Wystarczy szklanka tego napoju dziennie. Działa jak eliksir młodości

Jest bogatym źródłem witaminy E, do tego wspaniale smakuje. Wbrew powszechnej opinii nie jest nowoczesnym wynalazkiem, a znane było już w późnym średniowieczu i używane zamiast mleka krowiego w okresach postów. Zobacz, dlaczego warto wzbogacić nim swoją dietę.

Mleko migdałoweMleko migdałowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko migdałowe to napój roślinny, który powstaje z namoczonych i zmielonych migdałów oraz wody. Napój ten może być cennym składnikiem zrównoważonej diety. Jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy oraz przyjazne dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego. Co istotne, mleko migdałowe zawiera bardzo małe ilości białka, dlatego nie powinno się go stosować jako zamiennika białkowych produktów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Mleko migdałowe jak eliksir młodości

Według National Institutes of Health (Narodowych Instytutów Zdrowia) wyjątkową cechą odżywczą mleka migdałowego jest to, że stanowi bogate źródło witaminy E, składnika odżywczego o właściwościach przeciwutleniających. Więcej: witamina E uznawana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleczniaczy. Przez to naturalnie spowalnia proces starzenia się komórek skóry czy organów wewnętrznych.

W rzeczywistości jedna szklanka mleka migdałowego zawiera 8,1 miligrama tej witaminy, co stanowi ok. 50 proc. zalecanej dawki dietetycznej. Oprócz właściwości przeciwutleniających witamina E odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych oraz może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?
Dlaczego warto pić mleko migdałowe? © Pixabay

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

Mleko migdałowe jest źródłem wapnia i witaminy D, które są niezbędne dla zdrowia kości i zębów. Wapń pomaga w budowaniu i utrzymaniu tkanki kostnej, a witamina D ułatwia jego wchłanianie. Ze względu na to, że napój migdałowy jest produktem roślinnym, nie zawiera cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu LDL i zwiększać ryzyko chorób serca. Mleko migdałowe jest również źródłem magnezu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca.

Choć nie jest bogate w białko, to zawiera wiele witamin z grupy B (w tym ryboflawinę) i żelazo, które są ważne dla produkcji energii i transportu tlenu do komórek mięśniowych. Mleko migdałowe może być więc dobrym dodatkiem do diety osób aktywnych fizycznie lub uprawiających sport. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi po spożyciu.

Kto nie powinien spożywać migdałoweo mleka?

Mleko migdałowe ma wiele korzyści dla zdrowia i urody, ale nie jest pozbawione wad. Może wywołać reakcje alergiczne, zawiera szczawiany, które mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych u osób z predyspozycją do tego schorzenia, a także utrudnia wchłanianie cynku, magnezu i żelaza ze względu na obecność kwasu fitynowego.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy