Rozgrzewająca zimowa herbata z żurawiną i goździkami. Najlepszy przepis na zdrowy napar
Zimowa herbata to coś, po co chętnie sięgamy, gdy zrobi się chociaż odrobinę chłodniej. Zdrowy napar z naturalnych składników ogrzeje Twój organizm od środka!
06.03.2022 07:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zimowa herbata z goździkami, imbirem i żurawiną. Jak zrobić?
Każdy z nas ma swoją ulubioną zimową herbatę. Jedyni wybierają klasyczną czarną z zimowymi dodatkami, takimi jak miód, goździki czy też cynamon. Inni wolą herbatę zieloną, owocową lub ziołową. Postanowiliśmy trochę połączyć smaki i stworzyć zimową herbatę z żurawiną i goździkami, która przypadnie do gustu chyba wszystkim.
Przeciwzapalna kurkuma, wspomagający trawienie imbir, witaminowa bomba żurawinowa, miód i aromatyczne przyprawy to nasz patent na herbatę idealną. Jak zrobić najlepszą herbatę zimową?
Co najważniejsze, mimo całego bogactwa różnych składników, przygotowanie tej herbaty jest banalnie proste. Łączy ona naturalne soki owocowe z ziołami i przyprawami. Pokochają ją nie tylko dorośli! Dokładny przepis poniżej.
Przy przygotowaniu zimowej herbaty z naturalnymi składnikami pomogła nam wyciskarka wolnoobrotowa marki Philips.
Składniki
Zimowa herbata – składniki
- 100 g świeżej żurawiny
- 4 cm kawałek świeżej kurkumy
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 cytryna
- 1 łyżka szałwi
- 2 łyżeczki miodu
- kilka goździków
- laska cynamonu
Wyciskanie soków
Bazą naszej herbaty i czymś, co sprawia, że jest wyjątkowa są naturalne soki. To one nadają jej rewelacyjny smak.
Przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej przygotuj sok ze świeżej żurawiny, kurkumy, imbiru i cytryny.Pamiętaj, żeby cytrynę obrać ze skórki. Imbir i kurkuma muszą być dokładnie umyte, ale obierać ich nie musisz. Nie przesadzaj z ich ilością, żeby sok nie wyszedł zbyt ostry. Możesz również dodać małą szczyptę pieprzu, który dodatkowo aktywuje zdrowotną moc kurkumy.
Zaparzanie zimowej herbaty
Czas przygotować ziołowy napar.
W zaparzaczu umieść suszoną szałwię i włóż do szklanki. Dorzuć laskę cynamonu, kilka goździków i zalej wszystko gorącą wodą. Odstaw na 10 minut, żeby herbata się zaparzyła.
Po tym czasie do szklanki dodaj 40 ml przygotowanego wcześniej soku z wyciskarki wolnoobrotowej. Dodaj łyżeczkę lub dwie miodu i wymieszaj. Przygotowany przez nas sok wcale nie jest słodki, więc warto dosłodzić go miodem. Dodaj tyle, ile lubisz.
Gotowe
Nasza zimowa herbata rozgrzewająca jest już gotowa!
Możesz ją przygotować również w większym dzbanku, zwiększając proporcjonalnie liczbę składników. W ten sposób błyskawicznie podasz herbatę dla całej Twojej rodziny. Rozgrzewa, poprawia trawienie i jest witaminową bombą, a na dodatek smakuje po prostu obłędnie.