję cukier. Podgrzewam, aż się rozpuści, a borówki puszczą nieco soku.
4. Owoce blenduję na jednolitą masę.
5. Twaróg półtłusty miksuję wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym i śmietanką 30 proc.
6. Do gorącej wody dodaję agar i zagotowuję, dobrze mieszając. Wlewam płyn do zblendowanych wcześniej borówek i dokładnie mieszam.
7. Borówkowy mus wlewam do masy serowej i dokładnie mieszam.
8. Masę dodatkowo blenduję, aby była aksamitna i gładka. Najłatwiej zrobić to w robocie kielichowym, ale sprawdzi się również blender ręczny.
9. Serowo-borówkową masę wlewam do blaszki z herbatnikowym spodem i wygładzam górę przy pomocy drewnianej łyżki. Wstawiam do lodówki na 4 godziny.
10. W międzyczasie przygotowuję polewę. Borówki blenduję i przelewam do rondelka, dodaję agar w proszku i podgrzewam, mieszając masę.