Nigdy nie płucz kiszonej kapusty w wodzie. Poważnie sobie szkodzisz

Płukanie kiszonej kapusty wcale nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, zastosuj sprawdzony trik. Próbując wypłukać nadmiar kwasu pod bieżącą wodą, możesz sobie i bliskim tylko zaszkodzić.

ObrazekGetty Images
Sandra Biedrzańska

Płukanie kiszonej kapusty. Dlaczego tego nie robić?

Kiedy przygotowujesz surówkę z kiszonej kapusty, to najprawdopodobniej zazwyczaj wypłukujesz nadmiar kwasu pod bieżącą wodą. Jak się okazuje, nie jest to dobre rozwiązanie. Sięgając po kiszoną kapustę, z pewnością robisz to nie tylko dla jej walorów smakowych, ale i dla drogocennych składników odżywczych. Na pewno wiesz przecież, że jest ona prawdziwą bombą witaminową. Zawiera wiele witaminy C, a także bakterie kwasu mlekowego, które odbudowują florę bakteryjną jelit. Wszystko to jest gwarancją usprawnienia naszego systemu odpornościowego. Płucząc ją, pozbywasz się sporej porcji tych drogocennych składników. Wypłukujesz na przykład wspomniany już i prawdopodobnie najcenniejszy w niej kwas mlekowy.

Obrazek
Adobe Stock

Co zrobić, żeby kapusta była mniej kwaśna?

Na szczęście są sposoby, dzięki którym zmniejszysz kwasowość kapusty, ale nie stracisz ani odrobiny dobroczynnych właściwości. Jakie? Możesz dodać do niej słodkie składniki, np. marchewkę czy jabłko. Do tego odrobinę cukru i oliwy z oliwek. Będzie nie tylko smaczna, ale i jeszcze zdrowsza. Kolejnym sposobem może być połączenie kapusty kiszonej z surową. Surówka będzie wtedy łagodniejsza, ale i przyjemnie chrupka. Najlepiej zrobić to w proporcji 2:1.

Jeśli masz ochotę na obiad, który będzie świetnie komponował się z surówką z kiszonej kapusty, wypróbuj przepis na duszoną karkówkę w sosie własnym. Znajdziesz go na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟