Nie musisz włączać piekarnika. Obłędny sernik z borówkami na zimno

Prosty sernik z borówkami na herbatnikowym spodzie przygotujesz bez użycia piekarnika. Przepyszny deser idealny na ciepłe dni.

Sernik z borówkami na zimno- PysznościSernik z borówkami na zimno- Pyszności
Ewa

Kiedy za oknem termometr zaczyna wskazywać przyjemną temperaturę, w moim domu od razu pojawiają się głosy z prośbą o przygotowanie tego sernika. I nic w tym dziwnego, bo chrupiący spód z herbatników, serowo-śmietankowa masa i pyszna polewa borówkowa to deser wart grzechu. Mocno schłodzony smakuje niemal jak tort lodowy, a piękny, żywy kolor sprawi, że będzie nie tylko pyszną, ale też piękną dekoracją stołu. Ten obłędny sernik na zimno skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Sernik z borówkami na zimno

Składniki:

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
  • 400 g borówek
  • 150 g cukru
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • 80 ml zimnej wody

Polewa

  • 200 g borówek
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki mielę w robocie kuchennym na drobną masę. Wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam.

2. Masę wykładam do tortownicy, dociskając spód łyżką, aby był zbity. Wstawiam do lodówki.

Spód do sernika na zimno- Pyszności
Spód do sernika na zimno- Pyszności

3. Przechodzę do przygotowania masy. Borówki wrzucam do garnka i dosypuję cukier. Podgrzewam, aż się rozpuści, a borówki puszczą nieco soku.

4. Owoce blenduję na jednolitą masę.

Blendowanie borówek- Pyszności
Blendowanie borówek- Pyszności

5. Twaróg półtłusty miksuję wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym i śmietanką 30 proc.

6. Do gorącej wody dodaję agar i zagotowuję, dobrze mieszając. Wlewam płyn do zblendowanych wcześniej borówek i dokładnie mieszam.

7. Borówkowy mus wlewam do masy serowej i dokładnie mieszam.

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności

8. Masę dodatkowo blenduję, aby była aksamitna i gładka. Najłatwiej zrobić to w robocie kielichowym, ale sprawdzi się również blender ręczny.

9. Serowo-borówkową masę wlewam do blaszki z herbatnikowym spodem i wygładzam górę przy pomocy drewnianej łyżki. Wstawiam do lodówki na 4 godziny.

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności

10. W międzyczasie przygotowuję polewę. Borówki blenduję i przelewam do rondelka, dodaję agar w proszku i podgrzewam, mieszając masę.

11. Wystudzoną polewę rozprowadzam na schłodzonym cieście. Dekoruję borówkami i gotowe.Smacznego!

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku