WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja RPP. Wiadomo, co ze stopami procentowymi

Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność

Ten popularny składnik potraw azjatyckich coraz częściej można dostać również w polskich sklepach. Długie, białe grzybki enoki przypominają makaron i skojarzenie jest o tyle słuszne, że często występują w zupach typu miso lub ramen. Tym razem przygotuj z nich chrupiącą przekąskę.

Enoki w tempurze przyjemnie chrupiąEnoki w tempurze przyjemnie chrupią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Azjatyckie grzybki zachwycają niecodziennym wyglądem, ale nie tylko są niebywałą atrakcją na talerzu – zawierają wiele wartościowych witamin i minerałów, które wspierają zdrowie organizmu. Nie bez powodu w tradycji wschodniej są polecane w chłodniejszych miesiącach.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Grzybki enoki – wsparcie dla odporności

Enoki zawierają cały pakiet witamin z grupy B, kwas foliowy, a także unikalne białko FIP-five, które może odgrywać bardzo ważną rolę w budowaniu odporności organizmu, a także w profilaktyce antyrakowej. Grzybki są również źródłem błonnika, który wpiera trawienie, pomaga w regulowaniu cyklu wypróżnień oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Przepis na enoki w tempurze

Do smażonych grzybków podaj słodko-ostry sos na bazie sosu sojowego lub inny sos, w którym lubisz maczać przekąski.

Składniki:

  • 200 g grzybów enoki,
  • 1 żółtko,
  • 150 ml zimnej wody,
  • 100 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij żółtko rózgą, po czym wymieszaj z zimną wodą. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką.
  2. Odetnij dolną, twardą część grzybów i podziel je na kępki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
  4. Zanurzaj kępki grzybów w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Możesz podawać oprószone prażonym sezamem lub płatkami chili.

Wybrane dla Ciebie

Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem