W Poznaniu jadłam takie gołąbki pierwszy raz. Teraz robię je częściej niż klasyczne
Gołąbki zawijane to klasyka, ale te po poznańsku są o wiele prostsze do przygotowania. W środku prezentują się równie okazale – jest tu dobrej jakości mięso, ryż i kasza manna, a wszystko dobrze doprawione i otulone pysznym sosem. Takie gołąbki można jeść nawet bez ziemniaków i surówki.
Tradycyjne gołąbki należy owinąć w liście kapusty, którą wcześniej trzeba sparzyć, aby liście były miękkie i bardziej podatne na zawijanie. Nie jest to trudne, ale wymaga pracy i czasu. Możesz wspomóc się inną odmianą, na przykład kapustę włoską lub gołąbkową. Ale po co się męczyć, skoro równie dobrze smakują gołąbki bez zawijania? Aby je przygotować wystarczy posiekać kapustę, po czym wymieszać z mięsem i dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę
Jak zrobić gołąbki po poznańsku?
Do gołąbków możesz wykorzystać młodą lub zeszłoroczną kapustę. Przygotuj je w prostym sosie pomidorowym lub bardziej aromatycznym – z dodatkiem grzybów leśnych.
Składniki:
- 100 g ryżu,
- pół główki kapusty,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 g bułki tartej,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- sól, pieprz, mielona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Poszatkuj kapustę, przełóż na durszlak, umieść nad zlewem i posyp solą. Po ok. 30 minutach odciśnij z niej sok i przełóż do miski.
- Dodaj mięso mielone, ugotowany ryż, jajka, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną małą cebulę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej i kaszę manną. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wymieszaj.
- W zwilżonych dłoniach formuj z masy owalne kotlety, obtaczaj je w pozostałej bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obydwu stron.
- Gotowe gołąbki przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zalej bulionem wymieszanym z 2 łyżkami koncentratem pomidorowym. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 30-40 minut.