WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja RPP. Wiadomo, co ze stopami procentowymi

Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety

Rzadko odgrywa pierwsze skrzypce. Znacznie częściej występuje jako dodatek do kotletów lub pieczeni. Te role mogą się odwrócić, kiedy przygotujesz ją w złotej panierce. Chwilkę podgotuj i wrzuć na patelnię.

Kapusta kiszona w panierce może odegrać główną rolę na talerzuKapusta kiszona w panierce może odegrać główną rolę na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Biała kapusta, chociaż jest obecna w polskiej kuchni od wieków, często jest niedoceniana. Duszona w bigosie lub podawana w postaci kiszonki, często zajmuje marginalne miejsce na talerzu. Ale czasy się zmieniają i coraz więcej osób szuka bezmięsnych pomysłów na obiad. Kapusta usmażona w panierce to jedna z moich ulubionych alternatyw dla schabowego.

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Jak zrobić kotlety ze świeżej kapusty?

Świeża kapusta stanowi bardzo wartościowy element diety – jest pełna witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i błonnika, który wspomaga przemianę materii. Jednak bez obróbki termicznej jest po prostu twarda i mało smaczna. W surówkach, pokrojona na mniejsze kawałki i rozmiękczona solą lub sosem, doskonale się obroni – co innego w panierce. Dlatego, żeby wyszła smaczna, trzeba ją lekko obgotować. Wystarczy 10 minut w osolonym wrzątku, aby liście zmiękły, ale nie rozpadły się na kawałki. W tym przypadku nie wycinaj głąba, bo to na nim trzymają się liście.

Podgotowaną kapustę przelej zimną wodą, aby jednak zachowała trochę przyjemnej chrupkości, i pozostaw na sitku do odcieknięcia. Następnie obtocz ją w cieście naleśnikowym lub tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Możesz użyć także panierki panko, płatków owsianych lub nasion sezamu, jeśli lubisz bardziej chrupiące dodatki.

Kapusta smażona w panierce

Do smażenia wybierz olej rafinowany, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rzepakowy, kokosowy lub z awokado.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 ml mleka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i wrzuć na 10 minut do osolonego wrzątku. Taką półmiękką połówkę główki wyjmij z wody, przelej zimną wodą i połóż na sicie do odcieknięcia.
  2. W misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe.
  3. Kapustę pokrój w dość duże części – chodzi o to, aby się nie rozpadły.
  4. Obtocz w cieście i usmaż na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju.
  5. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem