Zwykłe kakao odchodzi do lamusa. Dodaj kilka przypraw do mleka, a zrobisz lepszy napój
Kiedy jesień zaczyna pokrywać ziemię swoim barwnym dywanem, z przyjemnością sięgamy po różnego rodzaju rozgrzewające herbaty, gorące kakao lub czekoladę. Te klasyczne napoje od dawna cieszą się niezmienną popularnością. Wśród nich jest mało znana perełka. Ten napój z łatwością przyrządzisz w domu.
14.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:55
Na rynku napojów rozgrzewających konkurencja nie maleje. Smakowe kawy, wzbogacane smakiem przeróżnych przypraw i syropów, a także aromatyczne i bogate herbaty zimowe podbijają rokrocznie jesienno-zimowe menu. Twoje podniebienie oczaruje też piernikowe mleko. Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić piernikowe mleko?
Za oknem coraz częściej pojawiają się pierwsze oznaki zimy, a my zaczynamy coraz częściej sięgać po korzenne przyprawy, które zwiastują nadejście świąt Bożego Narodzenia. W tym roku, na fali popularności tych przypraw, furorę zrobiło piernikowe mleko. Ten napój próbuje zdetronizować uwielbiane ostatnio pumpkin spice latte, czyli rozgrzewającą kawę z dyniową nutą, która do tej pory cieszyła się niekwestionowanym uznaniem.
Przyprawa piernikowa, czyli główny smak zimowego rozgrzewającego mleka piernikowego, to nic innego jak mieszanina korzennych przypraw połączonych w określonych proporcjach. Te w głównej mierze zależą od własnych upodobań, niemniej w większości takich miksów najwięcej jest cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Wyczuwalne są również aromaty anyżu, ziaren kolendry i pieprzu.
Przyprawy korzenne są nie tylko aromatycznym dodatkiem. To również źródło prozdrowotnych właściwości zwłaszcza tych potrzebnych zimą, m.in. wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, regulują ciśnienie krwi, polecane są przy problemach z trawieniem. Przede wszystkim jednak pomagają się rozgrzać, kiedy za oknem panuje mróz.
Rozgrzewające mleko z domową przyprawą piernikową. Przepis
Składniki:
- 500 ml mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki kardamonu,
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
- skórka otarta z pomarańczy (wedle uznania).
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj dokładnie z przyprawami i zagotuj. Po tym możesz ewentualnie przecedzić napój.
- Na końcu dodaj skórkę z pomarańczy oraz słodzidło.
- Warto pamiętać, że przyprawy korzenne należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i chronić przed dostępem światła. W przeciwnym razie mogą stracić aromat i właściwości.