Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność

Ten popularny składnik potraw azjatyckich coraz częściej można dostać również w polskich sklepach. Długie, białe grzybki enoki przypominają makaron i skojarzenie jest o tyle słuszne, że często występują w zupach typu miso lub ramen. Tym razem przygotuj z nich chrupiącą przekąskę.

Enoki w tempurze przyjemnie chrupiąEnoki w tempurze przyjemnie chrupią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Azjatyckie grzybki zachwycają niecodziennym wyglądem, ale nie tylko są niebywałą atrakcją na talerzu – zawierają wiele wartościowych witamin i minerałów, które wspierają zdrowie organizmu. Nie bez powodu w tradycji wschodniej są polecane w chłodniejszych miesiącach.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Grzybki enoki – wsparcie dla odporności

Enoki zawierają cały pakiet witamin z grupy B, kwas foliowy, a także unikalne białko FIP-five, które może odgrywać bardzo ważną rolę w budowaniu odporności organizmu, a także w profilaktyce antyrakowej. Grzybki są również źródłem błonnika, który wpiera trawienie, pomaga w regulowaniu cyklu wypróżnień oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Przepis na enoki w tempurze

Do smażonych grzybków podaj słodko-ostry sos na bazie sosu sojowego lub inny sos, w którym lubisz maczać przekąski.

Składniki:

  • 200 g grzybów enoki,
  • 1 żółtko,
  • 150 ml zimnej wody,
  • 100 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij żółtko rózgą, po czym wymieszaj z zimną wodą. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką.
  2. Odetnij dolną, twardą część grzybów i podziel je na kępki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
  4. Zanurzaj kępki grzybów w cieście i smaż na złoty kolor.
  5. Możesz podawać oprószone prażonym sezamem lub płatkami chili.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci