Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą

Jeśli chodzi o kotlety w panierce, szczegóły robią ogromną różnicę. W Austrii obowiązuje nawet rozróżnienie na oryginalne sznycle wiedeńskie i "podrabiane" sznycle po wiedeńsku. W polskich restauracjach często są podawane z jajkiem sadzonym. W Wiedniu dostaniesz obok sałatkę ziemniaczaną z octem.

Oryginalne wiedeńskie sznycle są przygotowywane z cielęcinyOryginalne wiedeńskie sznycle są przygotowywane z cielęciny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oryginalne sznycle wiedeńskie są przygotowywane z mięsa z udźca cielęcego. Kotlety delikatnie rozbijane są tłuczkiem, doprawiane tylko solą i odrobiną pieprzu. Jednak różnica tkwi nie tylko w wyborze mięsa, ale również w sposobie smażenia kotletów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Jak smażyć sznycle po wiedeńsku?

Ten sposób sprawdzi się również do smażenia kotletów z mięsa wieprzowego, czyli naszych tradycyjnych schabowych. Przede wszystkim cały sekret tkwi w tym, żeby nie żałować tłuszczu – kotlety powinny w nim pływać. Oryginalnie używa się smalcu, a na wierzch kotletów kładzie się jeszcze po łyżce masła klarowanego. Nazwa "sznycel wiedeński" jest chroniona prawem austriackim.

Przepis na sznycle wiedeńskie

Do smażenia użyj masła klarowanego lub smalcu w nieco większej ilości. Kotlety nie mogą przywierać, a ich górna część musi być pokryta tłuszczem. Z 300 g cielęciny przygotujesz dwa duże sznycle.

Składniki:

  • 300 g cielęciny,
  • kilka łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 200 g masła klarowanego lub smalcu do smażenia,
  • ćwiartki cytryny do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na plastry i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 4 mm.
  2. W osobnych głębokich talerzach przygotuj mąkę z solą i pieprzem, rozkłócoane jajka i bułkę tartą.
  3. Kotlety z cielęciny obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor (przez ok. 2–3 minuty z każdej strony).
  5. Sznycle wiedeńskie podawaj skropione sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇