Rodzinny przepis na najlepszą nalewkę pigwową dziadka Józka. Nie boli po niej głowa!

Mój dziadek był mistrzem nalewek! Z jego magicznej szafki chętnie korzystała cała rodzina.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 5 kg pigwy
  • 1,5 kg cukru
  • 600 ml płynnego miodu
  • 1 litr 95% spirytusu
  • opcjonalnie: cynamon i wanilia w laskach, goździki
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Owoce pokrój na plasterki, usuwając wszystkie pestki.
  2. W dużym słoiku (6l lub dwa mniejsze) umieść warstwę owoców i zasyp cukrem, owoce, cukier etc. aż wypełnisz słoik.
  3. Ostatnią warstwą musi być cukier.
  4. Zakręć słoiki i odstaw na 3-4 dni.
  5. Powstały sok przelej przez gazę lub sitko, żeby pozbyć się owoców.
  6. Do dużego garnka wlej spirytus i wymieszaj go z sokiem z pigwowca. Odstaw na tydzień.
  7. Po tygodniu dopraw mieszankę miodem. Najlepiej umieścić miód w garnku i stopniowo dolewać nalewkę, cały czas mieszając.
  8. Przelej napój do butelek. Możesz wrzucić do nich opcjonalnie laskę cynamonu, wanilii i kilka goździków.
  9. Odstaw pigwówkę na miesiąc, żeby smak dojrzał
Obrazek

Nalewka z pigwy jest naprawdę zdrowa

Nalewka z pigwy pomaga w walce z uporczywy kaszlem. Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych i poprawia przemianę materii.
Pamiętaj jednak, że wystarczy mały kieliszek dziennie. To wciąż alkohol, a z nim zdecydowanie nie można przesadzać.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej