PrzepisDietaKobiety powinny jeść obowiązkowo. Tak zachowają młodość na dłużej bez skalpela

Kobiety powinny jeść obowiązkowo. Tak zachowają młodość na dłużej bez skalpela

Co jeść, aby zachować młodość na dłużej?
Co jeść, aby zachować młodość na dłużej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aamulya
19.01.2024 12:24

Czy da się na dłużej zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd skóry? W obecnych czasach, gdzie mamy dostęp do nowoczesnych zabiegów pielęgnacyjnych i odpowiednio zaprojektowanych składów kosmetyków, można śmiało odpowiedzieć na to pytanie twierdząco.

Warto jednak przy tym pamiętać, że dbanie o skórę z zewnątrz to tylko jeden z kilku elementów kompleksowego podejścia przeciwstarzeniowego. Kolejnym ważnym aspektem jest tutaj także zdrowa dieta. Jakie zatem składniki diety wykazują efekt odmładzający?

Co wpływa na proces starzenia się skóry?

Pierwsze oznaki starzenia mogą wystąpić już ok. 25 roku życia. W tym okresie zaczyna bowiem słabnąć produkcja kolagenu i elastyny w organizmie. Efektem są drobne zmarszczki, zwłaszcza wokół oczu. Bez wdrożenia odpowiednich działań zapobiegawczych może ich się z czasem pojawiać znacznie więcej. Następnie wraz z wiekiem skóra traci nawilżenie, co przejawia się przesuszeniem i wiotkością. Ok. 40 roku życia zaczynają być widoczne także plamy przebarwieniowe, które są wynikiem ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Zmiany spowodowane starzeniem się skóry będą zachodzić jeszcze szybciej, jeżeli skóra jest stale narażana na poniższe czynniki:

  • stres,
  • palenie papierosów,
  • nadmierne opalanie,
  • picie zbyt małej ilości płynów,
  • nieużywanie filtrów przeciwsłonecznych,
  • kontakt z zanieczyszczeniami środowiskowymi,
  • dieta bazująca na żywności wysoko przetworzonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powyższe czynniki wywołują w organizmie stres oksydacyjny, czego efektem jest nadmierne wytwarzanie wolnych rodników. To właśnie ich nadmiar uważany jest za jeden z tych czynników, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry. W tym przypadku rolą diety anti aging będzie dostarczenie odpowiedniej ilości składników, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Składniki diety o właściwościach przeciwstarzeniowych

Dieta dla skóry powinna bazować na zasadach zdrowego odżywiania z uwzględnieniem większej ilości składników sprzyjających regeneracji i walce ze skutkami stresu oksydacyjnego. Wśród nich najczęściej wymienia się witaminę C, witaminę E, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz niektóre składniki mineralne.

Witamina C a zdrowie skóry

Witamina C to jedna z ważniejszych witamin wykazujących działanie anti aging. Jej obecność w diecie działa dwutorowo na naszą skórę. Przede wszystkim witamina C uczestniczy w endogennej produkcji kolagenu – białka strukturalnego, które tworzy rusztowanie naszej skóry, zapewniając jej jędrność i elastyczność. Z drugiej strony jest to silny antyoksydant, który chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Powstają one m.in. podczas narażania skóry na promieniowanie UV.

Źródła witaminy C w diecie:

  • kiwi,
  • jarmuż,
  • cytrusy,
  • brokuły,
  • acerola,
  • papryka,
  • żurawina,
  • truskawki,
  • porzeczki,
  • kapusta kiszona,
  • owoce dzikiej róży.

Odmładzający efekt witaminy E

Regularne spożywanie produktów z witaminy E wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W niektórych publikacjach można spotkać się ze stwierdzeniem, że witamina E uchodzi za witaminę młodości. Przede wszystkim podobnie jak witamina C chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV i zapobiega przebarwieniom skóry, które są ich częstym efektem. Ma zdolność do wiązania wody, dzięki czemu pomaga na dłużej utrzymać nawilżenie skóry. Ponadto poprawia elastyczność skóry i chroni przed powstawaniem zmarszczek.

Źródła witaminy E w diecie:

  • jagody,
  • szpinak,
  • migdały,
  • orzechy,
  • papryka,
  • botwinka,
  • pestki dyni,
  • oliwa z oliwek,
  • ziarna słonecznika,
  • olej słonecznikowy,
  • olej z zarodków pszennych.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wyróżniają się wysokim potencjałem przeciwzapalnym. Łagodzą zmiany skórne spowodowane promieniowaniem UV, a także zmniejszają natężenie objawów chorób o podłożu zapalnym takich jak np. trądzik czy łuszczyca. Omega-3 poprawiają nawilżenie skóry, a także regenerują barierę hydrolipidową.

Źródła omega-3 w diecie:

  • olej lniany,
  • tłuste ryby,
  • nasiona chia,
  • siemię lniane,
  • olej rzepakowy,
  • orzechy włoskie.

Składniki mineralne a ochrona przed starzeniem

Kluczowymi składnikami w kontekście działań przeciwstarzeniowych są:

  • Cynk – bierze udział w namnażaniu i różnicowaniu komórek keratynocytów odpowiedzialnych za produkcję keratyny, tj. białka, które jest jednym z budulców skóry. Jej niedobór osłabia kondycję skóry, powodując zmarszczki i zwiotczenie. Cynk znajduje się w zbożach, wątróbce, jajach i mięsie.
  • Selen – pierwiastek ten jest składnikiem najważniejszego przeciwutleniacza ludzkiego organizmu, tj. peroksydazy glutationowej. Dzięki niemu enzym ten skutecznie spełnia swoje zadanie łagodzenia stanów zapalnych i walki z wolnymi rodnikami. Selen wraz z witaminą E przyczyniają się do hamowania procesów starzenia i sprzyjają szybszej regeneracji skóry. Selen obecny jest w rybach, orzechach.
  • Siarka – uczestniczy w syntezie keratyny i kolagenu, tj. najważniejszych białek skóry. Obecność tego pierwiastka wpływ na zwiększenie elastyczności skóry oraz złuszczanie naskórka. Siarka znajduje się w czosnku, cebuli, kapuście, jajkach, podrobach i mleku.

Żywność anti aging – podsumowanie

Odpowiedni sposób odżywiania może mieć znaczący wpływ na wygląd i kondycję skóry. Dieta bogata w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne może pomóc spowolnić procesy starzenia się skóry, zmniejszyć widoczność zmarszczek, poprawić koloryt i elastyczność skóry. Oprócz zdrowej diety ważne jest również, aby chronić skórę przed promieniowaniem UV i zanieczyszczeniami środowiskowymi. W tym celu warto wesprzeć ją dobraną pod indywidualne potrzeby pielęgnacją.

Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski

Bibliografia:

  1. Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia, pod red. Winiarskiej-Mieczan A., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2022.
  2. Dudek K., Borysławski K., Wpływ diety na parametry skóry u kobiet po 45. roku życia, Kosmetologia Estetyczna, 6, 2016, vol. 5.
  3. Pawłowska A., Plewa-Tutaj K., Ocena wpływu wybranych czynników środowiskowych na proces starzenia się skóry, Kosmetologia Estetyczna, 6, 2016, vol. 5.
Źródło artykułu:Agata Soroczynska
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także