Jagodzianki z borówkami. Najlepsze domowe drożdżówki w tańszej wersji
Jagodzianki z borówkami to prosty i pyszny przepis na drożdżówki, do którego wracać możesz nie tylko latem. Miękkie ciasto z owocowym farszem i słodkim lukrem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
17.08.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:07
Czy jest coś lepszego niż pyszna drożdżówka z borówkami? W każdą sobotę moja babcia szykowała proste ciasto lub bułeczki drożdżowe, których zapach unosił się w całym domu. Mimo że czasami brakuje nam czasu na cotygodniowe pieczenie, to co jakiś czas staramy się odświeżyć rodzinną tradycję i wypełnić dom aromatem ciepłego ciasta. W sezonie letnim często stawiamy na jagodzianki ze świeżymi owocami. Po sezonie śmiało możesz wybrać dostępne przez cały rok borówki lub mrożone jagody. Szybkie i miękkie drożdżówki z borówkami przygotujesz bez najmniejszego wysiłku. To najlepszy przepis na drożdżówki z owocami, który wychodzi za każdym razem. Borówki możesz zastąpić jagodami lub malinami – w każdej z tych wersji będą smakowały nieziemsko.
Przepis na jagodzianki-borówczanki
Jagodzianki- składniki
450 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
60 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
90 g roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki domowego lukru
Nadzienie:
300 g borówek
2 łyżki cukru
Przepis na puszyste borówczanki z lukrem
Pracę nad przepisem na drożdżówki z borówkami rozpocznij od przygotowania ciasta na drożdżówki. W tym celu umieść na blacie kuchennym dużą miskę i połącz w niej najpierw suche składniki. Przesyp do środka przesianą mąkę (dzięki czemu drożdżówki będą jeszcze bardziej puszyste), suche drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Następnie zacznij dodawać mokre składniki, a mianowicie: jajko, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Pamiętaj, rób to małymi partiami, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Zagnieć powstałą mieszankę na ciasto, po czym przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto możesz przygotować też dzień wcześniej wieczorem, schować na noc do lodówki i rano zabrać się za pieczenie.
Po godzinie ponownie umieść ciasto na blacie kuchennym. Podziel je na mniejsze kawałki, po czym każdy element rozbij dodatkowo na dłoni. Jeśli chcesz, aby drożdżówki z borówkami były podobnej wielkości, możesz zastosować dwa przydatne triki. Po pierwsze, odrywać kawałki ciasta i kłaść je na wadze, dzięki której będziesz wydzielać kawałki o podobnej wadze. Możesz również rozwałkować ciasto na kształt długiej bagietki i podziel je na równe kawałki.
Pamiętaj, aby każdy kawałek dodatkowo rozgnieść na dłoni. Dopiero teraz możesz dodać do środka 2 łyżki borówek. Jeśli chcesz, aby Twoje drożdżówki z borówkami były słodkie, do umytych borówek dodaj dodatkowo cukier i dokładnie wymieszaj.
Po dodaniu owoców złącz wystające końcówki ciasta i przeroluj każdy element na blacie, aby nabrał odpowiednich kształtów. Tak przygotowane drożdżówki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane jagodzianki piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Gotowe drożdżówki udekoruj domowej roboty lukrem. Smacznego!