PrzepisSałatkiDo surówki z kapusty pekińskiej dodaję nietypowy składnik. Każdy prosi o dokładkę

Do surówki z kapusty pekińskiej dodaję nietypowy składnik. Każdy prosi o dokładkę

Zimą często sięgam po kapustę pekińską. Ostatnio postanowiłam zrobić z niej surówkę inaczej niż zwykle. Pomysł z tym składnikiem okazał się strzałem w dziesiątkę.

Surówka z kapusty pekińskiej z fasolą
Surówka z kapusty pekińskiej z fasolą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SMART FUTURE

Kapusta pekińska wciąż jest mniej popularna od białej. Jednak można powiedzieć, że o tej porze roku to się zmienia. Pekińska jest delikatniejsza i częściej po nią sięgamy podczas przygotowywania surówek. Choć nadaje się także do zup czy bigosów, to jednak bez obróbki termicznej ma najwięcej składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Co wyróżnia kapustę pekińską?

Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witamin, w tym C, K, oraz te z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. Jest też źródłem beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok. Ponadto kapusta ta jest bogata w błonnik, co pomaga w trawieniu i stymuluje metabolizm. W dodatku ma znacznie mniejsze właściwości wzdymające niż biała kapusta. Może się znaleźć w diecie prawie każdego. Jedyne przeciwwskazanie to choroby żołądka.

Surówka jest gotowa w kilka minut

Surówka z kapusty pekińskiej wymieniana jest jednym tchem, obok tej z marchewki, selera czy pora. Łączy je to, że sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Z delikatną kapustą dobrze komponuje się większość świeżych warzyw.

Jednak ostatnio, by odmienić nieco smak klasycznej surówki, postawiłam także na strączki z puszki. Rodzina była zachwycona, bo sałatka stała się bardziej sycąca i idealna jako samodzielne danie, np. na lekką kolację. W dodatku czerwona fasola ma mnóstwo wartości odżywczych. Same plusy!

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolą

Składniki:

  • połowa główki kapusty pekińskiej,
  • połowa szklanki czerwonej fasoli z puszki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • połowa czerwonej papryki, opcjonalnie,
  • połowa jabłka,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ząbek czosnku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, a jabłko i ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Paprykę pokrój w drobne paseczki, fasolę odsącz.
  3. W salaterce połącz składniki i wymieszaj.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając majonez z jogurtem i sokiem z cytryny. Możesz dodać też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  5. Sos dopraw do smaku i polej nim sałatkę, wymieszaj.
  6. Na koniec posyp ją drobno posiekaną natką pietruszki.
surówkakapusta pekińskafasola

Wybrane dla Ciebie