Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Ten popularny składnik potraw azjatyckich coraz częściej można dostać również w polskich sklepach. Długie, białe grzybki enoki przypominają makaron i skojarzenie jest o tyle słuszne, że często występują w zupach typu miso lub ramen. Tym razem przygotuj z nich chrupiącą przekąskę.
Azjatyckie grzybki zachwycają niecodziennym wyglądem, ale nie tylko są niebywałą atrakcją na talerzu – zawierają wiele wartościowych witamin i minerałów, które wspierają zdrowie organizmu. Nie bez powodu w tradycji wschodniej są polecane w chłodniejszych miesiącach.
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Grzybki enoki – wsparcie dla odporności
Enoki zawierają cały pakiet witamin z grupy B, kwas foliowy, a także unikalne białko FIP-five, które może odgrywać bardzo ważną rolę w budowaniu odporności organizmu, a także w profilaktyce antyrakowej. Grzybki są również źródłem błonnika, który wpiera trawienie, pomaga w regulowaniu cyklu wypróżnień oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Przepis na enoki w tempurze
Do smażonych grzybków podaj słodko-ostry sos na bazie sosu sojowego lub inny sos, w którym lubisz maczać przekąski.
Składniki:
- 200 g grzybów enoki,
- 1 żółtko,
- 150 ml zimnej wody,
- 100 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ubij żółtko rózgą, po czym wymieszaj z zimną wodą. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką.
- Odetnij dolną, twardą część grzybów i podziel je na kępki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Zanurzaj kępki grzybów w cieście i smaż na złoty kolor.
- Możesz podawać oprószone prażonym sezamem lub płatkami chili.