W kawiarni kosztuje fortunę. Zobacz, jak zrobić taką herbatę w domu za grosze
Rozgrzewa i otula feerią smaków. Każdy chłodny i wprawiający w chandrę wieczór stanie się lepszy po kilku łykach zimowej herbaty. Nie musisz przeglądać ofert pobliskich kawiarni. Taki specjał zrobisz w domu. Będzie równie smacznie, a dużo taniej.
12.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy, kto choć raz pokusił się o zamówienie zimowej (rozgrzewającej) herbaty w kawiarni czy restauracji, wie, że to srogi wydatek. Przygotowanie takiego specjału w domu będzie kosztować cię dużo mniej i zajmie tylko kilka chwil. Co więcej, zapewne większość składników masz w swoich kuchennych szafkach. Bez obaw, nie musisz szukać wymyślnych herbat. Czarna nada się najlepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką herbatę pić w zimie?
Jesienią i zimą warto odstawić na bok zieloną herbatę na rzecz czarnej, pu-erh i oolong. Herbata zielona według tradycyjnej medycyny chińskiej i bazującej na niej kuchni pięciu przemian, wykazuje właściwości wyziębiające organizm. Spożywanie zielonej herbaty nie zaszkodzi, jednak nie jest ona po prostu najlepszym wyborem, jeśli chodzi o okres jesienno-zimowy.
Dlaczego warto postawić na herbaty czarne? Przede wszystkim napary te doskonale przyjmują różne dodatki, od przypraw po suszone owoce. Jak wiadomo, zimowa herbata lubuje się w tego typu składnikach. Inaczej jest w przypadku herbat pu-erhtarget="_blank"> - te poleca się pić bez dodatków. Na napary te warto zwrócić szczególną uwagę zimą, gdyż działają bakteriobójczo, a także zawierają dobrze przyswajalną witaminę C, która pozytywnie wpływa na odporność.
Zobacz także
Herbata oolong jest brakującym ogniwem między zieloną a czarną - łączy w sobie cechy obu tych odmian. Oolong świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym ze względu bakteriobójcze właściwości. Ponadto zawarte w niej minerały, witaminy oraz teofilina i kofeina stymulują pracę układu nerwowego i zapewniają pobudzenie podczas spadku energii w ciemne zimowe dni.
Co dodaje się do zimowej herbaty?
Zimowa herbata kojarzy się głównie z wyrazistym smakiem korzennych przypraw, cytrusowymi nutami pomarańczy i cytryny, a także słodyczą miodu lub malinowego syropu. W chłodne jesienno-zimowe dni taki miks smakuje najbardziej. Składniki te, poza bezdyskusyjnymi walorami smakowymi, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych.
- Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i wykrztuśne. Pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu i bólu gardła.
- Cytryna jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i neutralizuje wolne rodniki.
- Miód ma działanie antybakteryjne, łagodzące i słodzące.
- Cynamon poprawia krążenie, obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwbakteryjnie.
- Goździki mają właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe i pobudzają trawienie.
- Wanilia dodaje aromatu, łagodzi skurcze brzucha i działa uspokajająco.
- Maliny są źródłem witamin, antyoksydantów i kwasu salicylowego, który działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
- Rozmaryn to król herbat zimowych, działa wspomagająco w czasie infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.
- Owoce suszone, tj. śliwki, gruszki, jabłka, morele, pigwa podbijają smak zimowej herbaty, dodają słodyczy, są również źródłem błonnika.
Jak zrobić zimową herbatę w domu? Przepis
Składniki:
- 500 ml wrzątku,
- 2 łyżeczki herbaty liściastej (np. czarnej),
- 2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego,
- pół pomarańczy,
- niewielki kawałek kory cynamonu,
- 1 cm korzenia imbiru,
- 3 goździki,
- gałązka rozmarynu.
Przygotowanie:
- Pomarańczę wymyj i pokrój w plastry.
- Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Składniki przełóż do dzbanka lub garnuszka. Dodaj goździki, cynamon i rozmaryn.
- Herbatę zaparz w oddzielnym naczyniu wedle wskazówek producenta. Kiedy będzie gotowa, zalej nią przygotowane składniki, wymieszaj.
- Pamiętaj, by miód dodać do herbaty, kiedy napar nieco już się ostudzi.