Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Rzadko odgrywa pierwsze skrzypce. Znacznie częściej występuje jako dodatek do kotletów lub pieczeni. Te role mogą się odwrócić, kiedy przygotujesz ją w złotej panierce. Chwilkę podgotuj i wrzuć na patelnię.
Biała kapusta, chociaż jest obecna w polskiej kuchni od wieków, często jest niedoceniana. Duszona w bigosie lub podawana w postaci kiszonki, często zajmuje marginalne miejsce na talerzu. Ale czasy się zmieniają i coraz więcej osób szuka bezmięsnych pomysłów na obiad. Kapusta usmażona w panierce to jedna z moich ulubionych alternatyw dla schabowego.
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Jak zrobić kotlety ze świeżej kapusty?
Świeża kapusta stanowi bardzo wartościowy element diety – jest pełna witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i błonnika, który wspomaga przemianę materii. Jednak bez obróbki termicznej jest po prostu twarda i mało smaczna. W surówkach, pokrojona na mniejsze kawałki i rozmiękczona solą lub sosem, doskonale się obroni – co innego w panierce. Dlatego, żeby wyszła smaczna, trzeba ją lekko obgotować. Wystarczy 10 minut w osolonym wrzątku, aby liście zmiękły, ale nie rozpadły się na kawałki. W tym przypadku nie wycinaj głąba, bo to na nim trzymają się liście.
Podgotowaną kapustę przelej zimną wodą, aby jednak zachowała trochę przyjemnej chrupkości, i pozostaw na sitku do odcieknięcia. Następnie obtocz ją w cieście naleśnikowym lub tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Możesz użyć także panierki panko, płatków owsianych lub nasion sezamu, jeśli lubisz bardziej chrupiące dodatki.
Kapusta smażona w panierce
Do smażenia wybierz olej rafinowany, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rzepakowy, kokosowy lub z awokado.
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 100 ml mleka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści i wrzuć na 10 minut do osolonego wrzątku. Taką półmiękką połówkę główki wyjmij z wody, przelej zimną wodą i połóż na sicie do odcieknięcia.
- W misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe.
- Kapustę pokrój w dość duże części – chodzi o to, aby się nie rozpadły.
- Obtocz w cieście i usmaż na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju.
- Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.