Wystarczy szklanka tego napoju dziennie. Działa jak eliksir młodości

Jest bogatym źródłem witaminy E, do tego wspaniale smakuje. Wbrew powszechnej opinii nie jest nowoczesnym wynalazkiem, a znane było już w późnym średniowieczu i używane zamiast mleka krowiego w okresach postów. Zobacz, dlaczego warto wzbogacić nim swoją dietę.

Mleko migdałoweMleko migdałowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko migdałowe to napój roślinny, który powstaje z namoczonych i zmielonych migdałów oraz wody. Napój ten może być cennym składnikiem zrównoważonej diety. Jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy oraz przyjazne dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego. Co istotne, mleko migdałowe zawiera bardzo małe ilości białka, dlatego nie powinno się go stosować jako zamiennika białkowych produktów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Mleko migdałowe jak eliksir młodości

Według National Institutes of Health (Narodowych Instytutów Zdrowia) wyjątkową cechą odżywczą mleka migdałowego jest to, że stanowi bogate źródło witaminy E, składnika odżywczego o właściwościach przeciwutleniających. Więcej: witamina E uznawana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleczniaczy. Przez to naturalnie spowalnia proces starzenia się komórek skóry czy organów wewnętrznych.

W rzeczywistości jedna szklanka mleka migdałowego zawiera 8,1 miligrama tej witaminy, co stanowi ok. 50 proc. zalecanej dawki dietetycznej. Oprócz właściwości przeciwutleniających witamina E odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych oraz może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?
Dlaczego warto pić mleko migdałowe? © Pixabay

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

Mleko migdałowe jest źródłem wapnia i witaminy D, które są niezbędne dla zdrowia kości i zębów. Wapń pomaga w budowaniu i utrzymaniu tkanki kostnej, a witamina D ułatwia jego wchłanianie. Ze względu na to, że napój migdałowy jest produktem roślinnym, nie zawiera cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu LDL i zwiększać ryzyko chorób serca. Mleko migdałowe jest również źródłem magnezu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca.

Choć nie jest bogate w białko, to zawiera wiele witamin z grupy B (w tym ryboflawinę) i żelazo, które są ważne dla produkcji energii i transportu tlenu do komórek mięśniowych. Mleko migdałowe może być więc dobrym dodatkiem do diety osób aktywnych fizycznie lub uprawiających sport. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi po spożyciu.

Kto nie powinien spożywać migdałoweo mleka?

Mleko migdałowe ma wiele korzyści dla zdrowia i urody, ale nie jest pozbawione wad. Może wywołać reakcje alergiczne, zawiera szczawiany, które mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych u osób z predyspozycją do tego schorzenia, a także utrudnia wchłanianie cynku, magnezu i żelaza ze względu na obecność kwasu fitynowego.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇