Sezon trwa w najlepsze. Dodawaj do herbaty, a szybko odczujesz skutki
Pigwę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, ale naszym ulubionym jest zdecydowanie zrobienie z niej dodatku do herbaty. Zobacz przepis i zrób sobie zapas na cały rok. W tym napoju właściwości prozdrowotne i boski smak stanowią jedność.
02.11.2023 11:34
Pigwa to niezwykle ciekawy owoc, którym powinna zainteresować się każda osoba ceniąca sobie zdrowe, naturalne produkty i tworzone z nich przetwory. Najpopularniejszym motywem wykorzystanie tego owocu są oczywiście powidła i nalewki — tako mówi tradycja. Dzisiaj chcemy ci jednak zaproponować nieco inną ścieżkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pigwa i pigwowiec
Zacznijmy od rzeczy podstawowej, a mianowicie krótkiej powtórki z przyrody. Ta może się przydać, bo zauważyliśmy, że do społecznego dyskursu wdał się drobny błąd. Otóż pigwa i pigwowiec to dwie różne rośliny i pomyłką jest używanie ich nazw naprzemiennie.
Pigwa to stosunkowo wysokie drzewo, które rodzi duże, przypominające gruszki owoce. Ich charakterystyczny smak i zapach sprawiły, że szybko stały się one produktem numer jeden jeśli chodzi o domowe nalewki i konfitury. Pigwowiec tymczasem, to niewielki krzak o małych, twardych i znacznie kwaśniejszych owocach. Oba gatunki wyróżniają się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi (to za sprawą m.in. kwasu foliowego i minerałów takich jak potas, wapń, magnez i żelazo), chociaż to pigwowiec posiada więcej witaminy C i pektyn.
W naszym przepisie możesz użyć zarówno owoców pigwy, jak i pigwowca. Pamiętaj jednak, że te drugie są bardziej kwaśne, a pierwsze — słodkie. Zdecyduj więc samemu, jaka herbata bardziej ci odpowiada. Na koniec polecamy pasteryzację. Dzięki niej nasz dodatek do napoju będzie dla ciebie dostępny przez cały rok.
Pigwa jako dodatek do herbaty
- 1 kg pigwy,
- 600 g cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, a następnie przekrój i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do czystego i wyparzonego słoika.
- Pigwę zasyp teraz cukrem, wymieszaj, delikatnie dociśnij. Odstaw na kilka dni (3 powinny być w sam raz), codziennie mieszając zawartością.
- Gdy zauważysz, że owoce puściły już sok, dodaj do nich miód i sok z cytryny. Wymieszaj i przełóż do słoiczków.
- Pasteryzuj 15 min w 100 stopniach Celsjusza. Trzymaj w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu.