Wszyscy ścierają do surówki marchewkę. Ja wybieram inne warzywo i jest o niebo lepsza

O tej porze roku rzodkiewki są najsmaczniejsze. Jem je już od śniadania, bo dokładam je do twarogu i układam na kanapkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po to warzywo sięgnąć też po południu. Jest idealne na lekką surówkę do obiadu.

Pyszna i chrupiąca surówka z rzodkiewkiPyszna i chrupiąca surówka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rzodkiewka to warzywo, którym warto wręcz zajadać się wiosną. Jest niskokaloryczna, bo w 100 gramach zawiera zaledwie około 16 kalorii, co sprawia, że idealnie nadaje się na przekąskę lub jako dodatek do posiłków. Zawiera też sporo błonnika. Zapewnia on uczucie sytości. To pomaga kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu. Na surowo rzodkiewki smakują najlepiej. Dlatego już pożegnałam się z surówką z marchewki, teraz czas na rzodkiewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Rzodkiewka to małe, ale dość ostre warzywo, dlatego niewiele trzeba, by przygotować z niej pyszną surówkę. Choć wydaje się niepozorna, jej wyjątkowy smak to tylko jedna z wielu zalet. Niewielka, niskokaloryczna i pełna witamin, może zaskoczyć swoimi właściwościami.

Rzodkiewka zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jest również źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę serca. Dostarcza także kwasu foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B, co czyni ją doskonałym wyborem w wiosennej diecie.

Taka prosta surówka pasuje do każdego dania obiadowego
Taka prosta surówka pasuje do każdego dania obiadowego © Adobe Stock | Anna Shepulova

Jak zrobić surówkę z rzodkiewek?

Dość ostry smak rzodkiewki świetnie komponuje się z praktycznie wszystkimi wiosennymi warzywami. Pomidory, ogórki, także te w wersji małosolnej oraz szczypiorek, koperek i natka tworzą z nią świetne kompozycje smakowe. Dlatego w jej przypadku ważniejsze od przepisów są nasze zasoby w lodówce i pomysły. Przy prostych daniach z rzodkiewką nie ma mowy o wpadkach. Rzodkiewkę można podawać do surówek w dwóch wersjach: ścierać na tarce lub kroić w cienkie plasterki. Tu wybór należy do nas, w tej drugiej wersji jest na pewno bardziej chrupiąca.

Prosta surówka z rzodkiewek

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (lub innej zieleniny),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie),
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub cienko pokrój w plasterki.
  2. Dodaj do nich drobno pokrojony koperek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Do warzyw dodaj jogurt lub oliwę z oliwek. Wymieszaj całość i skrop sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem