Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Kiedy patrzysz na tę zupę, trudno uwierzyć, że jest ona tak prosta do przygotowania. Nie potrzebujesz nawet bulionu, aby uzyskać aromatyczny wywar o głębokim smaku. Najlepiej smakuje jesienią z dodatkiem świeżych grzybów.
Wiedeńska zupa ziemniaczana idealnie pasuje do jesiennej scenerii za oknem. Jest pyszna i przyjemnie rozgrzewająca. Najlepiej smakuje zagęszczona w tradycyjny sposób przy pomocy zasmażki, ale jeśli wolisz śmietankę zamiast mąki, możesz dodać kremówkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia
W sezonie na świeżych, a potem sprawdzą się suszone
Kiedy lasy są pełne dorodnych owocników, aż żal sięgać po suszone grzyby. Jednak poza sezonem, równie pyszny wywar możesz zrobić na suszonych borowikach lub podgrzybkach. Oczywiście, warto je wcześniej namoczyć. Zalej ok. 10 dag suszonych grzybów letnią wodą i pozostaw na 12 godzin w lodówce. Następnego dnia do wywaru przełóż grzyby razem z wodą, w której się moczyły, aby nie stracić ani kropelki cennego aromatu.
Przepis na wiedeńską zupę ziemniaczaną z grzybami
Do zupy możesz podać rwany chlebek czosnkowy lub chrupiące grzanki.
Składniki:
- 0,5 kg grzybów leśnych,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1–2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża łyżka mąki,
- sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i zalej 1 litrem wody. Dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu.
- Gdy grzyby będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
- Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła. Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili także mąkę. Wymieszaj i upraż na złoty kolor.
- Do zasmażki wlej trochę wywaru z garnka i połącz do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj do zupy.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.