Upycham w słoikach i kiszę jak ogórki. Do gołąbków sprawdzają się lepiej niż kapusta

Gołąbki zawinięte w kiszone liście winogron to popularne danie w Grecji i na Bałkanach. Najbardziej znane są dolmades z mięsnym lub warzywnym farszem, a także sarmy – często przygotowywane z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Winogronowe roladki można jeść na ciepło i na zimno. Jak zrobić kiszone liście na takie pyszności?

Liście zamknij w słoikach, a potem zrób z nimi gołąbkiLiście zamknij w słoikach, a potem zrób z nimi gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zawijanie gołąbków w kiszone liście winogron to banalna sprawa. Po wyjęciu ze słoika są one od razu gotowe na przyjęcie farszu – w odróżnieniu od dużej główki kapusty, którą trzeba gotować, aby zmiękczyć liście. Ponadto są pełne składników odżywczych – naturalnie zawierają dużo witaminy C, witaminy A i błonnika, a dzięki procesowi fermentacji zostają wzbogacone o bakterie probiotyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Pomysły na dania z kiszonych liści winogron

Inspirację na potrawy z użyciem kiszonych liści można czerpać z kuchni greckiej, bałkańskiej, ormiańskiej i gruzińskiej. Najpopularniejsze są dolmades, czyli małe gołąbki z mięsnym lub wegetariańskim farszem, często podawane na zimno w formie przystawki. W kiszone liście winogron możesz zawinąć także sery, grillowaną rybę lub suszone owoce.

Zimne dolmades podaj w towarzystwie sosu tzatziki i świeżej pity, która doskonale sprawdza się do wybierania resztek z talerza. W wersji na ciepło dodaj do nich sos na bazie bulionu – może być polski pomidorowy lub grecki sos avgolemono, czyli cytrynowo-jajeczny.

Jak zrobić kiszone liście winogron?

Do kiszenia wybieraj młode i jędrne liście winogron. Sprawdź, czy nie są uszkodzone.

Składniki:

  • 60 liści winogron,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj liści winogron i wrzuć do gotującej się wody na 2 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą. Następnie rozłóż na płasko na ręczniku papierowym, aby wyschły.
  2. Liście ułóż po 10 sztuk jeden na drugim i zawiń w rulony. W takiej formie poukładaj pionowo w słoiku. Do środku wrzuć także ziarna gorczycy i całe ząbki czosnku.
  3. Zalej przestudzoną solanką i pozostaw w ciepłym miejscu z niepodokręcanymi wieczkami.
  4. Po 3-4 dniach dokręć nakrętki i przełóż słoiki do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej