Kroję ziemniaki i dosypuję jeden składnik. Frytki wychodzą lepsze niż z McDonald's

Ziemniak jest warzywem, które można określić jako doskonałe. Jego wszechstronność i możliwość przyrządzenia z niego frytek to tylko niektóre z jego zalet. Frytki są ulubionym daniem zarówno dorosłych, jak i dzieci na całym świecie. Można je znaleźć w każdej restauracji szybkiej obsługi. Jednak, żadna sieciówka nie zaspokoi twojej ochoty na frytki tak, jak te przygotowane w domu - smakują one po prostu najlepiej.

Frytki - PysznościFrytki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | dream79
Ewa Malinowska

Można by pomyśleć, że frytki to proste danie - pokrojone ziemniaki usmażone w oleju. Ale frytki serwowane w restauracjach fast food mają inny smak. Dzięki prostemu trikowi możesz przygotować równie smaczne frytki w swoim domu. Będą one chrupiące jak te z twojej ulubionej sieciówki, a ich przygotowanie jest bardzo tanie i proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Najlepsze domowe frytki

Mimo że frytki belgijskie są znane ze swojej unikalności, frytki typu fast food mają swoje grono wiernych fanów. Szczególnie te serwowane w restauracji ze złotymi łukami cieszą się ogromną sympatią. Przez wiele lat krążył mit, że są one robione z przetworzonej masy, a nie z ziemniaków. Jednak sekret idealnej chrupkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu.

McDonald's; zestwaw; jedzenie; żywność; burger; frytki; McDonald; BigMac
McDonald's; zestwaw; jedzenie; żywność; burger; frytki; McDonald; BigMac © Unsplash.com | Brett Jordan

Wysokiej jakości specjalistyczny sprzęt i skomplikowane procesy technologiczne mają duży wpływ na smak tych kultowych frytek. Ale nie musisz od razu organizować domowego laboratorium. Wystarczy, że użyjesz mąki ziemniaczanej, a efekt będzie taki sam, a może nawet lepszy.

Frytki jak z McDonald's

Jeśli chcesz przygotować w domu frytki jak z McDonald's, zapomnij o grubych słupkach w stylu belgijskim. Kluczem do sukcesu są cienkie frytki i odpowiednia panierka. Frytki zanurz w zimnej wodzie z dodatkiem octu spirytusowego (w proporcji 1:10) na około 30 minut.

Frytki
Frytki © Pixabay

Po namoczeniu ziemniaki przełóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Następnie obtocz je w cienkiej warstwie skrobi kukurydzianej (około 1 łyżka na kilogram ziemniaków).

Tak przygotowane frytki są już gotowe do smażenia. Tutaj nie ma większej filozofii ani potrzeby eksperymentowania, wystarczy dobrze rozgrzany olej. Pamiętaj, aby nie wrzucać zbyt dużej ilości frytek na raz - obniża to temperaturę tłuszczu, przez co ziemniaki zamiast smażyć się, będą się gotować. W rezultacie pozbawimy je chrupkości.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii