PoradyKroję ziemniaki i dosypuję jeden składnik. Frytki wychodzą lepsze niż z McDonald's

Kroję ziemniaki i dosypuję jeden składnik. Frytki wychodzą lepsze niż z McDonald's

Frytki - Pyszności
Frytki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | dream79
05.03.2024 09:18, aktualizacja: 20.03.2024 13:08

Ziemniak jest warzywem, które można określić jako doskonałe. Jego wszechstronność i możliwość przyrządzenia z niego frytek to tylko niektóre z jego zalet. Frytki są ulubionym daniem zarówno dorosłych, jak i dzieci na całym świecie. Można je znaleźć w każdej restauracji szybkiej obsługi. Jednak, żadna sieciówka nie zaspokoi twojej ochoty na frytki tak, jak te przygotowane w domu - smakują one po prostu najlepiej.

Można by pomyśleć, że frytki to proste danie - pokrojone ziemniaki usmażone w oleju. Ale frytki serwowane w restauracjach fast food mają inny smak. Dzięki prostemu trikowi możesz przygotować równie smaczne frytki w swoim domu. Będą one chrupiące jak te z twojej ulubionej sieciówki, a ich przygotowanie jest bardzo tanie i proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze domowe frytki

Mimo że frytki belgijskie są znane ze swojej unikalności, frytki typu fast food mają swoje grono wiernych fanów. Szczególnie te serwowane w restauracji ze złotymi łukami cieszą się ogromną sympatią. Przez wiele lat krążył mit, że są one robione z przetworzonej masy, a nie z ziemniaków. Jednak sekret idealnej chrupkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu.

McDonald's; zestwaw; jedzenie; żywność; burger; frytki; McDonald; BigMac
McDonald's; zestwaw; jedzenie; żywność; burger; frytki; McDonald; BigMac© Unsplash.com | Brett Jordan

Wysokiej jakości specjalistyczny sprzęt i skomplikowane procesy technologiczne mają duży wpływ na smak tych kultowych frytek. Ale nie musisz od razu organizować domowego laboratorium. Wystarczy, że użyjesz mąki ziemniaczanej, a efekt będzie taki sam, a może nawet lepszy.

Frytki jak z McDonald's

Jeśli chcesz przygotować w domu frytki jak z McDonald's, zapomnij o grubych słupkach w stylu belgijskim. Kluczem do sukcesu są cienkie frytki i odpowiednia panierka. Frytki zanurz w zimnej wodzie z dodatkiem octu spirytusowego (w proporcji 1:10) na około 30 minut.

Frytki
Frytki© Pixabay

Po namoczeniu ziemniaki przełóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Następnie obtocz je w cienkiej warstwie skrobi kukurydzianej (około 1 łyżka na kilogram ziemniaków).

Tak przygotowane frytki są już gotowe do smażenia. Tutaj nie ma większej filozofii ani potrzeby eksperymentowania, wystarczy dobrze rozgrzany olej. Pamiętaj, aby nie wrzucać zbyt dużej ilości frytek na raz - obniża to temperaturę tłuszczu, przez co ziemniaki zamiast smażyć się, będą się gotować. W rezultacie pozbawimy je chrupkości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także