PrzepisKażdy będzie chciał ukraść ci ten przepis. Domowy napój, który nie ma sobie równych

Każdy będzie chciał ukraść ci ten przepis. Domowy napój, który nie ma sobie równych

Jak przygotować dobry alkohol pasujący na każdą okazję? Nalewka z pigwy to alkoholowy napój jest bardzo popularny szczególnie podczas rodzinny spotkań, dlatego zawsze warto mieć w zapasie butelkę. 

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

11.03.2023 | aktual.: 11.03.2023 20:45

Domowy, prosty alkohol na każdą okazję

Nalewka z pigwy to alkoholowy napój, który powstaje poprzez macerowanie owoców pigwy w spirytusie i połączenie ich z syropem cukrowym. Pigwa jest owocem drzewa pigwowca i ma charakterystyczny smak, który nadaje się świetnie do przyrządzania nalewek.

Nalewka z pigwy jest popularnym napojem domowej roboty w wielu krajach, w tym w Polsce. Aby ją przygotować, należy najpierw dokładnie umyć i pokroić owoce pigwy, a następnie umieścić je w słoiku i zalać spirytusem. Słoik z nalewką powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 4 tygodnie, a następnie nalewka jest odcedzana i łączona z syropem cukrowym.

Gotowa nalewka ma intensywny smak i aromat, który można wzbogacić dodatkami, takimi jak cynamon, goździki czy wanilia. Można ją pić jako aperitif, digestif lub użyć jako składnik w koktajlach i deserach. Nalewka z pigwy ma również pewne właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwutleniające i pobudzające apetyt.

Domowa nalewka z pigwy - przepis

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 500 ml spirytusu 96 proc.
  • 250 g cukru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Pigwy dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść owoce w słoiku i zalej spirytusem. Zamknij słoik szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około 4 tygodnie, czasami potrząsając słoikiem.

Po tym czasie odcedź nalewkę przez sitko, a w międzyczasie przygotuj syrop cukrowy: w rondlu wymieszaj cukier z wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Odstaw syrop z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Wymieszaj nalewkę z syropem i przelać do butelek.

Nalewka z pigwy powinna być przechowywana w lodówce i jest gotowa do picia po około 2 tygodniach.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Wybrane dla Ciebie