Zwykłe kakao odchodzi do lamusa. Dodaj kilka przypraw do mleka, a zrobisz lepszy napój

Kiedy jesień zaczyna pokrywać ziemię swoim barwnym dywanem, z przyjemnością sięgamy po różnego rodzaju rozgrzewające herbaty, gorące kakao lub czekoladę. Te klasyczne napoje od dawna cieszą się niezmienną popularnością. Wśród nich jest mało znana perełka. Ten napój z łatwością przyrządzisz w domu.

Mleko na gorąco z dodatkiem korzennych przypraw podbije twoje podniebienieMleko na gorąco z dodatkiem korzennych przypraw podbije twoje podniebienie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Na rynku napojów rozgrzewających konkurencja nie maleje. Smakowe kawy, wzbogacane smakiem przeróżnych przypraw i syropów, a także aromatyczne i bogate herbaty zimowe podbijają rokrocznie jesienno-zimowe menu. Twoje podniebienie oczaruje też piernikowe mleko. Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Jak zrobić piernikowe mleko?

Za oknem coraz częściej pojawiają się pierwsze oznaki zimy, a my zaczynamy coraz częściej sięgać po korzenne przyprawy, które zwiastują nadejście świąt Bożego Narodzenia. W tym roku, na fali popularności tych przypraw, furorę zrobiło piernikowe mleko. Ten napój próbuje zdetronizować uwielbiane ostatnio pumpkin spice latte, czyli rozgrzewającą kawę z dyniową nutą, która do tej pory cieszyła się niekwestionowanym uznaniem.

Przyprawa piernikowa, czyli główny smak zimowego rozgrzewającego mleka piernikowego, to nic innego jak mieszanina korzennych przypraw połączonych w określonych proporcjach. Te w głównej mierze zależą od własnych upodobań, niemniej w większości takich miksów najwięcej jest cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Wyczuwalne są również aromaty anyżu, ziaren kolendry i pieprzu.

Przyprawy korzenne są nie tylko aromatycznym dodatkiem. To również źródło prozdrowotnych właściwości zwłaszcza tych potrzebnych zimą, m.in. wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, regulują ciśnienie krwi, polecane są przy problemach z trawieniem. Przede wszystkim jednak pomagają się rozgrzać, kiedy za oknem panuje mróz.

Piernikowe mleko będzie hitem nadchodzącej zimy
Piernikowe mleko będzie hitem nadchodzącej zimy © Pixabay

Rozgrzewające mleko z domową przyprawą piernikową. Przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
  • skórka otarta z pomarańczy (wedle uznania).

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj dokładnie z przyprawami i zagotuj. Po tym możesz ewentualnie przecedzić napój.
  2. Na końcu dodaj skórkę z pomarańczy oraz słodzidło.
  3. Warto pamiętać, że przyprawy korzenne należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i chronić przed dostępem światła. W przeciwnym razie mogą stracić aromat i właściwości.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa