Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność

Ten popularny składnik potraw azjatyckich coraz częściej można dostać również w polskich sklepach. Długie, białe grzybki enoki przypominają makaron i skojarzenie jest o tyle słuszne, że często występują w zupach typu miso lub ramen. Tym razem przygotuj z nich chrupiącą przekąskę.

Enoki w tempurze przyjemnie chrupiąEnoki w tempurze przyjemnie chrupią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Azjatyckie grzybki zachwycają niecodziennym wyglądem, ale nie tylko są niebywałą atrakcją na talerzu – zawierają wiele wartościowych witamin i minerałów, które wspierają zdrowie organizmu. Nie bez powodu w tradycji wschodniej są polecane w chłodniejszych miesiącach.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Grzybki enoki – wsparcie dla odporności

Enoki zawierają cały pakiet witamin z grupy B, kwas foliowy, a także unikalne białko FIP-five, które może odgrywać bardzo ważną rolę w budowaniu odporności organizmu, a także w profilaktyce antyrakowej. Grzybki są również źródłem błonnika, który wpiera trawienie, pomaga w regulowaniu cyklu wypróżnień oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Przepis na enoki w tempurze

Do smażonych grzybków podaj słodko-ostry sos na bazie sosu sojowego lub inny sos, w którym lubisz maczać przekąski.

Składniki:

  • 200 g grzybów enoki,
  • 1 żółtko,
  • 150 ml zimnej wody,
  • 100 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij żółtko rózgą, po czym wymieszaj z zimną wodą. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką.
  2. Odetnij dolną, twardą część grzybów i podziel je na kępki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
  4. Zanurzaj kępki grzybów w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Możesz podawać oprószone prażonym sezamem lub płatkami chili.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟