Wszyscy ścierają do surówki marchewkę. Ja wybieram inne warzywo i jest o niebo lepsza

O tej porze roku rzodkiewki są najsmaczniejsze. Jem je już od śniadania, bo dokładam je do twarogu i układam na kanapkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po to warzywo sięgnąć też po południu. Jest idealne na lekką surówkę do obiadu.

Pyszna i chrupiąca surówka z rzodkiewkiPyszna i chrupiąca surówka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rzodkiewka to warzywo, którym warto wręcz zajadać się wiosną. Jest niskokaloryczna, bo w 100 gramach zawiera zaledwie około 16 kalorii, co sprawia, że idealnie nadaje się na przekąskę lub jako dodatek do posiłków. Zawiera też sporo błonnika. Zapewnia on uczucie sytości. To pomaga kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu. Na surowo rzodkiewki smakują najlepiej. Dlatego już pożegnałam się z surówką z marchewki, teraz czas na rzodkiewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Rzodkiewka to małe, ale dość ostre warzywo, dlatego niewiele trzeba, by przygotować z niej pyszną surówkę. Choć wydaje się niepozorna, jej wyjątkowy smak to tylko jedna z wielu zalet. Niewielka, niskokaloryczna i pełna witamin, może zaskoczyć swoimi właściwościami.

Rzodkiewka zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jest również źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę serca. Dostarcza także kwasu foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B, co czyni ją doskonałym wyborem w wiosennej diecie.

Taka prosta surówka pasuje do każdego dania obiadowego
Taka prosta surówka pasuje do każdego dania obiadowego © Adobe Stock | Anna Shepulova

Jak zrobić surówkę z rzodkiewek?

Dość ostry smak rzodkiewki świetnie komponuje się z praktycznie wszystkimi wiosennymi warzywami. Pomidory, ogórki, także te w wersji małosolnej oraz szczypiorek, koperek i natka tworzą z nią świetne kompozycje smakowe. Dlatego w jej przypadku ważniejsze od przepisów są nasze zasoby w lodówce i pomysły. Przy prostych daniach z rzodkiewką nie ma mowy o wpadkach. Rzodkiewkę można podawać do surówek w dwóch wersjach: ścierać na tarce lub kroić w cienkie plasterki. Tu wybór należy do nas, w tej drugiej wersji jest na pewno bardziej chrupiąca.

Prosta surówka z rzodkiewek

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (lub innej zieleniny),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie),
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub cienko pokrój w plasterki.
  2. Dodaj do nich drobno pokrojony koperek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Do warzyw dodaj jogurt lub oliwę z oliwek. Wymieszaj całość i skrop sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯