Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety

Rzadko odgrywa pierwsze skrzypce. Znacznie częściej występuje jako dodatek do kotletów lub pieczeni. Te role mogą się odwrócić, kiedy przygotujesz ją w złotej panierce. Chwilkę podgotuj i wrzuć na patelnię.

Kapusta kiszona w panierce może odegrać główną rolę na talerzuKapusta kiszona w panierce może odegrać główną rolę na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Biała kapusta, chociaż jest obecna w polskiej kuchni od wieków, często jest niedoceniana. Duszona w bigosie lub podawana w postaci kiszonki, często zajmuje marginalne miejsce na talerzu. Ale czasy się zmieniają i coraz więcej osób szuka bezmięsnych pomysłów na obiad. Kapusta usmażona w panierce to jedna z moich ulubionych alternatyw dla schabowego.

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Jak zrobić kotlety ze świeżej kapusty?

Świeża kapusta stanowi bardzo wartościowy element diety – jest pełna witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i błonnika, który wspomaga przemianę materii. Jednak bez obróbki termicznej jest po prostu twarda i mało smaczna. W surówkach, pokrojona na mniejsze kawałki i rozmiękczona solą lub sosem, doskonale się obroni – co innego w panierce. Dlatego, żeby wyszła smaczna, trzeba ją lekko obgotować. Wystarczy 10 minut w osolonym wrzątku, aby liście zmiękły, ale nie rozpadły się na kawałki. W tym przypadku nie wycinaj głąba, bo to na nim trzymają się liście.

Podgotowaną kapustę przelej zimną wodą, aby jednak zachowała trochę przyjemnej chrupkości, i pozostaw na sitku do odcieknięcia. Następnie obtocz ją w cieście naleśnikowym lub tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Możesz użyć także panierki panko, płatków owsianych lub nasion sezamu, jeśli lubisz bardziej chrupiące dodatki.

Kapusta smażona w panierce

Do smażenia wybierz olej rafinowany, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rzepakowy, kokosowy lub z awokado.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 ml mleka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i wrzuć na 10 minut do osolonego wrzątku. Taką półmiękką połówkę główki wyjmij z wody, przelej zimną wodą i połóż na sicie do odcieknięcia.
  2. W misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe.
  3. Kapustę pokrój w dość duże części – chodzi o to, aby się nie rozpadły.
  4. Obtocz w cieście i usmaż na patelni z większą ilością rozgrzanego oleju.
  5. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci