"Manna z nieba" niweluje wzdęcia i likwiduje gazy. Działa lepiej niż drogie suplementy

Kolendra ze względu na smak wzbudza wiele wątpliwości. Niektórzy dodają ją do wielu potraw, inni starają się unikać jej jak ognia piekielnego. Zioło to ma bardzo długą i bogatą historię. Jako pierwsi używali go starożytni Egipcjanie. Pisano o nim także w Biblii - kolendrę porównywano tutaj do manny z nieba danej Izraelitom przez Boga.

ObrazekKolendra nazywana jest manną z nieba (PIXINIO)
Paulina Hermann
"Pan powiedział wówczas do Mojżesza: «Oto ześlę wam chleb z nieba, na kształt deszczu. I będzie wychodził lud, i każdego dnia będzie zbierał według potrzeby dziennej (...)». (...) Dom Izraela nadał temu [pokarmowi] nazwę manna. Była ona biała jak ziarno kolendra i miała smak placka z miodem" - głosi fragment 16 rozdziału Księgi Wyjścia.

Zioło, do którego autor porównał mannę z nieba ma wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się w wielu sytuacjach. Nasion możemy używać do warzyw, drobiu, kiszonek i domowych wędlin.

Kolendra to przyprawa o wielu zaletach

Do Polski przybyła w czasach panowania dynastii Piastów. Przywieźli ją kupcy przebywający w rejonach Bliskiego Wschodu lub basenu Morza Śródziemnego. Łatwo ją pomylić z pietruszką (jeśli patrzy się tylko na liście), ale zapachy obu roślin bardzo się różnią. "Manna z nieba" jest też idealnym wyborem przy problemach trawiennych.

Liście i nasiona zawierają fitosterole, flawonidy i polifenole oraz linalol. Jeden z olejków eterycznych (a jest ich około 30) nadaje kolendrze niecodzienny smak. Dzięki zaś geraniolowi wyczujemy lekko cytrusowy aromat. To sprawia, że zioło tyle samo zwolenników, co przeciwników.

Obrazek
Kolendra bywa nazywana chińską pietruszką (Pixabay)

Olejki eteryczne niwelują gazy i wzdęcia oraz pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w jelitach. Picie naparu z nasion kolendry poprawia samopoczucie i przyspiesza trawienie. Mikstura jest idealna dla niejadków. Poleca się ją także kobietom karmiącym piersią.

Są osoby, które powinny tego zioła unikać

Kolendra nie jest odpowiednia dla alergików, którzy niezbyt dobrze reagują na obecność olejków eterycznych w produktach. Unikać jej powinny dzieci poniżej 12 roku życia oraz osoby zmagające się z niedoborem witamin z grupy B - zioło utrudnia jej wchłanianie.

W kolendrze znajduje się kumaryna, która może mieć właściwości uczulające i zwiększa wrażliwość na słońce, więc lepiej nie stosować jej na skórę.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej