Do kiszonej rzodkiewki dodaję jeszcze jeden korzeń oprócz chrzanu. Chrupie aż miło

Kiedy kiszonki zaczynają się nudzić, sięgam po warzywo, które zwykle ląduje tylko w wiosennych sałatkach – rzodkiewkę. A jeśli chcesz, by była naprawdę wyjątkowa, wystarczy jeden dodatek. Kiszona rzodkiewka z imbirem i chrzanem to moje odkrycie sezonu: chrupiąca, lekko pikantna, intensywnie aromatyczna i bardzo zdrowa.

Rzodkiewka kiszona z imbiremRzodkiewka kiszona z imbirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiosną rzodkiewka króluje na naszych stołach – zazwyczaj w wersji surowej, chrupiącej i lekko pikantnej. Ale mało kto wie, że to warzywo świetnie sprawdza się również… w kiszonkach. Gdy odkryłam kiszoną rzodkiewkę z imbirem, całkowicie zmieniłam do niej podejście. Dodatek korzenia imbiru i klasycznego chrzanu nadaje jej wyrazisty smak, a proces fermentacji czyni z niej zdrową, naturalnie probiotyczną przekąskę. To sposób nie tylko na przedłużenie trwałości rzodkiewek, ale i na zupełnie nowy kulinarny wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Dlaczego warto kisić rzodkiewkę?

Choć rzodkiewka kojarzy się głównie z wiosennymi kanapkami, świetnie sprawdza się także w kiszonkach. Kiszenie nie tylko przedłuża jej trwałość, ale wydobywa z niej zupełnie nowy, głęboki smak – lekko ostry, kwaskowaty i orzeźwiający. Proces fermentacji sprawia, że rzodkiewka staje się bardziej chrupiąca, a jednocześnie łagodniejsza niż w wersji surowej.

To także doskonały sposób na wsparcie zdrowia. Kiszona rzodkiewka jest naturalnym probiotykiem, wspomaga pracę jelit, poprawia odporność i wspiera trawienie. Zawiera błonnik, witaminę C i antyoksydanty, a dzięki fermentacji jej składniki są lepiej przyswajane przez organizm. Jest lekka, niskokaloryczna i pasuje do wielu potraw – od kanapek, przez sałatki, aż po dania główne. To proste, domowe superfood.

Przepis na kiszoną rzodkiewkę

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 1 duży kawałek chrzanu,
  • 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 5-6 liści wiśni,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki dokładnie myję, odcinam ogonki i przekrawam na połówki (jeśli są duże – na ćwiartki).
  2. Chrzan i imbir obieram i kroję w cienkie plasterki. Czosnek zostawiam w łupinkach, lekko rozgniatam nożem.
  3. Do wyparzonych słoików wkładam: liście wiśni, rzodkiewki, plasterki imbiru i chrzanu, czosnek i koperek.
  4. Wodę zagotowuję i rozpuszczam w niej sól. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  5. Zalewam zawartość słoików ciepłą, ale nie gorącą solanką – tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
  6. Zakręcam słoiki (lub przykrywam gazą, jeśli kiszę na bieżąco) i odstawiam w temperaturze pokojowej na 4–6 dni. Po tym czasie można przenieść do lodówki, by zatrzymać fermentację.

Jak jeść kiszoną rzodkiewkę?

Kiszona rzodkiewka z imbirem to chrupiący, lekko pikantny dodatek, który świetnie sprawdzi się w wielu daniach. Możesz podawać ją tak, jak ogórki kiszone – do obiadu, na kanapkach, jako przekąskę albo składnik sałatek. Doskonale komponuje się z tłustszymi potrawami, np. pieczonym mięsem, pasztetem, wędlinami czy plackami ziemniaczanymi – jej kwasowość i ostra nuta równoważą cięższe smaki. Można ją też dodać do wrapów, burgerów, jajek faszerowanych czy dań kuchni azjatyckiej jako kontrastujący akcent.

W wersji bardziej finezyjnej, pokrojona w plasterki świetnie nadaje się jako element deski warzywnej, tapasów czy kiszonek w stylu fusion. A jeśli zostanie ci zalewa – wykorzystaj ją jako bazę do domowego winegretu lub marynaty.

Wybrane dla Ciebie
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty