Rozgrzewająca zimowa herbata z żurawiną i goździkami. Najlepszy przepis na zdrowy napar

Zimowa herbata to coś, po co chętnie sięgamy, gdy zrobi się chociaż odrobinę chłodniej. Zdrowy napar z naturalnych składników ogrzeje Twój organizm od środka!

Obrazek
Ewa

Zimowa herbata z goździkami, imbirem i żurawiną. Jak zrobić?

Każdy z nas ma swoją ulubioną zimową herbatę. Jedyni wybierają klasyczną czarną z zimowymi dodatkami, takimi jak miód, goździki czy też cynamon. Inni wolą herbatę zieloną, owocową lub ziołową. Postanowiliśmy trochę połączyć smaki i stworzyć zimową herbatę z żurawiną i goździkami, która przypadnie do gustu chyba wszystkim.

Przeciwzapalna kurkuma, wspomagający trawienie imbir, witaminowa bomba żurawinowa, miód i aromatyczne przyprawy to nasz patent na herbatę idealną. Jak zrobić najlepszą herbatę zimową?

Co najważniejsze, mimo całego bogactwa różnych składników, przygotowanie tej herbaty jest banalnie proste. Łączy ona naturalne soki owocowe z ziołami i przyprawami. Pokochają ją nie tylko dorośli! Dokładny przepis poniżej.

Przy przygotowaniu zimowej herbaty z naturalnymi składnikami pomogła nam  wyciskarka wolnoobrotowa marki Philips.

Składniki

Zimowa herbata – składniki

  1. 100 g świeżej żurawiny
  2. 4 cm kawałek świeżej kurkumy
  3. 5 cm kawałek świeżego imbiru
  4. 1 cytryna
  5. 1 łyżka szałwi
  6. 2 łyżeczki miodu
  7. kilka goździków
  8. laska cynamonu

Wyciskanie soków

Bazą naszej herbaty i czymś, co sprawia, że jest wyjątkowa są naturalne soki. To one nadają jej rewelacyjny smak.

Przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej przygotuj sok ze świeżej żurawiny, kurkumy, imbiru i cytryny.Pamiętaj, żeby cytrynę obrać ze skórki. Imbir i kurkuma muszą być dokładnie umyte, ale obierać ich nie musisz. Nie przesadzaj z ich ilością, żeby sok nie wyszedł zbyt ostry. Możesz również dodać małą szczyptę pieprzu, który dodatkowo aktywuje zdrowotną moc kurkumy.

Zaparzanie zimowej herbaty

Czas przygotować ziołowy napar.

W zaparzaczu umieść suszoną szałwię i włóż do szklanki. Dorzuć laskę cynamonu, kilka goździków i zalej wszystko gorącą wodą. Odstaw na 10 minut, żeby herbata się zaparzyła.

Po tym czasie do szklanki dodaj 40 ml przygotowanego wcześniej soku z wyciskarki wolnoobrotowej. Dodaj łyżeczkę lub dwie miodu i wymieszaj. Przygotowany przez nas sok wcale nie jest słodki, więc warto dosłodzić go miodem. Dodaj tyle, ile lubisz.

Gotowe

Nasza zimowa herbata rozgrzewająca jest już gotowa!

Możesz ją przygotować również w większym dzbanku, zwiększając proporcjonalnie liczbę składników. W ten sposób błyskawicznie podasz herbatę dla całej Twojej rodziny. Rozgrzewa, poprawia trawienie i jest witaminową bombą, a na dodatek smakuje po prostu obłędnie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej