"Manna z nieba" niweluje wzdęcia i likwiduje gazy. Działa lepiej niż drogie suplementy
Kolendra ze względu na smak wzbudza wiele wątpliwości. Niektórzy dodają ją do wielu potraw, inni starają się unikać jej jak ognia piekielnego. Zioło to ma bardzo długą i bogatą historię. Jako pierwsi używali go starożytni Egipcjanie. Pisano o nim także w Biblii - kolendrę porównywano tutaj do manny z nieba danej Izraelitom przez Boga.
08.06.2023 | aktual.: 08.06.2023 11:13
Zioło, do którego autor porównał mannę z nieba ma wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się w wielu sytuacjach. Nasion możemy używać do warzyw, drobiu, kiszonek i domowych wędlin.
Kolendra to przyprawa o wielu zaletach
Do Polski przybyła w czasach panowania dynastii Piastów. Przywieźli ją kupcy przebywający w rejonach Bliskiego Wschodu lub basenu Morza Śródziemnego. Łatwo ją pomylić z pietruszką (jeśli patrzy się tylko na liście), ale zapachy obu roślin bardzo się różnią. "Manna z nieba" jest też idealnym wyborem przy problemach trawiennych.
Liście i nasiona zawierają fitosterole, flawonidy i polifenole oraz linalol. Jeden z olejków eterycznych (a jest ich około 30) nadaje kolendrze niecodzienny smak. Dzięki zaś geraniolowi wyczujemy lekko cytrusowy aromat. To sprawia, że zioło tyle samo zwolenników, co przeciwników.
Olejki eteryczne niwelują gazy i wzdęcia oraz pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w jelitach. Picie naparu z nasion kolendry poprawia samopoczucie i przyspiesza trawienie. Mikstura jest idealna dla niejadków. Poleca się ją także kobietom karmiącym piersią.
Są osoby, które powinny tego zioła unikać
Kolendra nie jest odpowiednia dla alergików, którzy niezbyt dobrze reagują na obecność olejków eterycznych w produktach. Unikać jej powinny dzieci poniżej 12 roku życia oraz osoby zmagające się z niedoborem witamin z grupy B - zioło utrudnia jej wchłanianie.
W kolendrze znajduje się kumaryna, która może mieć właściwości uczulające i zwiększa wrażliwość na słońce, więc lepiej nie stosować jej na skórę.