W Poznaniu jadłam takie gołąbki pierwszy raz. Teraz robię je częściej niż klasyczne

Gołąbki zawijane to klasyka, ale te po poznańsku są o wiele prostsze do przygotowania. W środku prezentują się równie okazale – jest tu dobrej jakości mięso, ryż i kasza manna, a wszystko dobrze doprawione i otulone pysznym sosem. Takie gołąbki można jeść nawet bez ziemniaków i surówki.

Gołąbki po poznańsku są o wiele łatwiejsze niż klasyczneGołąbki po poznańsku są o wiele łatwiejsze niż klasyczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tradycyjne gołąbki należy owinąć w liście kapusty, którą wcześniej trzeba sparzyć, aby liście były miękkie i bardziej podatne na zawijanie. Nie jest to trudne, ale wymaga pracy i czasu. Możesz wspomóc się inną odmianą, na przykład kapustę włoską lub gołąbkową. Ale po co się męczyć, skoro równie dobrze smakują gołąbki bez zawijania? Aby je przygotować wystarczy posiekać kapustę, po czym wymieszać z mięsem i dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Jak zrobić gołąbki po poznańsku?

Do gołąbków możesz wykorzystać młodą lub zeszłoroczną kapustę. Przygotuj je w prostym sosie pomidorowym lub bardziej aromatycznym – z dodatkiem grzybów leśnych.

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • pół główki kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 g bułki tartej,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Poszatkuj kapustę, przełóż na durszlak, umieść nad zlewem i posyp solą. Po ok. 30 minutach odciśnij z niej sok i przełóż do miski.
  3. Dodaj mięso mielone, ugotowany ryż, jajka, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną małą cebulę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej i kaszę manną. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wymieszaj.
  4. W zwilżonych dłoniach formuj z masy owalne kotlety, obtaczaj je w pozostałej bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obydwu stron.
  5. Gotowe gołąbki przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zalej bulionem wymieszanym z 2 łyżkami koncentratem pomidorowym. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 30-40 minut.  
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟