PrzepisNapojeW kawiarni kosztuje fortunę. Zobacz, jak zrobić taką herbatę w domu za grosze

W kawiarni kosztuje fortunę. Zobacz, jak zrobić taką herbatę w domu za grosze

Rozgrzewająca herbata jesienno-zimową porą smakuje najlepiej
Rozgrzewająca herbata jesienno-zimową porą smakuje najlepiej
Źródło zdjęć: © Pexels | Polina Kovaleva
12.11.2023 17:22, aktualizacja: 17.01.2024 14:02

Rozgrzewa i otula feerią smaków. Każdy chłodny i wprawiający w chandrę wieczór stanie się lepszy po kilku łykach zimowej herbaty. Nie musisz przeglądać ofert pobliskich kawiarni. Taki specjał zrobisz w domu. Będzie równie smacznie, a dużo taniej.

Każdy, kto choć raz pokusił się o zamówienie zimowej (rozgrzewającej) herbaty w kawiarni czy restauracji, wie, że to srogi wydatek. Przygotowanie takiego specjału w domu będzie kosztować cię dużo mniej i zajmie tylko kilka chwil. Co więcej, zapewne większość składników masz w swoich kuchennych szafkach. Bez obaw, nie musisz szukać wymyślnych herbat. Czarna nada się najlepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką herbatę pić w zimie?

Jesienią i zimą warto odstawić na bok zieloną herbatę na rzecz czarnej, pu-erh i oolong. Herbata zielona według tradycyjnej medycyny chińskiej i bazującej na niej kuchni pięciu przemian, wykazuje właściwości wyziębiające organizm. Spożywanie zielonej herbaty nie zaszkodzi, jednak nie jest ona po prostu najlepszym wyborem, jeśli chodzi o okres jesienno-zimowy.

Dlaczego warto postawić na herbaty czarne? Przede wszystkim napary te doskonale przyjmują różne dodatki, od przypraw po suszone owoce. Jak wiadomo, zimowa herbata lubuje się w tego typu składnikach. Inaczej jest w przypadku herbat pu-erh - te poleca się pić bez dodatków. Na napary te warto zwrócić szczególną uwagę zimą, gdyż działają bakteriobójczo, a także zawierają dobrze przyswajalną witaminę C, która pozytywnie wpływa na odporność.

Herbata oolong jest brakującym ogniwem między zieloną a czarną - łączy w sobie cechy obu tych odmian. Oolong świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym ze względu bakteriobójcze właściwości. Ponadto zawarte w niej minerały, witaminy oraz teofilina i kofeina stymulują pracę układu nerwowego i zapewniają pobudzenie podczas spadku energii w ciemne zimowe dni.

Jesienią i zimą uwielbiamy spożywać rozgrzewające zimowe herbaty
Jesienią i zimą uwielbiamy spożywać rozgrzewające zimowe herbaty© Pixabay

Co dodaje się do zimowej herbaty?

Zimowa herbata kojarzy się głównie z wyrazistym smakiem korzennych przypraw, cytrusowymi nutami pomarańczy i cytryny, a także słodyczą miodu lub malinowego syropu. W chłodne jesienno-zimowe dni taki miks smakuje najbardziej. Składniki te, poza bezdyskusyjnymi walorami smakowymi, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych.

  • Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i wykrztuśne. Pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu i bólu gardła.
  • Cytryna jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i neutralizuje wolne rodniki.
  • Miód ma działanie antybakteryjne, łagodzące i słodzące.
  • Cynamon poprawia krążenie, obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwbakteryjnie.
  • Goździki mają właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe i pobudzają trawienie.
  • Wanilia dodaje aromatu, łagodzi skurcze brzucha i działa uspokajająco.
  • Maliny są źródłem witamin, antyoksydantów i kwasu salicylowego, który działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
  • Rozmaryn to król herbat zimowych, działa wspomagająco w czasie infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.
  • Owoce suszone, tj. śliwki, gruszki, jabłka, morele, pigwa podbijają smak zimowej herbaty, dodają słodyczy, są również źródłem błonnika.

Jak zrobić zimową herbatę w domu? Przepis

Składniki:

  • 500 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej (np. czarnej),
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego,
  • pół pomarańczy,
  • niewielki kawałek kory cynamonu,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 3 goździki,
  • gałązka rozmarynu.

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę wymyj i pokrój w plastry.
  2. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Składniki przełóż do dzbanka lub garnuszka. Dodaj goździki, cynamon i rozmaryn.
  4. Herbatę zaparz w oddzielnym naczyniu wedle wskazówek producenta. Kiedy będzie gotowa, zalej nią przygotowane składniki, wymieszaj.
  5. Pamiętaj, by miód dodać do herbaty, kiedy napar nieco już się ostudzi.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także