Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Hit domówek sprzed 50 lat powraca. Ten przepis na miseczki z mortadeli od naszych babć to kwintesencja prostoty i smaku. Zaledwie kilka składników wystarczy, by wyczarować ciepłą, chrupiącą przekąskę.
Niektóre smaki potrafią przenieść nas w czasie szybciej niż najpiękniejsze zdjęcia z dzieciństwa. Ostatnio, wertując starą książkę kucharską z lat 70., natrafiłem na przepis, który od razu wywołał u mnie falę wspomnień. To klasyczne miseczki z mortadeli, które kiedyś królowały na babcinych domówkach. Proste, oszczędne i pełne uroku – idealne, by przypomnieć sobie, jak kreatywnie można było gotować z kilku składników.
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Przepis na miseczki z mortadeli z zielonym groszkiem
Kiedy po raz pierwszy spróbowałem zrobić te miseczki z mortadeli, poczułem prawdziwą nostalgię. Smak lekko podsmażonej w złocistym tłuszczu mortadeli, wypełnionej słodkim groszkiem i posypanej świeżą natką, to powrót do czasów, gdy każdy posiłek był okazją do małego święta. Choć przepis ma już ponad pięćdziesiąt lat, jego magia wcale nie zbladła.
Składniki:
- 5 dużych, okrągłych plastrów mortadeli,
- 20 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane, smalec lub oliwa),
- 1/2 puszki zielonego groszku w zalewie,
- świeża natka pietruszki lub koperek do posypania.
Szybki sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz (Ja zawsze smażę je na maśle klarowanym, bo nadaje mięsu lekko orzechowy aromat.). Połóż plastry mortadeli i smaż na średnim ogniu.
- W miarę podgrzewania, mortadela naturalnie wygnie się ku górze, tworząc idealne, złociste miseczki. Smaż, aż krawędzie będą chrupiące.
- W małym rondelku podgrzej groszek razem z zalewą. Ma być ciepły.
- Ostrożnie przenieś gorące miseczki z mortadeli na talerz. Wypełnij każdą porcją gorącego groszku.
- Skrop pozostałym tłuszczem z patelni (dla smaku!) i hojnie posyp posiekaną zieleniną – pietruszką lub koperkiem. Podawaj natychmiast, póki są ciepłe.
Fenomen tego dania polega na jego uniwersalności i sentymentalnym uroku. Miseczki z mortadeli to coś więcej niż tylko przekąska – to mały wehikuł czasu, który przenosi gości w czasy beztroskich domówek, gdzie alkohol zagryzany był tradycyjną galaretą i śledziami. Groszek, który w tamtych czasach był jednym z najłatwiej dostępnych warzyw puszkowanych, idealnie pasuje do lekko słonego, podsmażonego smaku mortadeli.