WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat

Hit domówek sprzed 50 lat powraca. Ten przepis na miseczki z mortadeli od naszych babć to kwintesencja prostoty i smaku. Zaledwie kilka składników wystarczy, by wyczarować ciepłą, chrupiącą przekąskę.

Takie przekąski robiły nasze babcie na domówkiTakie przekąski robiły nasze babcie na domówki
Źródło zdjęć: © Getty Images | nymphoenix
Marcin Michałowski

Niektóre smaki potrafią przenieść nas w czasie szybciej niż najpiękniejsze zdjęcia z dzieciństwa. Ostatnio, wertując starą książkę kucharską z lat 70., natrafiłem na przepis, który od razu wywołał u mnie falę wspomnień. To klasyczne miseczki z mortadeli, które kiedyś królowały na babcinych domówkach. Proste, oszczędne i pełne uroku – idealne, by przypomnieć sobie, jak kreatywnie można było gotować z kilku składników.

Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni

Przepis na miseczki z mortadeli z zielonym groszkiem

Kiedy po raz pierwszy spróbowałem zrobić te miseczki z mortadeli, poczułem prawdziwą nostalgię. Smak lekko podsmażonej w złocistym tłuszczu mortadeli, wypełnionej słodkim groszkiem i posypanej świeżą natką, to powrót do czasów, gdy każdy posiłek był okazją do małego święta. Choć przepis ma już ponad pięćdziesiąt lat, jego magia wcale nie zbladła.

Składniki:

  • 5 dużych, okrągłych plastrów mortadeli,
  • 20 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane, smalec lub oliwa),
  • 1/2 puszki zielonego groszku w zalewie,
  • świeża natka pietruszki lub koperek do posypania.

Szybki sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz (Ja zawsze smażę je na maśle klarowanym, bo nadaje mięsu lekko orzechowy aromat.). Połóż plastry mortadeli i smaż na średnim ogniu.
  2. W miarę podgrzewania, mortadela naturalnie wygnie się ku górze, tworząc idealne, złociste miseczki. Smaż, aż krawędzie będą chrupiące.
  3. W małym rondelku podgrzej groszek razem z zalewą. Ma być ciepły.
  4. Ostrożnie przenieś gorące miseczki z mortadeli na talerz. Wypełnij każdą porcją gorącego groszku.
  5. Skrop pozostałym tłuszczem z patelni (dla smaku!) i hojnie posyp posiekaną zieleniną – pietruszką lub koperkiem. Podawaj natychmiast, póki są ciepłe.

Fenomen tego dania polega na jego uniwersalności i sentymentalnym uroku. Miseczki z mortadeli to coś więcej niż tylko przekąska – to mały wehikuł czasu, który przenosi gości w czasy beztroskich domówek, gdzie alkohol zagryzany był tradycyjną galaretą i śledziami. Groszek, który w tamtych czasach był jednym z najłatwiej dostępnych warzyw puszkowanych, idealnie pasuje do lekko słonego, podsmażonego smaku mortadeli.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza