Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Tomasz Strzelczyk jest miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Do gołąbków wraca wielokrotnie, a w jednym z odcinków przygotowywał je nawet ze swoją babcią. Trzeba przyznać, że parzenie kapusty ma opanowane do perfekcji – w kilka chwil liście są miękkie i z łatwością odchodzą od główki.
Niebagatelną rolę odgrywa wybór kapusty. Tomasz Strzelczyk sięga po najbardziej tradycyjną, zwykłą białą główkę, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej sobie ułatwić pracę, możesz wybrać spłaszczone odmiany o rozłożystych liściach – wprost stworzone na gołąbki. Możesz także wybrać kapustę rzymską o bardziej miękkich, karbowanych liściach, ale musisz liczyć się z tym, że jej bardziej wyrazisty smak wpłynie na smak gołąbków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jak Strzelczyk gotuje kapustę na gołąbki?
Tomasz Strzelczyk zaznacza, że do gotowania kapusty potrzebny jest duży garnek, najlepiej z pokrywką – bez tego nawet nie zaczynaj. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, ale nie wyrzucaj ich – przydadzą się do wyłożenia garnka podczas gotowania gołąbków. Ostrym nożem wytnij głąb i posmaruj to miejsce olejem. Następnie, chwytając kapustę jak kulę do kręgli, ostrożnie przełóż ją do garnka, umieszczając w gorącej wodze wycięciem do góry.
Używaj szczypiec, aby się nie poparzyć i poruszaj kapustą, nabierając wodę do środka. W ten sposób obciążysz ją i nie będzie wypływać na powierzchnię. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 10–15 min, w zależności od wielkości główki. Po tym czasie, wspomagając się ponownie szczypcami, zdejmuj po kolei liście kapusty i przekładaj z garnka na talerz, aż uzbierasz potrzebną ilość. Z liści na gołąbki zetnij główny nerw. Pozostałą kapustę wyłów z wody i przełóż na durszlak do odcieknięcia. Możesz ją wykorzystać na bigos lub farsz do krokietów.
Inne sposoby na zmiękczenie kapusty
Alternatywą dla gotowania kapusty w garnku jest użycie mikrofalówki lub zamrażarki, które pozwalają na szybkie zmiękczenie liści bez ryzyka poparzeń. W przypadku kuchenki mikrofalowej wystarczy usunąć zewnętrzne liście i głąb, przełożyć kapustę do specjalnego pojemnika z odrobiną wody i wstawić na najwyższej mocy na 10 minut. Metoda z użyciem zamrażalnika polega na mrożeniu kapusty przez ok. 8–10 godzin. Następnie wystarczy przelać główkę zimną wodą i już można zdejmować liście.