Sekret długowieczności Azjatów. Zamiast ziemniaków jedzą inne bulwy

Azjaci są znani ze swojej długowieczności i młodego wyglądu. To wszystko dzięki zdrowej, lekkiej i odżywczej diecie, która obfituje w antyoksydanty. Mieszkańcy Azji słyną ze swojej miłości do ryżu oraz czyśćca bulwiastego, który zastępuje im znane nam ziemniaki. Wyjaśniamy, co to za warzywo.

Czyściec bulwiasty.Czyściec bulwiasty.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Wnuk

Czyściec bulwiasty, znany tez jako chiński karczoch to nieodłączny element wielu dań kuchni azjatyckiej. Warzywo było znane już w czasach starożytnych, a ówcześni poeci poświęcali mu swoje wiersze. Czyściec można porównać do naszych rodzimych ziemniaków, jednak jest on od nich znacznie zdrowszy. Jak smakuje czyściec bulwiasty? Czy warto włączyć go do swojej diety? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Czym jest czyściec japoński?

Czyściec japoński to roślina hodowana w Chinach i Japonii. Roślina nazywana jest także chińskim karczochem, bulwą japońską lub zatrwianem japońskim. Czyściec należy do rodziny jasnotowatych, do których zalicza się też lawenda czy mięta. W odróżnieniu od ziół czyściec jest ceniony za swoje bulwy.

Bulwy czyśćca japońskiego wyglądają nieco dziwnie. Przypominają coś pomiędzy imbirem a białą rzepą — i tak też smakują, jednak można wyczuć w nich intensywnie orzechową nutę. Czyściec można jeść na surowo, ale równie dobrze smakuje upieczony czy też ugotowany. Mieszkańcy Azji traktują go niczym ziemniaki.

Czyściec japoński — sekret długowieczności Azjatów

Czyściec bulwiasty często pojawia się na talerzach Japończyków. Roślina jest naprawdę smaczna, ale przede wszystkim — zdrowa. Czyściec od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Roślina wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Wspiera organizm w walce z infekcjami. W niepozornej bulwie znajduje się też mnóstwo przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu i zwalczają wolne rodniki.

Karczoch wykorzystywany jest przy przeziębieniu, a także przy grypie żołądkowej, bowiem łagodzi zgagę i przebieg biegunki. To także źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które dostarcza nam siły i energii. Jak przygotować chińskiego karczocha? Niezależnie od tego, czy chcesz go poddać obróbce termicznej, czy nie, warzywo należy oczyścić i obrać z cienkiej skórki. To czasochłonne zadanie, bowiem czyściec ma specyficzny kształt. To jedno z "niszowych" warzyw i można dostać je wyłącznie w sklepach z żywnością ekologiczną, a także w delikatesach azjatyckich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯