Wszyscy ścierają do surówki marchewkę. Ja wybieram inne warzywo i jest o niebo lepsza

O tej porze roku rzodkiewki są najsmaczniejsze. Jem je już od śniadania, bo dokładam je do twarogu i układam na kanapkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po to warzywo sięgnąć też po południu. Jest idealne na lekką surówkę do obiadu.

Pyszna i chrupiąca surówka z rzodkiewkiPyszna i chrupiąca surówka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Rzodkiewka to warzywo, którym warto wręcz zajadać się wiosną. Jest niskokaloryczna, bo w 100 gramach zawiera zaledwie około 16 kalorii, co sprawia, że idealnie nadaje się na przekąskę lub jako dodatek do posiłków. Zawiera też sporo błonnika. Zapewnia on uczucie sytości. To pomaga kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu. Na surowo rzodkiewki smakują najlepiej. Dlatego już pożegnałam się z surówką z marchewki, teraz czas na rzodkiewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Rzodkiewka to małe, ale dość ostre warzywo, dlatego niewiele trzeba, by przygotować z niej pyszną surówkę. Choć wydaje się niepozorna, jej wyjątkowy smak to tylko jedna z wielu zalet. Niewielka, niskokaloryczna i pełna witamin, może zaskoczyć swoimi właściwościami.

Rzodkiewka zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jest również źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę serca. Dostarcza także kwasu foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B, co czyni ją doskonałym wyborem w wiosennej diecie.

Taka prosta surówka pasuje do każdego dania obiadowego
Taka prosta surówka pasuje do każdego dania obiadowego © Adobe Stock | Anna Shepulova

Jak zrobić surówkę z rzodkiewek?

Dość ostry smak rzodkiewki świetnie komponuje się z praktycznie wszystkimi wiosennymi warzywami. Pomidory, ogórki, także te w wersji małosolnej oraz szczypiorek, koperek i natka tworzą z nią świetne kompozycje smakowe. Dlatego w jej przypadku ważniejsze od przepisów są nasze zasoby w lodówce i pomysły. Przy prostych daniach z rzodkiewką nie ma mowy o wpadkach. Rzodkiewkę można podawać do surówek w dwóch wersjach: ścierać na tarce lub kroić w cienkie plasterki. Tu wybór należy do nas, w tej drugiej wersji jest na pewno bardziej chrupiąca.

Prosta surówka z rzodkiewek

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (lub innej zieleniny),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie),
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub cienko pokrój w plasterki.
  2. Dodaj do nich drobno pokrojony koperek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Do warzyw dodaj jogurt lub oliwę z oliwek. Wymieszaj całość i skrop sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega