Pij zamiast zwykłej herbaty. Działa jak eliksir młodości i ma właściwości antyrakowe
Herbata oolong ma bogaty aromat i łagodny smak. Potocznie nazywa się ją "niebieską" - to ze względu lekko turkusową barwę suszu (zaparzona jest żółta lub złocista). Jej walory doceniane są już od trzech tysięcy lat.
21.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:53
Wytwarza się ją głównie w Chinach i na północny Tajwanu. Powstaje z tych samych liści co herbata czarna, jednak ze względu na specyficzny sposób wytwarzania nabiera innego smaku oraz właściwości. Jest czymś w rodzaju brakującego ogniwa między herbatą czarną a zieloną. Oto dlaczego warto bliżej zapoznać się z niebieską herbatą oolong.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powstaje niebieska herbata?
Niebieska herbata oolong (zwana też smoczą, turkusową czy szmaragdową) pozyskiwana jest z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis). To ta sama roślina, z której powstaje herbata zielona i czarna. Niebieska herbata powstaje w wyniku fermentacji. Co jednak znamienne, na pewnym etapie proces ten zostaje zatrzymany (w odróżnieniu od całkowitej fermentacji liści herbaty czarnej). Dlatego też niebieską herbatę oolong nazywa się półfermentowaną.
W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że niebieska herbata oolong jest brakującym ogniwem pomiędzy herbatami zieloną a czarną, ponieważ łączy w sobie cechy obu tych odmian. Wszystkie mają podobny skład - zawierają podobny zestaw witamin i minerałów. Różnią się pod względem stężenia kofeiny - w odmianie niebieskiej jest jej zdecydowanie mniej. Jej smak natomiast jest mniej cierpki niż herbaty zielonej, bliższy łagodności herbaty czarnej.
No co jest dobra niebieska herbata oolong?
W medycynie ajurwedyjskiej niebieska herbata oolong znana jest od dawna jako środek na wzmocnienie pamięci i zredukowanie stresu. Posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi, zmniejsza stężenie złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Co ciekawe, niebieska herbata oolong może pobudzać pracę mózgu lub przeciwnie - działać wyciszająco. To zależy od czasu parzenia herbaty. Warto również dodać, że regularnie spożywanie herbaty oolong wspiera proces przemiany materii i stymuluje wydalanie nadmiaru płynów z organizmu, tym samym wspiera proces odchudzania.
Zobacz także
Najważniejszymi składnikami aktywnymi w herbacie są polifenole, głównie katechiny. Oolong charakteryzuje wysoka zawartość tych związków. Katechiny wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne - oznacza to, że wspierają neutralizowane wolnych rodników, chroniąc komórki przed niszczeniem i procesami starzenia. Katechiny obecne w niebieskiej herbacie spowalniają rozwój wielu chorób, w tym schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych, w tym m.in. cukrzycy czy choroby Alzheimera.