WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską

Kiedy patrzysz na tę zupę, trudno uwierzyć, że jest ona tak prosta do przygotowania. Nie potrzebujesz nawet bulionu, aby uzyskać aromatyczny wywar o głębokim smaku. Najlepiej smakuje jesienią z dodatkiem świeżych grzybów.

Wiedeńska zupa ziemniaczana jest prosta i wyjątkowo aromatycznaWiedeńska zupa ziemniaczana jest prosta i wyjątkowo aromatyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiedeńska zupa ziemniaczana idealnie pasuje do jesiennej scenerii za oknem. Jest pyszna i przyjemnie rozgrzewająca. Najlepiej smakuje zagęszczona w tradycyjny sposób przy pomocy zasmażki, ale jeśli wolisz śmietankę zamiast mąki, możesz dodać kremówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

W sezonie na świeżych, a potem sprawdzą się suszone

Kiedy lasy są pełne dorodnych owocników, aż żal sięgać po suszone grzyby. Jednak poza sezonem, równie pyszny wywar możesz zrobić na suszonych borowikach lub podgrzybkach. Oczywiście, warto je wcześniej namoczyć. Zalej ok. 10 dag suszonych grzybów letnią wodą i pozostaw na 12 godzin w lodówce. Następnego dnia do wywaru przełóż grzyby razem z wodą, w której się moczyły, aby nie stracić ani kropelki cennego aromatu.

Przepis na wiedeńską zupę ziemniaczaną z grzybami

Do zupy możesz podać rwany chlebek czosnkowy lub chrupiące grzanki.

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów leśnych,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1–2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżka mąki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i zalej 1 litrem wody. Dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu.
  2. Gdy grzyby będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
  3. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła. Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili także mąkę. Wymieszaj i upraż na złoty kolor.
  4. Do zasmażki wlej trochę wywaru z garnka i połącz do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj do zupy.
  5. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟