Każdy będzie chciał ukraść ci ten przepis. Domowy napój, który nie ma sobie równych
Jak przygotować dobry alkohol pasujący na każdą okazję? Nalewka z pigwy to alkoholowy napój jest bardzo popularny szczególnie podczas rodzinny spotkań, dlatego zawsze warto mieć w zapasie butelkę.
11.03.2023 | aktual.: 11.03.2023 20:45
Domowy, prosty alkohol na każdą okazję
Nalewka z pigwy to alkoholowy napój, który powstaje poprzez macerowanie owoców pigwy w spirytusie i połączenie ich z syropem cukrowym. Pigwa jest owocem drzewa pigwowca i ma charakterystyczny smak, który nadaje się świetnie do przyrządzania nalewek.
Nalewka z pigwy jest popularnym napojem domowej roboty w wielu krajach, w tym w Polsce. Aby ją przygotować, należy najpierw dokładnie umyć i pokroić owoce pigwy, a następnie umieścić je w słoiku i zalać spirytusem. Słoik z nalewką powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 4 tygodnie, a następnie nalewka jest odcedzana i łączona z syropem cukrowym.
Gotowa nalewka ma intensywny smak i aromat, który można wzbogacić dodatkami, takimi jak cynamon, goździki czy wanilia. Można ją pić jako aperitif, digestif lub użyć jako składnik w koktajlach i deserach. Nalewka z pigwy ma również pewne właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwutleniające i pobudzające apetyt.
Domowa nalewka z pigwy - przepis
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 500 ml spirytusu 96 proc.
- 250 g cukru
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
Pigwy dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść owoce w słoiku i zalej spirytusem. Zamknij słoik szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około 4 tygodnie, czasami potrząsając słoikiem.
Po tym czasie odcedź nalewkę przez sitko, a w międzyczasie przygotuj syrop cukrowy: w rondlu wymieszaj cukier z wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Odstaw syrop z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Wymieszaj nalewkę z syropem i przelać do butelek.
Nalewka z pigwy powinna być przechowywana w lodówce i jest gotowa do picia po około 2 tygodniach.
Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara: