Do kiszonej rzodkiewki dodaję jeszcze jeden korzeń oprócz chrzanu. Chrupie aż miło

Kiedy kiszonki zaczynają się nudzić, sięgam po warzywo, które zwykle ląduje tylko w wiosennych sałatkach – rzodkiewkę. A jeśli chcesz, by była naprawdę wyjątkowa, wystarczy jeden dodatek. Kiszona rzodkiewka z imbirem i chrzanem to moje odkrycie sezonu: chrupiąca, lekko pikantna, intensywnie aromatyczna i bardzo zdrowa.

Rzodkiewka kiszona z imbiremRzodkiewka kiszona z imbirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiosną rzodkiewka króluje na naszych stołach – zazwyczaj w wersji surowej, chrupiącej i lekko pikantnej. Ale mało kto wie, że to warzywo świetnie sprawdza się również… w kiszonkach. Gdy odkryłam kiszoną rzodkiewkę z imbirem, całkowicie zmieniłam do niej podejście. Dodatek korzenia imbiru i klasycznego chrzanu nadaje jej wyrazisty smak, a proces fermentacji czyni z niej zdrową, naturalnie probiotyczną przekąskę. To sposób nie tylko na przedłużenie trwałości rzodkiewek, ale i na zupełnie nowy kulinarny wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Dlaczego warto kisić rzodkiewkę?

Choć rzodkiewka kojarzy się głównie z wiosennymi kanapkami, świetnie sprawdza się także w kiszonkach. Kiszenie nie tylko przedłuża jej trwałość, ale wydobywa z niej zupełnie nowy, głęboki smak – lekko ostry, kwaskowaty i orzeźwiający. Proces fermentacji sprawia, że rzodkiewka staje się bardziej chrupiąca, a jednocześnie łagodniejsza niż w wersji surowej.

To także doskonały sposób na wsparcie zdrowia. Kiszona rzodkiewka jest naturalnym probiotykiem, wspomaga pracę jelit, poprawia odporność i wspiera trawienie. Zawiera błonnik, witaminę C i antyoksydanty, a dzięki fermentacji jej składniki są lepiej przyswajane przez organizm. Jest lekka, niskokaloryczna i pasuje do wielu potraw – od kanapek, przez sałatki, aż po dania główne. To proste, domowe superfood.

Przepis na kiszoną rzodkiewkę

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 1 duży kawałek chrzanu,
  • 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 5-6 liści wiśni,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki dokładnie myję, odcinam ogonki i przekrawam na połówki (jeśli są duże – na ćwiartki).
  2. Chrzan i imbir obieram i kroję w cienkie plasterki. Czosnek zostawiam w łupinkach, lekko rozgniatam nożem.
  3. Do wyparzonych słoików wkładam: liście wiśni, rzodkiewki, plasterki imbiru i chrzanu, czosnek i koperek.
  4. Wodę zagotowuję i rozpuszczam w niej sól. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  5. Zalewam zawartość słoików ciepłą, ale nie gorącą solanką – tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
  6. Zakręcam słoiki (lub przykrywam gazą, jeśli kiszę na bieżąco) i odstawiam w temperaturze pokojowej na 4–6 dni. Po tym czasie można przenieść do lodówki, by zatrzymać fermentację.

Jak jeść kiszoną rzodkiewkę?

Kiszona rzodkiewka z imbirem to chrupiący, lekko pikantny dodatek, który świetnie sprawdzi się w wielu daniach. Możesz podawać ją tak, jak ogórki kiszone – do obiadu, na kanapkach, jako przekąskę albo składnik sałatek. Doskonale komponuje się z tłustszymi potrawami, np. pieczonym mięsem, pasztetem, wędlinami czy plackami ziemniaczanymi – jej kwasowość i ostra nuta równoważą cięższe smaki. Można ją też dodać do wrapów, burgerów, jajek faszerowanych czy dań kuchni azjatyckiej jako kontrastujący akcent.

W wersji bardziej finezyjnej, pokrojona w plasterki świetnie nadaje się jako element deski warzywnej, tapasów czy kiszonek w stylu fusion. A jeśli zostanie ci zalewa – wykorzystaj ją jako bazę do domowego winegretu lub marynaty.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa