Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską

Kiedy patrzysz na tę zupę, trudno uwierzyć, że jest ona tak prosta do przygotowania. Nie potrzebujesz nawet bulionu, aby uzyskać aromatyczny wywar o głębokim smaku. Najlepiej smakuje jesienią z dodatkiem świeżych grzybów.

Wiedeńska zupa ziemniaczana jest prosta i wyjątkowo aromatycznaWiedeńska zupa ziemniaczana jest prosta i wyjątkowo aromatyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiedeńska zupa ziemniaczana idealnie pasuje do jesiennej scenerii za oknem. Jest pyszna i przyjemnie rozgrzewająca. Najlepiej smakuje zagęszczona w tradycyjny sposób przy pomocy zasmażki, ale jeśli wolisz śmietankę zamiast mąki, możesz dodać kremówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

W sezonie na świeżych, a potem sprawdzą się suszone

Kiedy lasy są pełne dorodnych owocników, aż żal sięgać po suszone grzyby. Jednak poza sezonem, równie pyszny wywar możesz zrobić na suszonych borowikach lub podgrzybkach. Oczywiście, warto je wcześniej namoczyć. Zalej ok. 10 dag suszonych grzybów letnią wodą i pozostaw na 12 godzin w lodówce. Następnego dnia do wywaru przełóż grzyby razem z wodą, w której się moczyły, aby nie stracić ani kropelki cennego aromatu.

Przepis na wiedeńską zupę ziemniaczaną z grzybami

Do zupy możesz podać rwany chlebek czosnkowy lub chrupiące grzanki.

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów leśnych,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1–2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżka mąki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i zalej 1 litrem wody. Dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu.
  2. Gdy grzyby będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
  3. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni z łyżką masła. Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili także mąkę. Wymieszaj i upraż na złoty kolor.
  4. Do zasmażki wlej trochę wywaru z garnka i połącz do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj do zupy.
  5. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi