Jesteś po 50-tce? Lepiej, żeby nie zabrakło jej w twojej diecie

Od tego, co znajduje się na talerzach, w dużej mierze zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Szczególnie to odczuwamy w wieku dojrzałym. Najlepiej wtedy komponować posiłki z produktów o wysokim potencjale odżywczym.

Wciąż nie doceniamy czerwonej fasoliWciąż nie doceniamy czerwonej fasoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Dorota Gepert

Dietetycy często podkreślają, że po pięćdziesiątce trzeba zwracać szczególną uwagę na dietę. Nawet małe grzeszki żywieniowe, które jeszcze parę lat wcześniej uchodziły bezkarnie, teraz mogą wywoływać przykre dolegliwości. Już wiemy, że nie na wszystko możemy sobie pozwolić. Jednak dieta wcale nie musi opierać się na eliminacji kolejnych produktów. Lepiej postawić na takie, które będą wpierać kondycję i samopoczucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Dieta może pomóc przy menopauzie

Odpowiednio skomponowana dieta ma szczególne znaczenie dla kobiet. W okresie menopauzy organizm zaczyna funkcjonować nieco inaczej. Spowalnia metabolizm, więc łatwiej przybrać na wadze. Wzrasta też ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, szybkiemu osłabieniu ulegają kości.

Do tego dochodzą wahania nastroju związane ze spadkiem estrogenów. Skutkiem tego często jest bezsenność i brak energii. Na te wszystkie problemy w pewnym stopniu mogą pomóc dobrze skomponowane posiłki i wybór odpowiednich produktów.

Amerykanie zachwalają fasole

Fasola nie ma dobrej opinii, a już zwłaszcza u osób dojrzałych. Jednak warto się do niej przekonać i spojrzeć na strączki nieco inaczej. Amerykańskie stowarzyszenie Nutrition Studies Research Group opublikowało listę zaleceń żywieniowych na 2025 rok i na pierwszym miejscu znalazła się na niej fasola i inne rośliny strączkowe. Jest ku temu wiele powodów.

Cenne składniki czerwonej fasoli

Czerwona fasola to świetne źródło żelaza, czyli pierwiastka, którego często brakuje kobietom w okresie menopauzy — mają na to wpływ zmiany hormonalne. Regularne spożywanie tej fasoli pomaga uzupełnić niedobory. Kiedy żelazo jest na odpowiednim poziomie, poprawia się też samopoczucie i znika uczucie zmęczenia.

Kolejnym cennym składnikiem fasoli jest białko. Dietetycy twierdzą, że wraz ze starzeniem się organizmu, powinno być go więcej w codziennym menu. Pozwala to na spowolnienie zmniejszania masy mięśniowej, które zachodzi z wiekiem.

Fasola ma też witaminy z grupy B, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu nerwowego. Warto też wspomnieć o błonniku. Dzięki temu posiłki z fasolą sycą na długo.

Prosta sałatka śniadaniowa z fasolą

Składniki:

  • 4 łyżki fasoli czerwonej z puszki,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 łyżka natki pietruszki lub koperku,
  • 1 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajko i ogórka pokrój w kostkę, a fasolę odcedź.
  2. Połącz jajka oraz ogórka z fasolą.
  3. Dodaj drobno pokrojoną zieleninę.
  4. Sałatkę dopraw solą, pieprzem oraz oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Wymieszaj dokładnie i podawaj z kromką razowego chleba.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku