Upycham w słoikach i kiszę jak ogórki. Do gołąbków sprawdzają się lepiej niż kapusta
Gołąbki zawinięte w kiszone liście winogron to popularne danie w Grecji i na Bałkanach. Najbardziej znane są dolmades z mięsnym lub warzywnym farszem, a także sarmy – często przygotowywane z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Winogronowe roladki można jeść na ciepło i na zimno. Jak zrobić kiszone liście na takie pyszności?
Zawijanie gołąbków w kiszone liście winogron to banalna sprawa. Po wyjęciu ze słoika są one od razu gotowe na przyjęcie farszu – w odróżnieniu od dużej główki kapusty, którą trzeba gotować, aby zmiękczyć liście. Ponadto są pełne składników odżywczych – naturalnie zawierają dużo witaminy C, witaminy A i błonnika, a dzięki procesowi fermentacji zostają wzbogacone o bakterie probiotyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Pomysły na dania z kiszonych liści winogron
Inspirację na potrawy z użyciem kiszonych liści można czerpać z kuchni greckiej, bałkańskiej, ormiańskiej i gruzińskiej. Najpopularniejsze są dolmades, czyli małe gołąbki z mięsnym lub wegetariańskim farszem, często podawane na zimno w formie przystawki. W kiszone liście winogron możesz zawinąć także sery, grillowaną rybę lub suszone owoce.
Zimne dolmades podaj w towarzystwie sosu tzatziki i świeżej pity, która doskonale sprawdza się do wybierania resztek z talerza. W wersji na ciepło dodaj do nich sos na bazie bulionu – może być polski pomidorowy lub grecki sos avgolemono, czyli cytrynowo-jajeczny.
Jak zrobić kiszone liście winogron?
Do kiszenia wybieraj młode i jędrne liście winogron. Sprawdź, czy nie są uszkodzone.
Składniki:
- 60 liści winogron,
- kilka ziaren gorczycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej.
Sposób przygotowania:
- Umyj liści winogron i wrzuć do gotującej się wody na 2 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą. Następnie rozłóż na płasko na ręczniku papierowym, aby wyschły.
- Liście ułóż po 10 sztuk jeden na drugim i zawiń w rulony. W takiej formie poukładaj pionowo w słoiku. Do środku wrzuć także ziarna gorczycy i całe ząbki czosnku.
- Zalej przestudzoną solanką i pozostaw w ciepłym miejscu z niepodokręcanymi wieczkami.
- Po 3-4 dniach dokręć nakrętki i przełóż słoiki do lodówki.