Poszatkuj kapustę i zalej ją kremowym sosem. Każdy poprosi o dokładkę

Ostatnio na twoim stole króluje kiszona kapusta? Nie można zapominać, że o tej porze roku bez problemu kupimy także dobrą świeżą kapustę. Jest idealna do chrupiącej surówki z obłędnym sosem. Wszyscy spytają o przepis.

Surówka z kapusty w kremowym sosie robi furoręSurówka z kapusty w kremowym sosie robi furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Dorota Gepert

Surówka z białej kapusty to obiadowy klasyk, który smakuje niezależnie od pory roku. Jednak przepis na nią można lekko zmodyfikować, bo pasuje do niej wiele składników. Czasami zapominamy, że dużo nowego może wnieść też sos. Do tej pory wlewałeś do surówki oliwę i sok z cytryny? Warto to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Do jakich dań pasuje surówka z kapusty?

Surówka z białej kapusty jest nie tylko prosta do zrobienia, ale i pyszna. Ma chrupiącą konsystencję i lekko kwaskowaty posmak. Świetnie pasuje do wielu dań. Zazwyczaj łączymy ją z cebulą, marchewką, jabłkiem oraz zieleniną. Wiele osób dorzuca też pestki, na przykład z dyni. Jej smak może także podkręcić sos na bazie śmietany. Wtedy jej konsystencja będzie bardziej kremowa.

Jak przygotować kapustę do surówki?

Kluczem do idealnej surówki z kapusty jest jej odpowiednie przygotowanie. Trzeba ją poszatkować, posolić, a potem odstawić na chwilę, aby zmiękła i nabrała smaku. Można nawet delikatnie wetrzeć sól w kapustę dłońmi, aby warzywo było jeszcze bardziej kruche i pyszne.

Nie można też zapominać, że biała kapusta ma dużo walorów zdrowotnych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Zawiera także błonnik, a dzięki temu trawienie przebiega sprawniej.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • połowa główki białej kapusty,
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 mała cebula (biała lub czerwona),
  • 1 jabłko,
  • ocet jabłkowy do smaku,
  • cukier, sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek koperku.

Sposób przygotowywania:

  1. Kapustę umyj, usuń pierwsze liście, drobno poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Dodaj do niej sól oraz cukier i odstaw na kilka minut. Dzięki temu kapusta puści soki i zmięknie.
  3. Drobno poszatkuj cebulę, a jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj te składniki do kapusty.
  4. Dorzuć też drobno posiekany koperek.
  5. Ze śmietany, musztardy, majonezu i octu przygotuj sos. Dopraw go do smaku.
  6. Sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa