W sklepie zapłacisz fortunę, w domu zrobisz za grosze. Znakomicie sprawdzi się do owsianki
Chociaż kojarzy się przede wszystkim z amerykańskimi kanapkami, to masło orzechowe jest świetnym dodatkiem do wielu różnych potraw. W szczególności, gdy zamiast orzeszków ziemnych sięgniemy po orzechy włoskie. Przygotowanie go jest proste i kosztuje grosze.
31.01.2024 11:15
Z masłem orzechowym kojarzą się przede wszystkim orzeszki ziemne, ale pastę przygotować można w zasadzie ze wszystkich orzechów. Moim ostatnim odkryciem są włoskie, które świetnie pasują do kanapek, owsianek czy sosów sałatkowych. Gotowe masło z orzechów włoskich jest nie tylko trudno dostępne, ale najczęściej też bardzo drogie. Na szczęście przygotowanie w domu jest proste, szybkie i naprawdę tanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta pełna zdrowia
Masło orzechowe z orzechów włoskich to prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa. Zaledwie dwie łyżki dziennie mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Orzechy włoskie zawierają sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawierają również kwasy omega-3, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu.
Są również bogate w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. Zawierają również fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy, które mają korzystne działanie na pracę mózgu. Orzechy włoskie są również dobrym źródłem innych minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy. Zawierają koenzym Q10, który jest nazywany eliksirem młodości, opóźniającym procesy starzenia się skóry.
Masło z orzechów włoskich
Kupienie w sklepie masła z orzechów włoskich niemal graniczy z cudem. Pomocne są wtedy sklepy internetowe, jednak, poza wysoką ceną samego produktu, doliczyć trzeba tez koszt wysyłki. Znacznie lepszym, szybszym i zdrowszym sposobem jest zrobienie masła w domu. Dzięki temu masz pewność co do jakości produktu i nie pojawiają się w nim zbędne dodatki, jak cukier, duża ilość soli czy olej.
Składniki:
- 500 g świeżych orzechów włoskich (waga bez łupin),
- szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj.
- Dodaj orzechy włoskie i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie odcedź je, obierz ze skórki i osusz na ręczniku papierowym.
- Osuszone orzechy rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 145 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odstaw do wystygnięcia.
- Orzechy włoskie przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec możesz dodać odrobiny soli, aby podkręcić smak.
- Pastę orzechową przełóż do czystego, suchego słoika. Przechowuj w lodówce.