PrzepisRodzinny przepis na najlepszą nalewkę pigwową dziadka Józka. Nie boli po niej głowa!
Rodzinny przepis na najlepszą nalewkę pigwową dziadka Józka. Nie boli po niej głowa!
Mój dziadek był mistrzem nalewek! Z jego magicznej szafki chętnie korzystała cała rodzina.
Ewa
22.01.2021 11:28
Składniki:
- 5 kg pigwy
- 1,5 kg cukru
- 600 ml płynnego miodu
- 1 litr 95% spirytusu
- opcjonalnie: cynamon i wanilia w laskach, goździki
Przygotowanie:
- Owoce pokrój na plasterki, usuwając wszystkie pestki.
- W dużym słoiku (6l lub dwa mniejsze) umieść warstwę owoców i zasyp cukrem, owoce, cukier etc. aż wypełnisz słoik.
- Ostatnią warstwą musi być cukier.
- Zakręć słoiki i odstaw na 3-4 dni.
- Powstały sok przelej przez gazę lub sitko, żeby pozbyć się owoców.
- Do dużego garnka wlej spirytus i wymieszaj go z sokiem z pigwowca. Odstaw na tydzień.
- Po tygodniu dopraw mieszankę miodem. Najlepiej umieścić miód w garnku i stopniowo dolewać nalewkę, cały czas mieszając.
- Przelej napój do butelek. Możesz wrzucić do nich opcjonalnie laskę cynamonu, wanilii i kilka goździków.
- Odstaw pigwówkę na miesiąc, żeby smak dojrzał
Nalewka z pigwy jest naprawdę zdrowa
Nalewka z pigwy pomaga w walce z uporczywy kaszlem. Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych i poprawia przemianę materii.
Pamiętaj jednak, że wystarczy mały kieliszek dziennie. To wciąż alkohol, a z nim zdecydowanie nie można przesadzać.