Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle

Chociaż ryby można znaleźć już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale nawet supermarketowych chłodniach, to ten gatunek pojawia się dziś wyjątkowo rzadko. Przed laty się nim zajadano, doceniając delikatny smak i wygodę.

Kergulena to zapomniany smak z PRLKergulena to zapomniany smak z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasach PRL królowała na stołówkach, w smażalniach i domowych kuchniach. Doceniano ją przede wszystkim za to, że praktycznie nie miała ości, co zdecydowanie ułatwiało jedzenie. Mowa o kergulenie, dziś już zapomnianej. Warto jednak do niej wrócić, bo delikatne, białe mięso przekona do siebie każdego miłośnika ryb.

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Właściwości kerguleny

Kergulena, znana także jako bielanka kerguleńska, to ryba głębinowa należąca do rodziny bielankowatych. Występuje w czystych i chłodnych wodach subantarktycznych, głównie w południowej części Atlantyku i Pacyfiku. Ma wydłużone ciało, dość dużą głowę i jasne ubarwienie, często upstrzone poprzecznymi pręgami na bokach.

Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Mimo niskiej zawartości tłuszczu dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które wspierają zdrowie serca, mózgu i mają działanie przeciwzapalne. Jest także źródłem ważnych składników, takich jak witamina D, witamina A, selen, cynk i żelazo.

Jak przygotować kergulenę?

Mięso kerguleny jest białe i delikatne, ma łagodny, lekko słodkawy, często porównywany do dorsza lub halibuta. Najlepiej smakuje w prostej formie - smażona na maśle. Jeśli nie masz masła klarowanego, dodaj najpierw oliwę z oliwek, a następnie zwykłe masło. Olej roślinny zapobiegnie zbyt szybkiemu paleniu się masła zwykłego.

Kergulena to legendarny przysmak PRL-u
Kergulena to legendarny przysmak PRL-u © Adobe Stock

W przeszłości kergulena była eksploatowana na dużą skalę, co doprowadziło do konieczności ograniczenia jej połowów. Ta redukcja, wprowadzona w celu ochrony populacji, bezpośrednio przełożyła się na to, że jej cena poszła do góry. W Polsce znajdziesz ją przede wszystkim w wyspecjalizowanych sklepach rybnych oraz w większych sieciach supermarketów. Najczęściej oferowana jest w formie mrożonej jako całe tusze lub filety. Rzadziej, choć zdarza się, można natrafić na świeże tuszki. Obecnie można ją kupić za ok. 80-90 zł/kg.

Składniki:

  • 4 tusze lub filety kerguleny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku,
  • cytryna do skropienia
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą i pieprzem. Wnętrze tuszek możesz dodatkowo wypełnić posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, aby zyskała więcej aromatu.
  2. Obtocz kergulenę w mące, strzepując jej nadmiar.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  4. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pięknego, złocistego koloru. Uważaj, aby nie smażyć jej zbyt długo, by delikatne mięso pozostało soczyste.
  5. Gotową kergulenę wyłóż na talerz. Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posyp posiekanymi ziołami.

Tak przygotowana kergulena najlepiej smakuje podana z ziemniakami z wody i mizerią lub lekką surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler